Lojistik ve taşımacılık sektörlerinde kadın sürücü istihdamını artırmayı amaçlayan ‘5 yılda 5 bin kadın sürücü’ projesi başladı. CILT Türkiye ve WiLAT işbirliğiyle başlatılan projede, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Lojistik Hizmetler Meslek Komitesi de öncülük eden taraflar arasında. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na ve ilgili ihtisas komitelerine de sunulan projede; kadınların ağır vasıta, turizm taşımacılığı ve yolcu servislerinde istihdamı için yol haritası çiziliyor. Bu hazırlık kapsamında proje, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu’na tanıtıldı. Toplantıya, İTO Lojistik Hizmetler Meslek Komitesi Başkanı Ercan Karakurt da katıldı.
AVRUPA’NIN EKSİKLİĞİNİ TAMAMLARIZ
Toplantıyı, İTO Lojistik Hizmetler Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Berna Akyıldız ve İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hatice Kal yönetti. Berna Akyıldız, Avrupa’da 85 bin ticari aracın sürücü eksikliği nedeniyle atıl durumda olduğunu söyledi. Akyıldız, otonom sürüş sistemleri yaygınlaşana kadar bu boşluğun kadınlarla doldurulabileceğine dikkat çekti ve Türkiye’de önümüzdeki 5 yıl içinde 5 bin kadın sürücünün sektöre kazandırılmasını hedeflediklerinin altını çizdi.
GİRİŞİMCİLİK ALANI OLACAK
“Kadınların olduğu yerde düzen ve denge vardır” diyen Akyıldız, kadın sürücülerin sektörde daha fazla yer almasının işletmelere de değer katacağını belirtti. Akyıldız, şöyle devam etti: “Halihazırda bazı firmaların yalnızca 2-3 kadın istihdam ederek övündüğünü görüyoruz. Oysa çok daha büyük bir kadın istihdam ağı oluşturulmalı. Aşçılık mesleği bir zamanlar küçümsenirken, bugün önemli bir girişimcilik alanı haline geldi. Lojistikte de benzer bir dönüşüm mümkün.”
KALİTE VE İTİBAR ARTACAK
Berna Akyıldız, projeyle lojistik sektöründe toplumsal cinsiyet eşitliğine de önemli katkılarda bulunacaklarına dikkat çekerek, “Sektörümüzde her alanda kadınlara ihtiyacımız var. Kadınların sürücü olarak yer alması, sektördeki tüm çalışanların daha eşit bir şekilde temsil edilmesini sağlayacak. Ayrıca kadınların işgücüne katılımıyla sektördeki kalite artacak ve itibar yükselecek” dedi. Akyıldız, projenin lojistik sektöründe sadece Türkiye’de değil, dünya çapında kadın sürücülerin sayısını artırmak için de önemli bir adım olacağını belirtti.
TEKNOLOJİ ODAKLI ÇALIŞACAĞIZ
İTO Lojistik Hizmetler Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Berna Akyıldız, sektördeki kadınların eğitim süreçlerinin teknoloji ile de güçlendirileceğini vurguladı. Akyıldız, “Yapay zeka, dijital inovasyon ve akıllı sistemler, lojistik sektöründe verimliliği artıran önemli araçlar arasında yer alırken, bu teknolojilerin kadın sürücülere eğitim süreçlerinde nasıl entegre edileceği de önemli bir konu. Eğitimlerde kullanılan dijital araçlar, sürücülük becerilerini geliştirmeyi hızlandıracak ve lojistik süreçlerdeki verimliliği artıracak” dedi.