tatil-sepeti
tatil-sepeti

Macaristan ikili ticareti ikiye katlamak istiyor

Giriş: 12.04.2021 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: BARIŞ CABACI

Türkiye’nin Doğu Avrupalı ticaret ortağı olan Macaristan, aynı zamanda 510 milyonluk AB pazarına giriş kapısı olarak görülüyor. Macaristan, ihracatının yüzde 80’ini AB ülkeleriyle gerçekleştiriyor. Bu yüzden ticaretini bölgesel olarak çeşitlendirmek isteyen Macaristan, Doğu’ya açılım politikası ve Afrika yatırım programlarına önem veriyor. Bu yatırım planlarının ilk ortağı ise Asya ve Avrupa’yı birleştiren Türkiye oldu.

İki ülke arasında ticaret hacminin 3 milyar dolara ulaşmasından sonra iki ülke lideri, yeni hedefi, 2023 yılına kadar 6 milyar dolar olarak belirledi.

İki ülkenin bu ticaret hacmine ulaşmasına katkı sağlamak için İstanbul Ticaret Odası, ‘Türkiye-Macaristan Ticaret ve Yatırım Fırsatları’ webinarı düzenledi. Türk ve Macar firmalarını bilgilendirmek için düzenlenen toplantı, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Levent Taş başkanlığında, Macaristan’ın İstanbul Başkonsolosu Laszlo Keller, Macaristan Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Andras Rev, Macaristan İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Shiraishi Renata, Macaristan İhracatı Teşvik Ajansı (HEPA) Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Burak Aktaş ve Macar Eximbank Türkiye Temsilcisi Arda Tugay’ın katılımıyla gerçekleşti.

15. BÜYÜK OTOMOBİL ÜRETİCİSİ

Toplantının açılış konuşmasını yapan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Levent Taş, İstanbul’un hem ticaret hem de yatırımcılar için önemli bir vitrin şehri olduğunu vurguladı. Türk ve Macar ihracatçıları işbirliğine davet eden Taş, Türkiye’nin pazar büyüklüğü hakkında şunları söyledi: “Türkiye, yılda 1.6 milyon otomobil üretme kapasitesi ile ülke ekonomisine 32 milyar dolarlık gelir sağlıyor. Ayrıca dünyanın en büyük 15. otomobil üreticisi. Makina sektöründe de Avrupa’nın en büyük televizyon ve beyaz eşya üreticisi. Bu sektörlerin pazar büyüklüğü ise 38 milyar dolar seviyesinde.”

FİNANS VE İMALAT SANAYİ

Türkiye’nin ihracat ve yatırım potansiyelinin teknoloji, sanayi, sağlık ve son dönemde artan finans sektörlerinde olduğunu söyleyen Taş, şöyle devam etti: “Son 16 yılda en fazla doğrudan yatırımcı çeken sektörlerin başında finans ve imalat sanayi geliyor. Bu yatırımlar arasında finansın payı yüzde 34, imalat sanayinin payı ise yüzde 24 seviyesinde arttı. 2002 yılında yabancı sermayeli firmaların sayısı 5 bin 600 iken, 2020’de 79 bin 173’e ulaştı. Ayrıca İstanbul’da toplam hacimleri 7 milyon TL olan 35 Macar firması bulunuyor.”

TIR ŞOFÖRLERİNE VİZE KOLAYLIĞI

İki ülke ticaretinin büyük bir kısmının karayollarıyla gerçekleştiğini belirten Taş, “Türkiye ve Macaristan arasındaki ticaretin kesintiye uğramadan artması için İstanbul’dan vize başvurusu yapan TIR şoförlerimiz için onay süreçleri daha hızlı olmalı. Macaristan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’ndan bu sürecin daha da hızlanması için girişimde bulunmasını talep ediyorum” diye konuştu.

AFRİKA’DAN ORTAK HEDEFE

Toplantıya katılan Macaristan’ın İstanbul Başkonsolosu Laszlo Keller, Macaristan için 18 Aralık 1923’te imzalanan Türk-Macar Dostluk Anlaşması’nın, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk resmi anlaşması olması açısından büyük önem arz ettiğini söyledi. Keller, hedeflenen ticaret hacmine ulaşmak için Türk-Macar yatırımcıların özellikle Afrika kıtasında ortak projeler gerçekleştirdiğini de ifade etti. AB ve NATO üyesi olan Macaristan ile Türkiye arasında işbirliğini artırmak için 2013 yılında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulmasının bir dönüm noktası olduğunu belirten Keller, iki ülkenin ekonomik ve siyasi anlamdaki birliğinin sürdürülmesi için her yıl düzenli olarak toplandığını da hatırlattı.

Toplantının diğer konuşmacısı olan Macaristan Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Andras Rev, şirketlerin ve yatırımcıların her konuda su gibi berrak olmasının herkesin kazancına olduğunu söyledi.

5 MİLYON EURO’LUK YATIRIMA ÖZEL STATÜ

Macar Eximbank Türkiye Temsilcisi Arda Tugay, Macaristan bölgesel teşviklerinin başkent Budapeşte’ye sadece 110 kilometre uzakta başladığını söyledi. Tugay, bu bölgelerde yüzde 50 vergi indirimlerinin ve AB üyelerinde görülmeyen nakdi desteğin de sağlandığını belirtti. Vergilerin indirilmesinin yatırımları artırdığını söyleyen Tugay, yüzde 9 olan kurumlar vergisinin Avrupa’nın en düşüğü olduğunu da hatırlattı. Bu rakamın yatırımcılara 12 yıl boyunca yüzde 80 indirimle, yani yüzde 1.8 oranında uygulanacağını belirten Tugay, “Macaristan’da 5 milyon Euro yatırım ve 50 kişiye istihdam sağlandığında birçok avantajı olan özel yatırımcı statüsü kazanılıyor” dedi.

DOĞRUDAN YATIRIMDA 9’UNCU

Macaristan’ın dünyanın en fazla doğrudan yatırım alan 9. ülkesi olduğunu belirten Macaristan İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Shiraishi Renata, Macaristan için her sektörün öncelikli olduğunu söyledi. Teknoloji ve otomotivin Macaristan ekonomisinin yüzde 80’ini oluşturduğunu vurgulayan Renata, Macaristan’da firmalara uygulanan birçok vergiden yatırımcıların muaf tutulduğunu ya da yüksek indirimler yapıldığını belirtti. Bu duruma en güzel örneğin işveren vergisi olduğunu ifade eden Renata, yüzde 15.5 olan işveren vergisi oranında yüzde 50 indirim uygulandığının da altını çizdi.

KUR DALGALANMASINDAN ETKİLENMEYİN

Macaristan İhracatı Teşvik Ajansı (HEPA) Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Burak Aktaş, Euro bölgesinde olmasına rağmen kendi para biriminin (Macar Forinti) kullanıldığını ve yatırımcıların kur farklarından az etkileneceğini söyledi. Aktaş, yatırımcılar için HEPA, HIPA, Eximbank gibi yatırım odaklı çalışan kurumları, İstanbul konsolosluk binasında bir arada bulabileceklerini de ifade etti. Her işçiye sektörel eğitim ücreti verildiğini söyleyen Aktaş, teşviklerin belirli bölgelerde daha da fazla olduğunu belirtti.