tatil-sepeti
tatil-sepeti

Lojistikte dijitalleşme 100 milyar dolar yeni yatırım çekecek

Lojistik firmalarının önümüzdeki yıllarda büyük dönüşümlere sahne olacağı öngörülüyor. Böylece dijitalleşen lojistik sektöründeki teknolojilerin 100 milyar doların üzerinde yeni yatırım çekeceği ifade ediliyor.

Giriş: 21.06.2023 - 16:01
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


 

Sektör temsilcileri; lojistik teknolojilerinin dünyada yedi alanda kendini gösterdiğini belirtirken, söz konusu alanların mobilite, görünürlük ve dijital filo yönetimi, gömülü lojistik teknolojileri, robotik, depo otomasyonları, tedarik zinciri ve akıllı teslimat teknolojileri, veri analitiği ve otonom sürüş teknolojileri olduğunu kaydediyor.   

 

‘HIZLI ADAPTASYON VE UYUM’ ÖN PLANA ÇIKIYOR

 

Yeni teknolojileri en hızlı şekilde adapte ederek yaygınlaştıran ve iş gücünü bu teknolojiye uyum sağlayacak şekilde geliştirebilenlerin, sektöründe rekabet avantajına sahip olacağını ifade eden Tırport Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Akın Arslan, “Gelişen teknolojilerin sağladığı imkanlar ile kara-deniz-hava-demiryollarını entegre eden intermodal çözümler ön plana çıkmaya başladı” dedi. Dr. Arslan, şöyle devam etti: “10 yılda intermodal çözümlere olan talep 10 kattan fazla arttı. Bilindiği gibi Covid-19’da Çin’den 12 haftada Avrupa’ya gidemeyen konteynerler, üretilen pilot intermodal çözümlerle 2 haftada Avrupa’ya ulaşabildi. Benzer bir mantıkta, yaşanan tedarik zinciri kriziyle birlikte, Hazar Denizi üzerinden konteyner hareketi son 2 yıl içinde 12 kat arttı.” 

 

PANDEMİ, DİJİTALLEŞMEYE HIZ KATTI 

 

Pandeminin lojistik sektöründeki dijitalleşmeye hız kattığını anlatarak konuşmasını sürdüren Dr. Arslan, şunları kaydetti: “Pandeminin, lojistikteki güncel inovasyon, uçtan uca operasyon yönetimi, gerçek zamanlı konum-tabanlı nakliye raporlamasının daha hızlı gerçekleşmesini sağladığını ve sektördeki dijitalleşme çalışmalarını birkaç yıl ileri taşıdığını söyleyebiliriz. Kamyonla birlikte yükün uçtan uca canlı izlenebilirliği, sürücülerin performansı, veri analitiği, yük-kamyon eşleştirmelerinde artırılmış zeka uygulamaları, parsiyel yük optimizasyonu, robotik, IoT, Bulut ve API’larda gözlenen dinamik büyümenin lojistik sektörü için bir yeni normale işaret ettiği aşikar. Bildiğimiz ve alışık olduğumuz lojistik yönetimi, kökten değişmeye başladı.”