HABER: MÜGE BİBER

Macaristan’ın yurt dışındaki ilk araştırma merkezi olan Konstantinopolis Macar Bilimsel Enstitüsü, 100 yıl önce İstanbul’da kuruldu. Macaristan devleti bünyesinde kurulan enstitü, yaklaşık 1.5 sene boyunca şehrin geliştirilmesine yönelik araştırmalar yaptı. Enstitü bünyesinde ünlü Mimar Karoly Kos da görev aldı.

İSTANBUL 100

Kos, mimari üzerine raporlar hazırlarken, bir yandan da eşsiz güzellikte olan İstanbul’un fotoğraflarını çekti. Ömrü bir asrı aşan bu fotoğraflar şimdi İstanbul’un geçmişine ışık tutuyor. İstanbul’un asırlık fotoğrafları, Yeni Camii Hünkar Kasrı’nda, “İstanbul 100” sergisi ile sanatseverlerle buluşuyor.

6 HAZİRAN’A KADAR

“İstanbul 100” sergisi, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın, Oda Meclis Üyeleri ve sanatseverlerin katılımıyla açıldı. Açılışta ayrıca Macar Kültür Merkezi Müdürü Gabor Fodor da yer aldı. Sergi, 6 Haziran 2017 tarihine kadar ziyarete açık olacak.

BİR ASIRLIK FOTOĞRAFLAR HÜNKAR KASRI’NDA

İSTANBUL'UN HARİTASINI HAZIRLADI

Karoly Kos, Macaristan’ın yetiştirdiği önemli mimarlardan biri. Kos, Macaristan’ın yurt dışında kurulan ilk araştırma merkezi Konstantinopolis Macar Bilimsel Enstitüsü’nde görev yaptı. 1917 Şubat ve 1918 Mayıs tarihleri arasındaki görev döneminde ise kentin haritasını da hazırladı. Mimar Kos, Mimar Sinan’ın eserlerini inceleyip, şehrin geliştirilmesine yönelik önerilerde bulundu. Bu çalışmalarını fotoğraflarla da destekledi.

TARİHİ YARIMADA

İstanbul şehrinin ilk kurulduğu ve geliştiği bölge Tarihi Yarımada. Kuzeyde Haliç, doğuda İstanbul Boğazı ve güneyde Marmara Denizi ile çevrili kısmıyla turistleringözdesi.

KARAKÖY

Tarih boyunca deniz ve toptan ticaretin merkezi olan Karaköy.

RUMELİ HİSARI

Fatih Sultan Mehmed tarafından İstanbul’un fethinden önce boğazın kuzeyinden gelebilecek saldırıları engellemek için yaptırılan Rumeli Hisarı günümüzdedaha çok konser faaliyetleri ile anılıyor.

08 Haziran 2017 Perşembe

Etiketler : Gündem