Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
TEKNOPARK İstanbul Kuluçka Merkezi’nde (Cube Incubation) yerleşik Pangolin, mağaza müşterilerinin satın alma alışkanlıklarını değiştirecek, self servis alışveriş projeleri geliştiriyor. Bunlardan biri, markaların ve kurumların hizmet anlayışlarını değiştirecek nesne tanıyabilen dokunmatik yüzey projesi NUIT (Natural User Interface with Tangibles). NUIT, mağazada alışveriş yapan tüketicinin ilgilendiği, birbiriyle karşılaştırıp, almaya karar verdiği ürünlere ilişkin tüm verileri gün sonunda markalara raporluyor. Bütünleşik bir donanım ve yazılımdan oluşan NUIT, bulut tabanlı içerik yönetim yazılımı, davranış ölçüm sistemi ve öneri motoru ile eşsiz nitelikte.
HEDEF PAZARLAR
NUIT ile perakende sektöründe yaygın mağaza zincirlerine sahip olan markaların yapacağı pilot denemelere hazırlanan Pangolin’in hedef pazarları arasında ajanslar, teknoloji mağazaları, otomotiv, gıda, sanat, inşaat, eğitim, hazır giyim, kozmetik, eğlence ve Endüstri 4.0 kapsamındaki tüm sektörler bulunuyor. İstanbul Ticaret’in sorularını Pangolin’in kurucularından Caner Çelik cevapladı.
HİZMET ANLAYIŞI DEĞİŞECEK
Pangolin’i tanıtır mısınız?
Pangolin’in temellerini; Doğancan Kebüde, Ali Karakaş, Elif Begüm Acar ve Hakan Çiyancı ile birlikte 2020 yılında attık. Projelerimizle İTÜ Çekirdek’e başvurduk ve olumlu cevap aldık. Big Bang Startup Challenge 2020’ye başvuran 600’ün üzerinde girişim arasından yarı finale ulaşan, etkinlikte kendini tanıtma olanağı bulan sayılı girişimlerden biri olduk. 2021’de şirketleşme kararı aldık ve Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’ne girdik. Ağırlıklı olarak mağazacılık ve perakende sektörüne hizmet verecek projeler üzerinde çalışıyoruz.
NESNE TANIYAN EKRAN
Faaliyetleriniz neler?
Nesne tanıyabilen çok dokunuşlu ekran NUIT üzerinde yaklaşık 1.5 yıldır Ar-Ge çalışması yapıyoruz. Farklı metotlar ile dokunmatik yüzeylere nesneleri tanıtıyor, ardından nesne ile ilgili metin ve görselleri nesne ile temas eden yüzeyde kullanıcılara sunuyoruz. Kullanıcılar bu nesnelere dair almak istedikleri bütün bilgileri, yüzey üzerinden alabiliyor ve birbirinden farklı nesneleri yüzey aracılığıyla karşılaştırabiliyor. İnternete bağlı yüzeyler, uzaktan anlık bilgi güncellemelerini alabiliyor vegün sonunda elde ettiği davranış bilgilerini sunuculara aktarıyor.
SELF SERVİS ALIŞVERİŞ
Nesne tanıyabilen ekran nedir?
Nesneleri tanıyan, satış danışmanına ihtiyaç duymadan tüm bilgileri verebilen, eksiksiz ve doğru bilgilendirme yapan bir self servis alışveriş aracı. Tek bir ekran üzerinde self servis alışverişi iyileştirmeyi sağlıyor. Mağazaların her bir şubesinde müşterilerin nelere öncelik verdiğini markalara bildiriyor. Yerelleşmiş tüketici davranış analizleri yapıyor. Tüketicilerin kullanım alışkanlıklarını, markaların ve kurumların hizmet anlayışlarını kökten değiştirecek bir uygulama.
MAĞAZALARA YİNE GİDECEĞİZ
Self servis pazarı gelişmeye açık mı?
Kuzey Amerika’da büyük bir self servis pazarı mevcut ve başta Asya Pasifik olmak üzere diğer bütün pazarlarda da hızlı bir ölçeklenme gerçekleşiyor. 2020 başında 28 milyar dolar olan pazar büyüklüğünün 2028’de 68 milyar dolara çıkması öngörülüyor. Markalara ihtiyaç duydukları teknolojileri sunan bu pazar, Türkiye’de de büyümeye devam edecek. Geleneksel perakende, teknolojiyle bütünleşerek değiştiğinde, insanlar yeniden mağazalara gitmek isteyecekler. Biz de bunun için uğraşıyoruz.
DUVAR PANELİ
Diğer projeleriniz neler?
Geliştirdiğimiz duvar panelleri ile tüketiciye almak istediği ürünlerin bilgilerini, alternatiflerini ve o ürünle kullanılabilecek tamamlayıcı ürünleri önerebiliyoruz. Böylece tüketicinin mağazada geçirdiği süreyi daha verimli kullanmasını, tüketimini iyileştirmeyi ve alışveriş deneyimini artırmayı hedefliyoruz. Pilot uygulamalar için global teknoloji firmaları ve perakendedeki büyük markalarla görüşmelerimiz sürüyor. Ayrıca bilgisayarlı görü metotları ile ürün tanıtan bir Ar-Ge projesi yürütüyoruz.
TÜKETİCİ NASIL DAVRANIYOR?
“Perakendede, markaya ait her bir mağazadaki tüketici davranışlarını analiz ediyoruz. Tüketicinin hangi ilde, hangi semtte, hangi mağazada en çok hangi ürüne baktığını ve satın aldığını tespit ediyoruz. Hangi ürünleri birbiri ile karşılaştırdığını, hangi özelliklerini daha çok incelediğini belirleyebiliyor ve markalara tüketici deneyimine dair bu bilgileri raporlara çevirerek sunabiliyoruz.“
İŞTE ÜSTÜN ÖZELLİKLERİ
RAKİBİ YOK
NUIT’in perakendeciliğe yönelik sunduğu kalıcı çözümlerin global pazarda bir eşi yok. Bütün gün aktif olarak mağazada çalışacak, anlık veri güncellemelerine olanak sağlayacak, günlük ve haftalık raporlar üretecek, kullanıcıların davranışları üzerinden örüntüler yakalayarak yeni kullanıcılara önerilerde bulunabilecek sistem geliştirebilmiş bir rakibimiz bulunmuyor.
12 Ekim 2021 Salı
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
10 Ekim 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi