Cumartesi, 23 Kasım, 2024
Eğitimli insan kaynağı ihtiyacı için ise yazılımcıların yepyeni bir modelle yetiştiği 42 Türkiye okullarındaki potansiyel duyuruldu.
HABER: ADEM ORHUN
Türkiye’nin kalkınmasında ve refahının artmasında anahtar role sahip olan makina sanayi, dijitalleşmeye ve yeşil dönüşüm kriterlerine uyum konusunda yıkıcı yeniliklerin arefesinde. Makina sanayi, güncel sorunlarını ve yeni teknolojilere uyum problemlerini çözmeye çalışırken, eğitimli insan kaynağına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyor.
Üretimin ve ihracatın yükünü taşıyan diğer sektörlere öncülük eden makina sanayi firmaları da bu yıl üçüncüsü düzenlenen Makina Zirvesi’nde hem dijital dönüşüm konusundaki yeni yol haritalarına hem de insan kaynağı problemine özel çözüm olacak projelere şahitlik etti.
Türkiye Makina Federasyonu (MAKFED) tarafından düzenlenen Makina Zirvesi, binlerce işletmeyi temsil eden sektörel derneklerin yöneticilerinin, iş insanlarının, akademisyenlerin ve mühendislik öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Zirvede ‘Ar-Ge ve İnovasyon Ekosisteminin Geliştirilmesi: Trendler, Zorluklar ve Fırsatlar’ başlıklı oturumda, ODTÜ BİLTİR Merkezi Başkanı Doç. Dr. Hüsnü Dal, Dijital İnovasyon Merkezi Projesi’ni tanıttı.
SEKTÖRE 3 PROTOKOL
İTÜ 1773 Teknopark Genel Müdürü Doç. Dr. Deniz Tunçalp’in de İTÜ-MAKFED Makina Sanayi Teknoloji Geliştirme Platformu’nu tanıttığı zirvede eğitim, yazılım ve finansman konusunda 3 protokolün de imza töreni yapıldı.
Zirvede, üniversite-sanayi işbirliği potansiyelinin değerlendirilmesi kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu’nun katılımıyla İTÜ ve MAKFED arasında Makina Sanayi Teknoloji Geliştirme Platformu Protokolü imzalandı.
Ayrıca Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde yazılımcı gençler yetiştirmek üzere kurulan ‘42 Türkiye’ ile Türkiye’nin Makinacıları İşbirliği Protokolü imzalandı. Bu protokolün bir tarafında makinacıların, diğer tarafında 42 Türkiye Ülke Müdürü Sertaç Yerlikaya’nın imzası yer aldı.
Makina sektörü için oluşturulan özel finansal pakete dair protokol de Akbank Genel Müdür Yardımcısı Çetin Düz tarafından imzalandı.
SONUÇ ALACAĞIZ
İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, törende yaptığı konuşmada, “İTÜ, MAKFED ve Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) işbirliğiyle yapılan üniversite-sanayi işbirliğine yönelik güzel bir model geliştirmeyi hedefliyoruz. Yapmış olmak için değil, hakikaten bir sonuç ortaya çıkarmak, ülkemize katkısı olacak bir proje. Hayırlı olsun” dedi.
MAİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ağrikli ise bu projenin yıllardır hayalini kurduğunu söyledi. Ağrikli konuşmasında, “Buranın ortak araştırma enstitüsüne evrilmesi, bizim en büyük amacımız. Bunu geliştirmek için elimizden geleni yapacağız” dedi.
YEPYENİ MODEL
Zirvede diğer protokol, makinacılarla inovatif yazılım okulu ‘42 Türkiye’ arasında yapıldı. Protokolü imzalayan Ülke Müdürü Sertaç Yerlikaya, TÜBİTAK’ın da desteklediği 42 okullarındaki potansiyele dikkat çektiği konuşmasında, “42 okulları, 18 yaşını doldurmuş, yazılımcı olmak isteyen herkese açık, eğitmensiz bir model olarak çalışıyor. Herhangi bir diploma veya üniversitede okumuş olma şartı olmayan, yenilikçi bir sistem. Öğrenciler için ücretsiz ve 7/24 açık” diyerek, sanayicinin aradığı yazılımcıların bu okullarda olduğunu söyledi.
‘HALEP ORADAYSA ARŞIN BURADA’
Makina Zirvesi’nde İTÜ ile işbirliği protokolünü imzalayan MAKFED Başkanı Adnan Dalgakıran “Ben bu projeye ‘Halep oradaysa, arşın burada’ projesi diyorum. Şimdiye kadar hep özel sektör tarafı üniversitelerde sorun var, akademidekiler ise sorun özel sektörde dedi. Fakat artık MAKFED burada bir merkez oluşturuyor. Bu merkezde özel sektörün projeleri üniversitedekilerle bir araya gelecek. Sonra bu projelerde nerede takılıyoruz konusunu analiz edecek. Bu, tam olarak ürün haline geldiğinde Türkiye için büyük bir modele dönüşecek” diye konuştu.
SANAYİCİLER, YAZILIMCILARI KAPIŞ KAPIŞ ALIYOR
42 Türkiye Ülke Müdürü Sertaç Yerlikaya, Makina Zirvesi’ndeki konuşmasında, okullarının farkının ve faydasının ne olduğunu şu şekilde anlattı: “Yazılımcılar yepyeni bir modelde yetişiyor. Bunu, makina sektörünün liderlerine anlattığımızda önce pek inanmadılar, o sebeple okula davet ettik. Makina sanayinin önde gelenleri okulda öğrencilerimizle tanışınca biraz ikna oldu. Daha sonra mezun olan öğrencilerimizi kapış kapış almaya başladılar. Bu okulun hepiniz için çok güzel bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Çünkü makina sektörünün artık daha rekabetçi olabilmesi için yazılımcılara ihtiyacı var. Yazılımcıları da yeni modelle yetiştirmek gerekiyor.”
06 Kasım 2023 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
22 Kasım 2024 Cuma