tatil-sepeti

HABER: BARIŞ CABACI

Emlakçılık diye tabir edilen ‘taşınmaz ticareti’ konusunda art arda yasal düzenlemeler yapıldı. Ticaret Bakanlığı’nın hayata geçirdiği düzenlemeyle emlakçılık sektöründe bir standart oluşturuldu. Artık bu alanda faaliyette bulunmak isteyen herkes için kayıt ve yetki belgesi zorunlu oldu. Yeni mevzuata göre, yetki belgesi almayan ya da yetki belgesi iptal edilen firmalar, taşınmaz ticareti yapamayacak. Alınan yetki belgesinin belli bir süresi olmayacak, ancak mesleki yeterlilik kimlik kartlarının geçerlilik süresi 5 yıl ile sınırlandırıldı. Bu sürenin ardından kimlik kartlarının yenilenmesi gerekecek.

TECRÜBE ŞARTI

Yetki belgesi başvurusunun yapıldığı tarihten önce son 5 yıl içinde ön lisans, lisans ve lisansüstü mezunlarının en az 6 ay, bunların dışında kalanların ise en az 12 ay emlak danışmanlığı veya sorumlu emlak danışmanlığı yapmaları gerekecek.

31 TEMMUZ SON

Yeni yönetmeliğe göre; taşınmaz ticaretine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi ya da meslek odası kaydı bulunan işletme ve sözleşmeli işletme olmak gerekiyor.

5 Haziran 2018 tarihi itibariyle bu şartlara sahip bulunan kişilerin de başvuru yapması gerekiyor. Bu gruptaki kişilerin 31 Temmuz 2021 tarihine kadar yapılacak başvuru-larında, mesleki eğitim şartı aranmaksızın yetki belgesi verilecek. Fakat firmaların mesleki eğitim belgelerini 31 Aralık’a kadar ilgili Ticaret İl Müdürlüklerine teslim etmesi gerekiyor. Aksi durumda yetki belgeleri iptal olacak.

BAŞVURU ADRESİ

Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi’ne sahip olabilmek için Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun yetkilendirdiği kuruluşlara başvuru yapılması gerekiyor. Pandemi sebebiyle bu işlemler online olarak yapılabiliyor. Başvurular https://ttbs.gtb.gov.tr adresi üzerinden yapılıyor.

ÖĞRENİM SEVİYESİNDE REVİZYON TALEBİ

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’te 16 Nisan’da değişiklik yapıldı. Buna göre taşınmaz ticareti yapmak için gereken lise mezunu şartı ilköğretim seviyesine çekildi. Bu durumu değerlendiren sektör temsilcileri, öğrenim durumunun, sektördeki nitelikli işgücünü, tüketici ve emlakçı arasındaki güveni etkilediğini ifade etti. Eğitim durumunun ilköğretim seviyesine çekilmesine tamamen karşı olmadıklarını belirten sektör temsilcileri, “İlköğretim mezunlarının emlak şirketi açması sorun değil. Ancak bu kişiler, firmalarında yetkili bir yönetici çalıştırarak yetkinlik şartlarını mutlaka yerine getirmeli” şeklinde taleplerini dile getirdi. Yönetmelikte yapılan düzenlemenin revize edilmesi için çalıştıklarını söyleyen sektör temsilcileri, ilgili maddenin gözden geçirilmesini istedi.

SEKTÖRDEN ÖNERİLER

Gayrimenkul ticareti yapanlar için yetki belgesi, emlak sektörünün kimliği haline geldi. Sektör mensupları, dolandırıcılık olaylarının önüne geçilmesi, mali ve hukuki mağduriyetlerin yaşanmaması için yetki belgesi olmayan emlakçılarla çalışılmaması gerektiğini vurguladı. Sektör mensupları ayrıca, e-ticaret sitelerinin de gayrimenkul sahibi ya da yetki belgeli emlak firması olduğunun teyit edilmesini isterken; bu şekilde internet sitelerine ilan verilmesinin sektör için çok önemli olduğunu dile getirdi.

BELGE BAŞVURUSU İÇİN İSTENEN BELGELER

* Güncel vergi levhası

* Güncel oda kayıt belgesi veya oda faaliyet belgesi

* Öğrenim durumu belgesi

* Mesleki yeterlilik belgesi ya da Milli Eğitim Bakanlığı’ndan alınan emlak danışmanlığı sertifikası

* 100 saat süren eğitimin başarı belgesi

* Mesleki deneyim konusu için çalıştığı firmadan sigorta dökümü

TÜKETİCİ NELERE DİKKAT ETMELİ?

* Emlak firmasının yetki belgesi var mı?

* Ticaret Odası ya da Esnaf Odalarına kayıtlı mı?

* Güncel vergi levhası var mı?

* e-ticaret sitelerindeki ilanlarda yetki belgesi var mı?

* Taşınmaz ticareti konusunda gerekli bilgi birikimine sahip mi?

YETKİ BELGESİ İÇİN ARANAN ŞARTLAR

* Meslek odasına kayıt

* Vergi mükellefiyeti

* Sicilde iştigal konuları arasında taşınmaz ticareti faaliyetiyle ilgili NACE kodlarına sahip olmak

* Çeşitli suçlardan hüküm giymemiş olmak

* 5 yıldan fazla kesinleşmiş hapis cezası almamış olmak

* En az ilköğretim mezunu olmak

* Taşınmaz ticaretiyle ilgili en az 100 saatlik eğitimde başarılı olmak

* MYK’dan ‘Sorumlu Emlak Danışmanı’ belgesine sahip olmak

* Başvurudan önce 12 ay (ortaöğretim mezunları için) veya 6 ay (lise, ön lisans, lisans ve lisansüstü) emlak danışmanlığı veya sorumlu emlak danışmanlığı yapmış olmak

24 Mayıs 2021 Pazartesi

Etiketler : Gündem