Cumartesi, 16 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
İstanbul Ticaret Odası (İTO), iş dünyasının önündeki engelleri daha rahat aşması ve sektörlerin doğru şekilde büyümesi için sektörel istişare toplantılarına başladı. İTO Başkanı Şekib Avdagiç’in öncülüğü ile hazırlanan proje, süratle yürürlüğe konuldu. Böylece benzer meslek komitelerinin aynı masada buluştuğu sektörel istişare toplantıları ile ilk adım atıldı. Buna göre İstanbul’daki 400 bin üyenin dahil olduğu 81 meslek komitesi ana sektörler halinde gruplandırıldı.
7 ANA GRUP
Yedi ana grup halinde belirlenen sektörlerin temsilcileri, İTO Yönetim Kurulu’na sorunlarını aktarma ve çözüm önerilerini müzakere etme imkanı bulacak. Aynı zamanda benzer alanlarda iş yapan farklı meslek komitelerinin üyeleri de birbirlerini daha yakından tanıyacak. Proje kapsamında ilk istişare toplantısı gıda sektörü için yapıldı. İkinci toplantı ise bu hafta inşaat sektörünü bir araya getirecek. Uygulamanın ilk adımında perakendeciler, toptancılar, meyve sebze, ekmek, un ve unlu mamüller, hayvansal gıda ürünleri, restoran ve yiyecek içecek hizmetleri, baklava, pasta, şekerli mamüller, et ve et ürünleri, hububat, bakliyat, kuruyemiş ve kuru meyve mesleklerinden meclis ve komite üyeleri, sektörel istişare toplantısında bir araya geldi.
BİRİNCİ ELDEN
İstişare toplantısının açılışını yapan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Birbiriyle ilişkili sektör mensuplarını bir araya getirip, üretim, pazarlama, ithalat ve ihracat sorunlarını da ortaya koymak istedik. Sektörlerin sorunlarının yanı sıra çözüm önerilerini birinci elden toplayıp, ilgili bakanlıklara ve Cumhurbaşkanlığı’na ulaştırıyoruz” dedi.
MORAL BOZMAK YOK
Kur ve faizdeki sert hareketlerin üretimi ve ticareti olumsuz etkilediğini hatırlatan Avdagiç, “Bu resimde moralleri bozmadan çalışmaya, üretmeye devam etmemiz gerekiyor. Çünkü bu ülke bizim ülkemiz. Temkinliyiz, ferasetli ve basiretli şekilde işlerimizi götüreceğiz. Bunun için de sektörlerimizin yanındayız” diye konuştu.
YIKICI REKABET
Toplantıda, tüketicilerin en çok temas halinde bulunduğu perakende grubunun temsilcileri, gündemdeki sorunlarını dile getirirken, yıkıcı rekabete dikkati çektiler. Perakende sektöründe 27 bin marketin 20 bininin ‘discount’ denilen indirim marketleri olduğunu belirten iş adamları, “İstanbul’da bir yer açtığınızda 8 tane discount rakibiniz oluyor. Ancak discount marketler Türkiye’nin birçok bölgesinde yok. Çok geç olmadan en azından bu bölgelerde sınırlandırma getirilmeli. Çünkü küçük esnafın yaşaması için bu elzem. Böyle bir koruma bireysel girişimci için de kolaylık sağlayacaktır” dediler.
Perakendeciler ayrıca devletin sağladığı ucuz etin sadece belli marketlerle sınırlı tutulmasının sektör genelinde haksız rekabete sebep olduğunu belirterek, birçok kasabın kepenk indirdiğini kaydettiler.
ENVANTER VE DEPOLAMA
Sektör temsilcilerinin en çok vurguladığı konulardan biri de üretim oldu. Ticareti etkileyen makro sorunlara dikkat çeken iş adamları, şunları söyledi: “Gıdada endüstriyel üretimin mutlaka tetiklenmesi gerekiyor. Çünkü mercimek ve barbunyayı dahi ithal eder hale geldik. Yeni kabinenin bu konuya ağırlık vermesini bekliyoruz. Çiftçinin daha fazla üretime teşviki için altyapı oluşturulmalı. Diğer yandan envanter ve depolama işlerinin de buna paralel geliştirilmesi gerekiyor.”
GENİŞ TARIM ARAZİSİ
Üretimin şartlarının yanı sıra hacminin de gıda fiyatlarını etkilediğini belirten iş adamları, tarım ve hayvancılık yapılacak geniş arazilerin önemini vurguladılar. Sektör temsilcileri, “Et, süt, peynir, bakliyat, meyve ve sebzede yüksek hacimli ve takip edilebilir üretim için dağınık arazilerin toplulaştırılması ve mevcutların korunması lazım. Bu yönde sıfırdan tarım politikasına ihtiyacımız var. Bu şekilde üretimi artırabilir, Avrupa’ya bile süt ürünü satar hale gelebiliriz” diye konuştular.
Piyasaya arz edilen ürünlerin bazılarında kalite problemi olduğuna dikkati çeken iş adamları, “Standardı belli olmayan ürünler farklı isim altında, meşhur markanın malıymış gibi satılıyor. Algı yanıltması yapılıyor. İlgili kurumlar bu konuyu ciddi şekilde araştırmalı. Eşit şartlarda rekabet edilebilirliğin altyapısı oluşturulmalı” dediler.
YERLİ YAZILIM
Bazı ürünlerde üretim hacminde yaşanan dalgalanmanın da konuşulduğu toplantıda, sektör temsilcileri, planlı üretim için küçük üreticinin yerli yazılıma ihtiyacı olduğunu belirttiler. Bu yönde yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “Gıda, toprak ve teknoloji birbirinden ayrılmaz hale geldi. Tarım politikasının yeniden dizayn edilmesi gerekiyor. Gıda sektöründe fire çok. Üretim maliyetleri tam hesaplanamıyor. İnsan kaynakları verileri ve işletme giderleri, maliyet hesabı konusunda sorunlar yaşanıyor.
İş hacmine rağmen kârlılık oranları az. Bunların doğru şekilde takibine ve gelecek planlamasına yarayacak yerli yazılıma ihtiyaç duyuluyor. Özellikle KOBİ’lerin bu konuda eksiği var.”
YÜKSEK FAİZ
Faizlerin çok yükselmesinin, kira, ödemeler ve finansman konusunda işletmeleri zorladığını belirten sektör temsilcileri, “Döviz kurundaki oynaklık, yüksek faiz oranı, yatırım ve istihdamda ciddi sıkıntılara yol açıyor. Bankalar da limitlerimizi kısıyor. Fabrikalar kapasite düşürmeye başladı. Masraflarını karşılayamadığı için faaliyetini sonlandıran firmaların arttığını öğreniyoruz. Ödemeler ve ucuz finansman konusunda daha ciddi adımlara ihtiyacımız var” dediler.
PLANLI GİRİŞİM
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yeni bir üretim politikası oluşturmasını isteyen sektör temsilcileri şu önerilerde bulundu: “Talep yönünde arz sağlanırsa sorunların çoğu ortadan kalkar. Fiyat istikrarını sağlayacak olan sağlıklı perakendedir. Bunun için plansız girişimler önlenmeli. Bir semtte yeni işletme açılırken, Ticaret Odaları ve belediyeler devreye girmeli.”
Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte sektör temsilcisi iş adamlarının dile getirdiği sorunları ve çözüm önerilerini dinleyen İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Faydalı bir toplantı oldu. Sektörlerden gelen talepleri konsolide ederek ilgili kurumlara ileteceğiz. Bazı komitelerin beklentileri diğerleriyle çelişebiliyor.
Her komitenin talebi bizim için önemli. Biz de büyük resmi görüp hep birlikte çözüm üreteceğiz. Bu bilgilerle dosyalarımızı oluşturup işin takipçisi olacağız. Bu şekilde sektörel istişare toplantılarını da sürdüreceğiz” dedi.
BAKLAVA DEYİNCE TÜRKİYE AKLA GELSİN
Baklava, pasta ve şekerli mamüller alanında faaliyet gösteren sektör temsilcileri, gıdada Türkiye’nin meşhur ürünleri olması gerektiğini belirttiler. Sektör mensupları şunları söylediler: “Her ülkenin meşhur ürünü var. Fakat baklavayı hak ettiği şekilde tanıtamıyoruz. Bu konuda desteğe ihtiyaç var. Hamburger deyince ABD akla geldiği gibi baklava denilince neden Türkiye akla gelmesin?”
EĞİTİMLİ PERAKENDE YÖNETİCİSİ LAZIM
Gıda sektörü istişare toplantısında bazı sektör temsilcileri perakendede vasıflı ve eğitimli yönetici bulmakta güçlük çektiklerini ifade ettiler. Üniversitede bu konuda bir bölüm alçılmasını isteyen perakendeciler, “Sektör olarak mezunlara iş garantisi verebiliriz” dediler.
İSTİŞARE GRUPLARI
İTO’nun düzenlediği sektörel istişare toplantıları 7 ana alandaki meslek gruplarının temsilcilerini bir araya getirecek:
25 Temmuz 2018 Çarşamba
15 Kasım 2024 Cuma
15 Kasım 2024 Cuma
15 Kasım 2024 Cuma
15 Kasım 2024 Cuma
15 Kasım 2024 Cuma