Pazar, 24 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
İstanbul Ticaret Odası Takım Tezgahları ve Otomasyon Meslek Komitesi’nin öncülüğünde makina üreticileri bir araya geldi. İzmir’den Kayseri’ye birçok şehirden makinacıların katıldığı çalıştayda, geleneksel mekanik tezgahlardan çok eksenli tezgahlara geçildiği dönemde üreticiler sorunlarını ve hedeflerini değerlendirdi.
BAKANLIKTAN KATILIM
Toplantıda, yerli üreticiler, içinde bulundukları durumu anlatıp taleplerini dile getirirken, Sanayi Genel Müdürlüğü Makine Dairesi Başkanı Dinçer Gonca ile İstanbul Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Abdurrahman Aydın da sektör mensuplarının sorun ve önerilerini dinledi. Toplantıda sanayi yatırımlarının en çok sermaye getiren, pahalı ve sonuçları birkaç yıldan önce alınmayan yatırımlar olduğunu belirten sektör mensupları, öncelikli sorunlarını sıraladı.
KAZANCI DA İŞİ DE ÇOK
Makina ihracatında kilogram birim fiyatının 10 Euro’nun üzerinde olduğunu belirten sektör mensupları, “Türkiye’nin ihracatında ortalamayı artıran başlıca sektör makina. Bu sektör, havacılık ve savunma sanayi parçalarının üretimi için de gerekli. Makina üretmeden gelişmiş ülkeler arasında yer almak mümkün değil” diye konuştu.
KAMU İHALELERİ
Makina sanayicileri, hem sektörün büyümesi hem de Türkiye’nin kaynaklarının daha etkin kullanılması için bütün kamu ihalelerinde yerli ürün kullanımının artırılması gerektiğini belirtti. Sektör mensupları, bu konuda şunları söyledi: “Kamu ihalelerinde makina alımına dair şartnamelerde ‘yerli üreticinin de katılabileceği’ ifade ediliyor. Zaman zaman katılım yüzde 30’ların üzerine çıksa da bu ihalelerin geneline baktığımızda, yerli makinacının kazandığı ihale oranının yüzde 1 olduğu görülüyor. Bu konuda yeni bir düzenlemeye ihtiyaç var.”
Sektör mensuplarının bu problemin çözümü için önerileri şöyle oldu:
* İthal makina alacaklar, üyeleri reel sektörden olan bir komisyona bunun gerekçesini izah etsin.
* Mevzuatta, yerli ürün kullanımını artıracak şekilde katı düzenlemeler yapılsın.
ELEMAN BULUNMUYOR
Toplantıda çalıştıracak insan bulamadıklarını vurgulayan sektör mensupları, “Bina var, makina var, fakat yeterli sayıda insan yok. Hatta mal talebinin artması sebebiyle siparişler ve ihracat için süreler sıkıştı, şirketler artık birbirinin elemanını kaçırmaya başladı. Bu hem sürdürülebilir değil hem de ahlaki değil” diye konuştu.
ÇIRAKLIK OKULLARI
Bazı sektör mensupları ise bu sorunu aşmak için meslek liselerinin müdürleriyle görüştüklerini, her yıl 10-15 stajyer aldıklarını, bunların 4-5’inin de firmada çalışmaya devam ettiğini belirtti. Diğer bir öneri ise çıraklık okulu oldu. Toplantıda, “100 civarında mavi yakalı personel çalıştıracaksanız orada çıraklık okulu kurmanız fayda-maliyet açısından mantıklı oluyor” denildi. Bu öneriler dile getirilirken, aynı zamanda hem okullardaki öğrencilere daha fazla sahip çıkılması hem de ortak mesleki eğitim modelleri üzerine daha fazla çalışılması gerektiği ifade edildi.
YAZILIM GÜNCELLEME
Toplantıda diğer bir konu ise makinalarda kullanılan yazılımlar oldu. Sektör mensupları, makinaların yazılımının makinadan daha çabuk eskidiğini belirterek, şunları söyledi: “Bu yazılımları yenilemek gerekiyor. Artık o güncellemeleri de internet üzerinden yapıyorlar. Her yıl yazılım güncelleme maliyeti önemli bir maddi külfet haline geldi. Ayrıca yabancı kaynaklı yazılımlar sebebiyle sizin o makinada ne tasarladığınızı, ne iş yaptığınızı görmeleri gibi bir risk de oluşuyor. Bu açıdan yerli makinaya yerli yazılım konusunda da önemli bir ihtiyaç var.”
06 Aralık 2021 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
22 Kasım 2024 Cuma