Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: BARIŞ CABACI
Orta Avrupa ülkelerinden Macaristan ile Türkiye’nin kültürel yakınlığı, ticari ilişkilerine de olumlu yönde yansıyor. Türk Devletleri Teşkilatı Üyesi Türkiye ile Türk Devletleri Teşkilatı Gözlemci Üyesi Macaristan arasında 2020’de gerçekleşen dış ticaret 2.7 milyar dolar seviyesindeyken, 2021’de bu rakam 4 milyar dolara yükseldi. İki ülke liderleri, katıldığı toplantılarda, 2023 yılında dış ticaret için 6 milyar dolarlık bir hedef belirledi. Bu hedefi gerçekleştirmek için önemli bir organizasyon olan ve yakın zamanda gerçekleşmesi planlanan 3. Go Africa İş Forumu’na, iki ülkenin Ticaret Bakanlarının da katılması öngörülüyor.
GÜNDEMİMİZ ÜÇÜNCÜ PAZARLAR
Macaristan’ın doğu pazarına açılan kapısı olarak bilinen Türkiye ile gündemin üçüncü pazarlara açılmak olduğunu belirten Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Viktor Mátis, İstanbul Ticaret’e açıklamalarda bulundu. Mátis, “Bu, taptaze ve gündemde olan bir konu. 2020’de iki ülkenin Eximbankları arasında reasürans anlaşması imzalanması da firmaların ortaklaşa üçüncü pazarlara açılmasını hızlandırdı” dedi.
Mátis, iki ülke arasında 2013’te kurulan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi ile hem yatırım ortamının hem de siyasi ilişkilerin geliştiğini hatırlattı.
GO AFRICA ZİRVESİ
Mátis, “İkili ilişkilerimiz çerçevesinde üçüncü pazar özelinde Afrika’da birkaç işbirliğimiz sürüyor. Ayrıca, yakın bir zamanda 3. Go Africa İş Forumu’nu organize edeceğiz. Başkent Budapeşte’deki bu etkinlik kapsamında Türk ve Macar firmalarımız ile birlikte Afrika’daki fırsatları konuşacağız. Çünkü Afrika kıtasında ortak yapabileceğimiz çok şey var ve bunu gerçekleştirebilmek adına hükümetlerimiz de kararlı” diye konuştu.
ARANAN ORTAM VAR
Tekstil, ayakkabı, mobilya, seramik, elektrikli ev aletleri ve makina, iki ülke arasında ticaretin geliştirilebileceği sektörlerin başında geliyor. “Sektörel ortaklıkların artmasıyla dış ticaret hedefine daha hızlı ulaşmak mümkün” diyen Mátis, şöyle devam etti: “2021’de Türkiye ile Macaristan arasında yaklaşık 4 milyar dolar değerinde ticaret gerçekleşti ve karşılıklı yatırımlar da arttı. Beklentilerimize göre işbirliğimiz önümüzdeki dönemde büyümeye devam edecek.”
TEKNOLOJİ ÖĞRENİMİ
Macaristan hükümetinin yurt dışında yapılan yatırımları desteklediğini söyleyen Büyükelçi Mátis, şu değerlendirmelerde bulundu: “Macaristan devletinin desteğiyle büyük katma değere sahip kazan-kazan yatırımları, 2013’ten beri artarak devam ediyor. Bu kapsamda, dünya çapında markalaşmış kuvöz üreten bir firmamız, yakın zamanda Türkiye’de yatırım yaptı. Karşılıklı yatırımlar, iki ülkenin teknoloji öğrenimini de geliştiriyor. Türkiye, e-ticaret performansıyla Avrupa’da ön sıralarda. Avrupa’nın göbeğinde, Karpat Havzası’nda sektörel yatırım yapmak, Türk girişimciler için de çekici olabilir.”
İTO ÜYELERİNE İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI
Büyükelçi Viktor Mátis, İstanbul Ticaret Odası üyelerini, Macar tacirlerle işbirliği yapmaya davet etti. Mátis, “Türkiye ve Macaristan’ın geleceği esasen bize bağlı. Ortaklıkları geliştirmek için hem İstanbul Başkonsolosluğumuz hem Macaristan İhracat Teşvik Ajansı (HEPA) Türkiye Ofisi hem de Macar EximbankTürkiye BaşTemsilciliği olarak İTO üyelerine her zaman kapılarımız açık” dedi.
SINIR KONTROLÜ MACERASI YOK
“Her iki hükümet de yurt dışından gelen girişimciler için bölgelere ve sektörlere göre ciddi kolaylıklar sağlıyor” diyen Mátis, “Örnek vermek gerekirse, dünyanın en büyük cam üreticilerinden biri olan Şişecam, Macar hükümetinin sağladığı teşviklerle 255 milyon dolarlık bir projeye imza attı. Ayrıca, ülkemize gelen yatırımcılar şunu da bilmeli: Macaristan sadece 10 milyonluk nüfustan oluşan bir piyasa değil. Schengen üyesi olduğumuz için firmalar sınır kontrolü macerasını yaşamadan karayoluyla birçok ülkeye geçebiliyor” bilgisini verdi.
24 Ocak 2022 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı