Cumartesi, 23 Kasım, 2024
Bakan Nebati, yenilenebilir enerji destekleri, kurumlar vergisinde yapılan indirimlerin yanı sıra kamuya iş yapan yüklenicilerin vergi borçları ile kamudan alacaklarının mahsup edilmesi gibi uygulamaları hayata geçirdiklerini vurguladı.
HABER: BARIŞ CABACI
İstanbul Ticaret Odası, iş dünyası buluşmalarına devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Oda’nın düzenlediği İş Dünyası Buluşması’na katıldı. Ramazan Bayramı öncesi gerçekleştirilen programda Bakan Nebati, İTO üyeleri ve iş dünyası temsilcilerine hitap etmeden önce, İTO Başkanı Şekib Avdagiç ve Yönetim Kurulu Üyeleriyle görüştü. Bakan Nebati, daha sonra ekonomide atılan son adımları anlatarak, iş dünyasının sorunlarını dinledi.
Bakan Nebati, iş insanlarına Türk Lirasıyla ticaret yapılmasının önemini vurgulayarak, “Yıllardır talep edilen mahsuplaşmayı da devreye aldık” dedi.
MAHSUPLAŞMA İMKANI
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati konuşmasında, kamuya iş yapan yüklenicilerin vergi borçlarıyla kamudan alacaklarının mahsup edilmesi amacıyla yıllardır talep edilen mahsuplaşmanın devreye girdiğini söyledi. Nebati, “Mahsuplaşma adımı bugüne kadar atılmış devrim niteliğinde bir adım oldu. Bakanlık olarak, Türkiye’deki tüm yüklenicilerin ya da kamudan alacaklı olanların ihtiyaçlarını en hızlı şekilde gidererek, kamuya olan borçlarını da mahsup etme imkanı sunuyoruz. Ayrıca, gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında değerlendirilmesine imkan sağladık” dedi. Nebati, yenilenebilir enerjiye verdikleri destekler, kurumlar vergisinde yapılan indirim, KDV iade süreçlerinin kolaylaştırılması, KDV’nin sadeleştirilmesi, asgari ücrette verginin kaldırılması, gıdada KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesi gibi hayata geçirdikleri uygulamalara da dikkat çekti.
YEREL PARANIN ÖNEMİ
Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte yerel para biriminin öneminin daha da anlaşıldığını söyleyen Nureddin Nebati, “Savaş ve kriz durumlarında küresel enerji ve diğer emtia fiyatlarının daha da artmasına neden oluyor. Bu sebeple söz konusu gelişmelerin enflasyon ve cari dengemizi olumsuz etkilemesine engel olmak amacıyla gerekli önemleri tek tek alıyoruz. Cumhurbaşkanımızın uzun süredir vurguladığı yerel para cinsinden ticaretin geliştirilmesi hususunun önemini savaş yüzünden daha net anlamış olduk” dedi.
FARKLI ENSTRÜMANLAR
Nisan ayının üçüncü haftası itibariyle Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına yatırılan tutarın 782 milyar liraya ulaştığını belirten Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, iş dünyasına şu mesajı verdi: “Bir istirhamım var; Türk Lirasıyla ticaretimizi arttıralım. Türk Lirası’na güvenin.
Kur Korumalı Mevduat hesabının alt yapısını oluşturmakla kalmadık, TL tasarruflarının artırılmasına yönelik birçok finansal ve vergisel adımın atılmasını da karar altına aldık. Böylece mevduatların ortalama vadesini uzattık. Enflasyonun önemli bir belirleyicisi olan döviz kurunun da istikrarı sağlandı. Ekonomi politikalarında bir enstrümana bağlı kalmadık.”
4 KOLDAN MÜCADELE
Altın tasarruflarını ekonomiye kazandırmak için başlatılan uygulamalardan, Kredi Garanti Fonu (KGF) kanalıyla sunulan desteklerden bahseden Nebati, “İhracat ve turizm yatırımlarını finanse etmek üzere 150 milyar TL’lik uzun vadeli ve düşük faizli kredi imkanını ilan ettik. Bu, reel faizin de altında uzun vadeli bir kredi olacak” diye konuştu.
Bakan Nebati, iş dünyasının kayıt dışı ekonomiyle mücadelede kendilerine verdiği destekten memnuniyet duyduklarını aktardı. Nebati, fahiş fiyata, fiyat manipülasyonuna ve stokçuluğa asla izin vermeyeceklerini vurgulayarak, yanlış anlaşılanlarla yanlış yapanları iyi ayırt ettiklerinin de altını çizdi.
DÜNYANIN SORUNU
Geçtiğimiz haftalarda Dünya Bankası ve IMF’nin düzenlediği bahar toplantılarına katıldığını hatırlatan Bakan Nebati, küresel ekonomiyi ise şöyle değerlendirdi: “ABD’de, gelişen ve gelişmekte olan ülkelerin bakanları, merkez bankası başkanları ve ilgili kuruluşların temsilcileri ile çok yoğun seri toplantılar gerçekleştirdik. Bunlarda ortak gündem maddeleri; artan enflasyon, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle küresel büyüme tahminlerindeki aşağı yönlü revizeler, merkez bankalarının para politikasında sıkılaşmaya gitmesinin gelişen ekonomilerde borçlanma maliyetlerini artırması, çevre ve iklim meseleleri… Toplantılarda uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye yoğun ilgisini gördük. Ülkemizde katma değeri yüksek yatırım yapmak istiyorlar.”
KALICI ÇÖZÜMLER
Birlikte aynı kararlılıkla yol almaya, yeni başarılar elde etmeye devam edeceklerini dile getiren Nebati, küresel ölçekte yaşanan pek çok sorunun Türkiye’ye farklı şekillerde yansıdığını anlattı. Nebati, tüm bu sorunların kendileri için aynı zamanda türlü fırsat ve imkanlar barındırdığını kaydederek, sözlerine şöyle devam etti: “Dünya güllük gülistanlık değil. Fakat şunun çok net bilinmesini isterim. Problemleri kesinlikle yok saymıyoruz. Tam tersine kalıcı çözümler üretmek için çalışıyoruz. Oluşan yeni koşullardaki fırsatları değerlendirmek için stratejik hamleler yaparak yolumuza devam ediyoruz. Türkiye’nin hedefleri için gerekirse, ecdadımız gibi gemileri karadan yürütürüz.”
DENGEYE YAKLAŞTIK
Türkiye’nin ihracat tutarında da rekorlar kırdığını hatırlatan Bakan Nebati, Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna’ya ihracatını olumsuz etkilese de bu ülkelerin toplam ihracattan sadece yüzde 3.9 pay aldığını, bu nedenle savaşın genele etkisinin sınırlı kalacağını belirtti.
Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, şöyle konuştu: “İhracatta son 20 yılda sağlanan pazar ve ürün çeşitliliği sayesinde yeni modeller geliştiriyoruz. Nitekim savaşa rağmen martta tüm zamanların en yüksek ihracat rakamına ulaştık. Bu rekorları her ay açıklamaya devam edeceğiz. Enerji hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı martta yüzde 98.2’ye yükseldi. Bu rakam bize, enerji hariç ihracat-ithalatın dengelendiğini söylüyor. Geçen yıl ithal ettiğimiz enerjinin maliyeti bizdeki dengeyi bozuyor. Bunun olumsuz etkisini, ihracatımızı daha fazla artırarak, turizmdeki olumlu gelişmelerle, doğrudan ve dolaylı yatırımlarla en aza indirgeyeceğiz.”
TURİZMDE İKAME
Nebati, turizmde son iki ayda çok güzel veriler olduğunu söyledi. Bakan Nebati, “Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle turizm hedeflerine ulaşılmasının zorlaşacağı düşünülüyordu. Fakat, iki ülkeden gelen turist sayısındaki azalmayı diğer ülkelerle ikame edecek kapasiteye ve en önemlisi ilişkilere sahibiz. Verilere göre, İstanbul’da doluluk oranları yüzde 90’ın üzerinde. Bu, salgın öncesine geçişin başladığının ilk verileri olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu.
TURİZMDE İKAME PAZARLAR
Turizmde, Rusya-Ukrayna savaşının muhtemel etkilerine karşılık, hedeflerin başka ülke vatandaşlarıyla ikame edilebileceğini söyleyen Bakan Nebati, “Mevcut doluluk oranları, turizmde doğru adımların işareti” dedi.
TL İLE TİCARET ÖNEMLİ
Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına ilginin arttığını ve mevcut yatırım tutarının 782 milyar TL olduğunu belirten Bakan Nebati, Türk Lirası ile ticaret yapılmasının da önemli olduğunu vurguladı.
MAHSUPLAŞMA NASIL YAPILACAK?
1 - Ödeme belgelerinde vadesi geçmiş vergi borçları ile yasal tevkifat ve diğer kesintilerin mahsubuna ilişkin tebliğ önceki ay yayımlandı. Buna göre, hak sahibine ait hak edişin tamamına ilişkin ödeme süreci tamamlanıncaya kadar hak sahibinin vadesi geçmiş vergi borcunu ve diğer kesintilerini karşılayacak tutara kadar olan kısmı için ödeme emri belgesi düzenlenerek mahsuben ödeme yapılabilecek. Mahsuplaşma başvuruları için adres: https://intvrg.gib.gov.tr
2 - Hazine ve Maliye Bakanlığı, kamuya iş yapıp alacağı olan müteahhitlere vergi borcu mahsubu imkanı getirdi. Böylece vadesi geçmiş vergi borçları kamu alacaklarından mahsup edilebilecek.
3 - Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ile Ar-Ge veya Tasarım Merkezlerinde çalışan personelin, gelir vergisi stopajı teşvikine konu edilen toplam çalışma sürelerine uygulanmak üzere söz konusu bölge ve merkezler dışında geçirdikleri süreler bakımından yüzde 20 olarak belirlenen oran, 2022 sonuna kadar yüzde 50 olarak uygulanacak.
İstanbul’da yeşil dönüşüme ve teknolojiye ayrıcalık tanıyalım
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul iş dünyasının görüş ve taleplerini Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye sundu. Avdagiç, İstanbul’daki sanayi tesislerinin üretim hattı yenilemesi ve yeşil mutabakata yönelik yatırımların teşvik kapsamına alınmasını istedi.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, iş dünyası buluşmasında ekonomiye ilişkin genel talepler ile İTO Meclis ve Komite üyelerinin görüş ve taleplerini maddeler halinde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye sundu. Avdagiç, İstanbul’un, Türkiye’nin milli hasılasının üçte birini ürettiğini, İstanbullu iş insanlarının dış ticaretin yüzde 50’sini gerçekleştirdiğini, Türkiye’nin vergi gelirinin ise yüzde 46’sının İstanbul’dan ödendiğini belirtti. Avdagiç, bu bilgiler ışığında İstanbul iş dünyasının taleplerinin ne derece önemli olduğunun altını çizdi. İstanbul’daki sanayi tesislerinin mevcut sistemde teşvik ve desteklerden yararlanamadığını vurgulayan İTO Başkanı, “Teknoloji ve yeşil mutabakata yönelik yapılacak yatırımların teşvik kapsamına alınmasını talep ediyoruz” dedi.
MÜCADELEYE DEVAM
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, dünya ekonomisinin sıra dışı günlerden geçtiğini ifade ederek, tüm gelişmiş ülkelerin enflasyona yenik düştüğü, gelişmiş batılı ülkelerin son 41 yılın en yüksek enflasyon oranını yaşadığını kaydetti. Kaynakların iyice kıtlaşıp ateş pahası fiyatlara tırmandığı bir sürecin yaşandığını belirten Avdagiç, şöyle devam etti: “Bundan sonra tüm gücümüzle enflasyonla mücadeleye odaklanmalıyız. Enflasyonla mücadeleye sadece hükümetlerin görevi olarak bakmıyoruz. Bu mücadelede başarı ancak, bütün toplum kesimlerinin sorumluluğu, dayanışması ve fedakarlığı ile sağlanabilir. Bu süreçte ihtiyaç duyduğumuz en önemli şey; üretimin devamı, ticaret ve ihracatın aynı ivmeyle sürmesi için gerekli olan elverişli iklimin muhafaza edilmesidir. Bunu sağlayacak şartlar ise istihdam üzerindeki yüklerin indirilmesi, makul vergi oranları, hukuksal reformlar gibi unsurların yanı sıra enflasyonla mücadeledir.”
YENİ MODEL
Salgının ardından Rusya-Ukrayna savaşıyla küresel ekonomideki belirsizliğin devam ettiğini söyleyen Avdagiç, şöyle konuştu: “Böylesi bir dönemde Türkiye, bir tercihte bulunarak, üretim, yatırım, istihdam ve ihracat odaklı bir ekonomik modeli uygulamaya soktu. Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu, Nureddin Nebati Bakanımızın yolunu açtığı Türkiye modeli, yüzlerce defa denenmişi yeniden denemeye odaklı reçetelerden farklı bir yaklaşım getiriyor. Biz de bu yeni ekonomi modelini destekliyoruz. İnanıyoruz ki, hükümetin uygulamaya soktuğu tedbirlerle Türkiye, bu küresel kriz sürecini en az zarar, hatta başarıyla atlatacaktır.”
İSTİHDAM ARTTI
Hükümetin aldığı hızlı karar ve düzenlemelerin, iş dünyasına güç ve güven verdiğini ifade eden Avdagiç, “Biz de özel sektör olarak üretim ve istihdam kapasitemizi artırmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Bu arada, hükümetin istihdamı destekleyen, üretimi teşvik eden tedbirleri pandemi döneminde çok işe yaradı. 2020 başından bu yana istihdama tam 2.6 milyon kişi dahil oldu. Biz istihdamı teşvik etmek için bu tedbirlerin devam etmesini arzu ediyoruz” dedi.
ÜRETEN TÜRKİYE İÇİN
Avdagiç, üreten Türkiye için yeni yatırımlara ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek, “Kapasite kullanım oranımız yüzde 80’lere dayanmış durumda. Bu nedenle yüksek oranda ithalata bağımlı olan sanayi kollarında küçük ve orta ölçekli yerli yatırımların teşvikine ihtiyaç duyuyoruz. Yerli yatırımlara finansman desteğinin artırılması ve daha uygun maliyetli kredi imkanı sağlanması bizim için çok önemli” diye konuştu.
Avdagiç, İTO Meclis Başkanı Öztürk Oran’ın sağlık sektöründe KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesi talebini de dile getirdi.
KGF PAKETİ BEKLENTİSİ
Toplantının ardından basın mensuplarına bilgi veren Başkan Avdagiç, şunları söyledi: “Kısa bir süre evvel 150 milyar liralık KGF destekli bir paket açıklanmıştı. Bakanımız, yine buna benzer bir paketin devreye girebileceğini ifade etti. 2022’de enerji maliyetlerinden dolayı ilave 50 milyar dolarlık bir yük oluştu. Türkiye’nin yatırım, istihdam, üretim ve ihracatının artırılması için uygun ve makul şartlarda yatırım kredilerinin çok daha efektif bir şekilde devreye girmesini talep ettik.”
BAKAN NEBATİ’YE SUNULAN ÖNERİLER
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul Ticaret Odası Meclis ve Komite Üyelerinin taleplerini şöyle sıraladı:
* Hükümetin istihdamı destekleyen, üretimi teşvik eden tedbirleri, pandemi döneminde çok işe yaradı. Bu tedbirlerin ve teşviklerin bir süre daha devam etmesi isteniyor.
* Ücret üzerindeki yüklerin net maaşa oranını belirten vergi takozu göstergesinde OECD ortalaması yüzde 24.4 iken, Türkiye’de bu oran yüzde 38.2. Buradan azaltılacak her yük, ilave istihdam, yatırım ve vergi olarak yine ekonomimize dönecek.
* Hammadde, ara madde temini ve ürün satışı sırasındaki KDV farklılıkları nihai ürünlerdeki KDV teşvikleri ile daha da artmış durumda. İş dünyası üzerindeki bu yük de enflasyonu etkiliyor. KDV alacaklarının, şirketlerin kamuya olan vergi ve SGK gibi ödemelerine mahsup edilmesi talep ediliyor.
* KDV indirimini, enflasyonla mücadelede çok önemli buluyoruz. Komitelerimizden KDV indirim talepleri var.
* Kamuyla iş yapan firmaların enflasyona bağlı bir fiyat mekanizması geliştirilmesi, dinamik bir fiyat farkı kararnamesi beklentileri mevcut. Tasfiye hakkı için tamamlanma oranının yüzde 50’ye çekilmesi talep ediliyor.
* Yemek kartı bedellerinin çalışanın banka kartına ödenmesini mümkün kılacak bir sistemin devreye girmesi talep ediliyor.
* Yerli yatırımlara finansman desteğinin artırılması ve daha uygun maliyetli kredi imkanı sağlanması oldukça önemli.
* Otomotiv ve bağlantılı sektörlerde araç alım satımı ve bağlantılı konulara ilişkin hem pazarlama hem satış-kiralama hem de komisyon oranlarında çeşitli beklentiler var. Ayrıca, ÖTV matrahlarının dönemsel olarak düzenlenmesi, kayıt dışı ticaretin önlenmesi, kiralama sektöründeki kullanım sonrası satıştaki KDV oranı düzenlenmesi de sektörün beklentileri arasında.
* Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle ticareti aksayan ve durma noktasına gelen üyelerimiz bir an evvel çözüm ve destek sağlanmasını bekliyorlar.
* Yeme içme sektöründe KDV tekrar yüzde 1’e çekilebilirse, geçmiş yıl kayıpları telafi edilebilir.
* Optik sektörünün yanı sıra konaklama tesisleri, eğitim tesisleri ve eğitim amaçlı kiralamalarda bulunmaları durumunda KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesini istiyor.
* Kitap, kırtasiye, e-kitap, sesli kitap ve eğitim portallarında, saraciye sektöründe, ikinci el araç satışında, mobilya sektörünün bazı alanlarında, spor amaçlı tesis kiralamalarında KDV oranının yüzde 8 olarak ayarlanması talep ediliyor.
* Üyelerimizin, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu uygulamasında muafiyet beklentisi var.
* Kamuya iş yapan taşeronlarımızın, kıdem tazminatı ile ilgili muvazaalı bir durumu var. Başta hiç bu yükler üstlenilmediği halde, alt işverenlerin ödemediği bu tazminatların rücu edilmesinin büyük bir haksızlık olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda kalıcı bir adım atılmasını istiyoruz.
09 Mayıs 2022 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi