Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: ŞEREF KILIÇLI
Katma değeri yüksek üretim yönüyle stratejik sektörler arasında yer alan makina sektörü, 2021 yılında serbest bölgeler dahil 23 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 2022 yılına da iyi bir başlangıç yapan sektörün ocak-şubat dönemindeki ihracatı 4 milyar dolar oldu. Makinacılar kilogram başına düşen ihracat gelirini ise 6 doların üzerine çıkardı. Söz konusu dönemde en çok makina ihracatı gerçekleştirilen ülkeler; Almanya ve ABD oldu. Üçüncü sırada yer alan İtalya’ya ihracatta yaşanan yüzde 19.3’lük artış da dikkati çekti.
ÇALIŞMA TOPLANTISI
İstanbul Ticaret Odası Makina ve Ekipmanları Meslek Komitesi’nin, Cemile Sultan Korusu Tesisleri’nde gerçekleştirdiği çalışma toplantısında sektörün mevcut durumu, gelecek vizyonu ve hedefleri değerlendirildi. İTO Takım Tezgahları ve Otomasyon Meslek Komitesi üyelerinin de katıldığı toplantının açılış konuşmasını, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün yaptı.
EN GÜÇLÜ TOPARLANMA
Dünyada pandemiden en güçlü dönüş yapan sektörün makina ve imalat sektörü olduğuna dikkat çeken Üstün, şöyle konuştu: “Ülkemiz makina sanayi de, pandemi döneminin kayıplarını telafi ederek üretim ve ihracatta atağa kalktı. 2021 yılının ortalarından itibaren otomotiv ve otomotiv yan sanayi, tarım, tekstil, iş makinası ve savunma sanayi alanlarına yönelik siparişlerde artışlar yaşandı ve sektör ihracatta da hızlı bir büyüme sürecine girdi. Makina sektörümüz, ihracat odağını sürdürürken, bir ara yüzde 50’lere düşen kapasite kullanım oranını tekrar yüzde 75’lere taşıdı ve istihdamını korumayı da başardı.”
YERLİ ÖNCELİKLİ OLMALI
Türkiye ekonomisinin 2021 yılında yüzde 11 büyüme kaydetmesinde ihracat ve sanayinin büyük katkı sağladığını belirten OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, şunları söyledi: “Sanayi üretimi Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) büyümesinin öncü göstergesidir. Kişi başına gelir, üretim artarsa yükselir. Ancak dünyada 200 ülkenin 180’i düşük ve orta gelir tuzağında. Orta gelir tuzağından çıkış yolu, doğru sanayi politikalarını uygulamaktır. Yazılım, tasarım, markalaşma ve Ar-Ge’yi sanayinin içinde düşünmek gerekiyor. Eğer ürünün bu kısımlarına hakimseniz yüksek katma değeri elde edersiniz.”
Prof. Dr. Murat Yülek, kamu alımlarında yerli ürünlere öncelik verilmesinin de yerli makina ve imalat sektörünün büyümesinde önemli bir faktör olduğunun altını çizdi.
28 Mart 2022 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
22 Kasım 2024 Cuma