HABER: ŞEREF KILIÇLI
Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS) ile Sayısal Takograf Veri Analizi Bilgilendirme Toplantısı, İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay’ın yaptığı toplantıda, eşya taşımacılığında 31 Aralık 2019 itibariyle zorunlu olacak U-ETDS ile 1 Ocak 2020 itibariyle zorunlu olacak sayısal takograf verilerini yükleme konularında sunumlar yapıldı.
Açılış konuşmasında, dijitalleşmenin büyük bir hızla değişen ve gelişen dünyanın en önemli konularından biri olduğunu belirten İsrafil Kuralay, “Diğer taraftan devlet ile olan ilişkide de dijitalleşme zorunlu bir hal almış durumda. U-ETDS ve sayısal takograf gibi sistemler sektörün ayrılmaz bir parçası haline geliyor” dedi.
GELECEK PLANLAMASI
U-ETDS uygulaması hakkında sunum yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Hakan Özdemir de şöyle konuştu: “Asıl amacımız denetim değil, bilgileri analiz edip sektörün geleceğini doğru planlamak. Uygulama, yolcu taşımacılığında başladı. 1 Ocak’tan itibaren doğru ve gerçek zamanlı veri akışı sağlanıyor. Orada devam eden süreç eşya taşımacılığına da örnek teşkil edecek.” Özdemir, güncel verilere göre, şehirlerarası karayolu yolcu taşımacılığı doluluk oranı ortalamasının şu anda yüzde 40 civarında olduğunu da söyledi.
SINIFLANDIRMA VE ÖDÜL
U-ETDS uygulamasında firmaları sınıflandırma ve ödül sisteminin de olacağını belirten Özdemir, “A, B, C ve D grubu firmalar olacak. Mevzuata en uygun faaliyet gösteren firma A grubu olacak. A grubu firmalar daha az denetlenecek. Böylece firmalar daha az denetimle daha az vakit kaybıyla ve daha az maliyetle çalışmalarını sürdürecek. Ayrıca U-ETDS uygulamasına bilgilerini düzenli olarak giren firmalara ödül de var. Firma bilgisini düzenli giriyorsa, üç ayda bir yapacağımız kontrollerde, daha önce verilmiş 20 uyarma puanı cezasını sileceğiz. Bu da mevzuatımızda ilk kez yapılıyor” dedi. Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Sorumlusu Ahmet Yalçın da U-ETDS’ye verilerin e-devlet veya uygulamanın web-servisi üzerinden yüklenebileceğini söyledi. Yalçın, verilerin yüklenmesinde üçüncü bir yöntem olarak mobil uygulamanın kullanılacağı bilgisini verdi.
İLK U-ETDS VERİLERİ
Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Sorumlusu Ahmet Yalçın, şehirlerarası tarifeli yolcu taşımacılığında 1 Ocak 2019’dan itibaren aktif olarak kullanılmaya başlayan U-ETDS uygulamasındaki güncel verileri de paylaştı. Yalçın, D-1 yetki belgeli, şehirlerarası tarifeli yolcu taşımacılığında günlük ortalama 5 bin seferin yapıldığını, ortalama yolcu sayısının 120 bin olduğunu, yoğun günlerde rakamın 180 bine çıktığını söyledi.
Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Uzmanı Beril Pamukçu ve TOBB Uzmanı Öznur Yılmaz da sayısal takograf sistemi hakkında sunum yaptı. Öznur Yılmaz, ilgili mevzuata göre, sürücü kartı verilerinin her ay, sayısal takograf verilerinin ise en geç üç ayda bir indirilmesi ve ayda bir defa kart verme otoritesine gönderilmesi gerektiğini söyledi.
Beril Pamukçu ise sayısal takograf ve veri analizi projesinde de önceliğin trafik güvenliğinin artırılması ve trafik kazalarının azaltılması olduğunu ifade etti.
U-ETDS’NİN LOJİSTİKTEKİ KAPSAMA ALANI
Yük taşımacılığı alanında; C2, C3, K1, K3, L1, L2, N1, N2, R1, R2, M1, M2, P1, P2, T1 ve/veya T2 yetki belgesine sahip firmaların faaliyetlerine ilişkin U-ETDS’ye elektronik olarak bilgi gönderme yükümlülükleri 31 Aralık 2019 itibariyle başlayacak.
U-ETDS’ye; plaka, şoför, yük cinsi, yük miktarı, taşıma bedeli, yükleme-boşaltma tarihi ve saati, gönderici ile alıcı bilgileri girilecek. Uygulamaya göre, yurtiçi veya uluslararası taşımacılık yapan bir lojistik firması, taşımasını üstlendiği eşyalara ait gönderici ve alıcı bilgilerini, fatura/e-fatura veya irsaliye bilgileriyle birlikte eşyanın kabul edildiği saatten, en geç 6 saat sonrasına kadar yine U-ETDS sistemine işlemek zorunda olacak.
İTO İLK SIRADA
İstanbul Ticaret Odası tarafından sayısal takograf kartı verilmesi işlemlerine ekim 2010’da başlanıldığını hatırlatan İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, “Bu tarihten günümüze 70 bin adeti aşan kart işlemi yapıldı” dedi. Kuralay, şunları söyledi: “İlk yıllarda 4-5 bin adet verilen kart sayısında son yıllarda artış yaşandı ve 2018’de 12 bin 520 takograf kartı verildi. 2018’de Türkiye genelinde verilen toplam kart sayısı 116 bin civarında. Odamızın Türkiye genelindeki payı yüzde 11 olup, bu rakam ile ilk sırada yer alıyoruz.”
Sayısal takograf kartlarının verilmesi konusunda TOBB tarafından 80 Oda’nın yetkilendirildiğini vurgulayan TOBB TIR ve ATA Karnesi Müdürü Aslı Gözütok ise bugüne kadar toplam 543 bin kart verildiğini söyledi.