tatil-sepeti
tatil-sepeti

Madenciler ihracatta yeni ülkelere giriş yaptı

Giriş: 22.11.2021 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Türkiye Madencilik Sektörü Gelişim Raporu toplantısında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Covid-19 salgınına karşı aşıların devreye girmesiyle maden ürünlerine talebin de arttığını söyledi.

Son dönemde dünyada ve Türkiye’de enerji ve maden fiyatlarının rekor seviyelerine ulaştığına işaret eden Dönmez, “Bu süreçten elbette bizler de etkilendik, ancak dünyanın geneliyle karşılaştırıldığında Türkiye, diğer ülkelerden daha hızlı bir şekilde toparlandı. Maden ihracatımız 2021’in ilk 9 ayında 4.38 milyar dolara yükseldi. Geçen yılın aynı dönemine göre ihracatımız yüzde 48’lik bir artış gösterdi. Geçtiğimiz eylülde 584 milyon dolarlık maden ihracatı yaptık. Geçen yılın aynı dönemine göre burada yakaladığımız artış yüzde 39 oldu” dedi.

MİLLİ GELİRE KATKI

Söz konusu dönemde Çin, ABD ve İspanya’nın en çok ihracat yapılan ülkeler olduğunu ifade eden Dönmez, Endonezya, Özbekistan, Hong Kong, Arnavutluk ve Sırbistan’ın da yeni pazarlar olarak Türkiye’nin ihracatına eklendiğini bildirdi. Dönmez, madencilik sektörünün gayri safi yurt içi hasılaya katkısının 2009’da 11 milyar lirayken, 2020’de 59.2 milyar liraya ulaştığına dikkati çekti.

Çevre ve sürdürülebilirliğin öncelik verdikleri konuların başında geldiğini vurgulayan Dönmez, ‘Avrupa Yeşil Mutabakatı’ çerçevesinde sektörlerin dönüşümünü sürdürülebilirlik esasıyla düzenleyip yola devam edeceklerini dile getirdi.

UÇ ÜRÜN TESİSLERİ

Türkiye’nin bor, perlit, trona, pomza, bentonit, pirofillit, feldspat, zeolit, barit, manyezit, krom, linyit, jips, mermer ve çimento hammaddelerinde dünyada en büyük rezervlere sahip olduğunu belirten Bakan Dönmez, “Dünyada üretimi yapılan 90 maden türünün 80’i elimizde bulunuyor. Bu tabii ki güzel ve faydalı bir bilgi, ancak bunun altını doldurmamız gerekiyor. Ne ile? Teknoloji ile, Ar-Ge ile daha fazla uç ürünle. Ülkemizde uç ürün sağlayan 1 adet bakır izabe, 1 adet alüminyum izabe, 1 adet demir pelet tesisi var. Son yıllarda yapılan yatırımlarla kurşun-çinko izabe tesisi de çok kısa zaman sonra inşallah faaliyete geçecek” diye konuştu.

YENİ MODEL OLUŞTURULACAK

Ulusal maden politikası kapsamında daha fazla uç ürün üretilen bir model oluşturulacağını kaydeden Bakan Fatih Dönmez, “Bu sene uç ürün odaklı 14 ihaleye çıktık ve 11’inin ihale sürecini tamamladık. Bu madenler bizim ve bunu çıkaracak altyapımız, insan kaynağımız, müteşebbisimiz ve teknolojimiz de var. En önemlisi artık öz güvenimiz var. Biz yaparız, bu işin altından kalkarız diyen, elini çekinmeden taşın altına koyan iş adamlarımız var” dedi.