Pazar, 24 Kasım, 2024
HABER: CÜNEYT BAŞARAN
Küresel ekonominin 17. büyüğü olan Türk ekonomisinin 350 bin üyesiyle lokomotifi durumunda olan İstanbul Ticaret Odası’nın üyelerine bu köşeden ilk defa seslenebilecek olduğum için çok mutlu olduğumu belirtmek isterim. Dünya ve Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri, finans piyasalarında ortaya çıkan son fiyatlamaları her hafta sizinle burada paylaşıyor olacağım. Umarım paylaşımlarım sizin de ilginizi çeker.
LONDRA’DAN HABERLER
Bu yazıyı Davos’ta yapılan Dünya Ekonomi Forumu’na ( WEF) katılmak üzere ayrıldığım Londra uçağından yazıyorum. ‘Ne işin vardı Londra’da?’ diye sorarsanız, ‘Başbakan Davutoğlu ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in 200’den fazla yatırımcı ile buluştuğu Bloomberg International’ın ev sahipliğinde düzenlediği yatırımcı konferansı için bulunuyordum’ derim.
Başbakan Davutoğlu, yatırımcılara yaptığı konuşmada ve sonraki soru cevap kısmında ısrarla aynı şeyin altını çizdi: “Önümüzdeki 4 yıl boyunca gündemimizin ilk sırasında hep reformlar olacak.” Türkiye’nin bulunduğu coğrafyanın ‘jeopolitik risk’ gerçeği ile yaşamak zorunluluğu getirdiğini söyleyen Başbakan, yatırımcıların Türkiye’nin dinamizmine ve hükümetin ekonomi odaklı reform politikalarına güvenmesini istedi.
Başbakan dışında Londra’da yatırımcıların en çok terlettiği isim Başbakan Yardımcısı Şimşek oldu. Özellikle mali politikaları, enflasyonla mücadele ve merkez bankası bağımsızlığı Londra’daki yatırımcıların genel soru başlıklarını oluşturdu. Şimşek ise verdiği cevaplarda genel olarak merkez bankasının bağımsız bir kurum olduğu ve hükümetin de enflasyonla mücadeleye en az büyüme konusu kadar önem verdiği yönünde oldu.
Yatırımcıların, Bloomberg binasında 2.5 saati bulan konferans sonrasında kafalarındaki bazı sorulara cevap bulduğunu düşünüyorum. Bu toplantıların sayısının artırılması ve vaatlerin gerçekleştiğinin görülmesi yatırımcılar üzerindeki güveni artırabilir.
DAVOS GÜNDEMİ
Başbakan Davutoğlu bu sene Türkiye’yi Davos’ta temsil etti. Dünyanın dört bir yanından 3 binin üzerinde katılımcının olduğu Davos Ekonomi Fuarı’nda bu sene ana başlık ‘4. Sanayi Devrimi.’ Bilindiği üzere 18. yüzyılda üretimde buhar gücünün kullanılması sanayide yaşanan ilk devrim olarak kabul ediliyor. Daha sonra 19. yüzyıl sonlarında elektrik buharın yerini alıyor ve üretimde verimlilik hızla artıyor. 1960-70’ler itibariyle üretim bantları, bilgisayar ve dijital üretim devreye giriyor. Verimliliğin bir kez daha hızla arttığı bir döneme de 3. Sanayi Devrimi deniyor.
Şimdi de dünyada robotların devreye girdiği, üretim aşamasından pazarlamasına kadar insan eli değmeden (sadece kontrol ederek) teknoloji yoğun bir sanayi devrimi hedefleniyor. Hedef, verimlilik artışı. İşte 4. Sanayi Devrimi olarak adlandırılan ve ‘game changer’ olacağı inanılan bu süreç Davos’ta enine boyuna tartışılıyor.Bir sonraki yazımda ben de size izlenimleri yazarım.
BEN KİMİM?
Okuyucularımız arasında tanıyanlar olacaktır. Ancak yeni tanışacaklarımız için kısa bir biyografi vermek isterim. Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Lisans eğitiminin ardından, 13 yıllık İstanbul ve Londra’da Türk ve yabancı finans kurumlarında geçirdiğim yatırım bankacılığı tecrübesi başladı. 2010 yılında Türkiye’de yeni açılmakta olan BloombergHT televizyonuna Araştırma Müdürü olarak katıldım. 2013 yılında Genel Yayın Yönetmeni olarak atandım ve o tarihten bugüne hem BloombergHT televizyonunu hem de BloombergHT.com internet sitesini yönetiyorum.
24 Ocak 2016 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi