HABER: ADEM ORHUN
Maden arama ve işletme faaliyetlerin uluslararası standartlara uygun raporlanması amacıyla ‘Ulusal Maden Rezerv ve Kaynak Raporlama Komisyonu’ (UMREK) kuruldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın oluşturduğu sistem dahilinde yürütülecek çalışmalar sayesinde verilerin güvenilirliği ve takibi sağlanacak. Ayrıca yerli ve yabancı yatırımcılar güvenilir madencilik verileri üzerine yatırımlarını yapabilecek.
UMREK Yönetim Kurulu Üyesi Jeofizik Mühendisi Kadem Ekşi, maden sektörünün geleceğinin, ülke ekonomisi için kritik önemde olduğunu belirtti.
İTO Mimarlık ve Mühendislik Meslek Komitesi Meclis Üyesi olan Kadem Ekşi, maden kaynaklarına dair araştırmaların önemine dikkat çekti.
GÜVENİLİR RAPORLAMA
Maden sahasındaki arama ve değerlendirme çalışmalarının çok kapsamlı olduğunu belirten Ekşi, şunları söyledi: “Madencilik sektörü, aramalar sonucunda ortaya çıkarılacak varlığın nicelik ve niteliklerinin belirlenmesindeki zorlukların yanı sıra yatırım tutarının yüksek olması nedeniyle de büyük bir risk taşıyor. Bu riskin azaltılması, maden araştırmalarının her safhasında bilim ve teknoloji ışığında yapılan çalışmalarla ve sonrasında yapılacak güvenilir bir raporlama sistemi ile mümkün.”
UMREK KODU
Ekşi, maden arama ve üretimi sırasındaki çalışmaların uluslararası standartlara göre yapılmasının, analizlerin akredite laboratuvarlarda yapıldıktan sonra tüm verilerin birleştirilerek yetkin kişiler tarafından raporlanmasının önemine işaret etti. Ekşi, “Bu şekilde yürütülen çalışmalar dünya üzerindeki tüm madencilik sektör grupları ve finans kuruluşları tarafından kabul görüyor” diye konuştu. Ekşi, bu amaçla, uluslararası bir şablon gözetilerek ve standart tanımlarla uyumlu hale getirilerek UMREK Kodu geliştirildiğini belirtti.
YATIRIMCILAR İÇİN
Yatırımcı ve danışmanlar için raporların ve finansmanın çok önemli olduğunu kaydeden Ekşi, “Maden kaynaklarımız, riskleri, fırsatları ve belirsizlikleri değerlendirebilme imkanına sahip Yetkin Kişi Piyasa Raporları ile daha verimli şekilde işletilebilir. Bu yönde bankalar finansman imkanını artırmalı. Ayrıca, bütün paydaşlar bakanlık çatısı altında, emtia piyasalarının gelişmesine katkı sağlayacak çalışmalar yapmalı” dedi. Kadem Ekşi, şöyle devam etti: “Madencilik sektöründe, kaynakların araştırılması ve işletilmesi konularında doğru araştırma ve raporlama ortamının sağlanmasının önemi anlaşılacak. Hem raporlamaya giden sürecin doğru işlemesi hem de hem çalışan teknik personelin niteliklerinin sınıflandırılması, sektörel eğitimin gelişimini sağlayacak vizyon için çalışmaya devam etmeliyiz.”
BORSA FONLARI KULLANILIYOR
Kadem Ekşi, yabancı şirketlerin, sermaye piyasalarını kullanıp borsadan elde ettikleri fonlarla Türkiye veya başka ülkelerde maden ruhsatları alabildiğine dikkati çekti. Ekşi, şöyle devam etti: “Güçlü bir sermaye yapısı için Türkiye’deki madencilik şirketlerinin halka açılmaya teşvik edilmesi ve Borsa İstanbul’da işlem görmesinin özendirilmesi önem arz ediyor. Borsa İstanbul’da işlem gören BIST Madencilik Endeksi XMADN’de 5 madencilik şirketi var. Diğer yandan Kanada Toronto borsasında 1.400’den fazla madencilik şirketi aktif. Bu şirketlerin 12’si, BIST’e kote olmamakla birlikte Türkiye’de maden işletiyor.”