Lojistikte dijital dönüşüm dönemi

Giriş: 09.10.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ŞEREF KILIÇLI

Ülkemizdeki ekonomik büyüklüğü geçen yıl 372 milyar TL’yi bulan lojistik sektörü, dijital dönüşümün kritik alanlarından biri olarak dikkat çekiyor. E-ticarete paralel olarak gelişmesini sürdüren sektör, İstanbul Ticaret Odası’nda ‘Lojistikte Dijitalleşme Süreçleri’ seminerinde ele alındı. Açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Üyesi Levent Taş’ın yaptığı toplantıya, sektörün ilgisi yoğun oldu.

DÖNÜŞÜMÜN AYAK SESLERİ

Lojistik sektöründe de dijital dönüşümün güçlü ayak seslerinin duyulduğunu belirten İTO Yönetim Kurulu Üyesi Levent Taş, “Lojistik endüstrisi, üretimden imalata,
e-ticaretten ileri teknolojiye kadar geniş bir yelpazede ticaret sektörlerinin tamamını etkileyen, dünya çapında 4 trilyon dolardan fazla değere sahip olduğu tahmin edilen muazzam bir pazar. Yapay zeka algoritmalarıyla filtrelenen ‘mevcut yüke uygun, müsait ve doğru araç’ eşleştirmelerinin otomatik yapıldığı, taşıma süreçlerinin tümüne ‘kullanıcı dostu’ ve ‘firmaya özel’ yönetim ekranlarından ulaşılabilen, yükün yol alışını dijital haritadan hem anlık olarak takip eden hem de anında müdahale edebilen, sıra dışı bir lojistik yönetim anlayışı tüm dünyaya hızla yayılıyor” dedi.

LOJİSTİK, 2023 STRATEJİSİNDE

İTO Yönetim Kurulu Üyesi Levent Taş, lojistikte dünyayı saran değişim trendinin Türkiye’ye de önemli fırsatlar sunduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan Türkiye’nin 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’nde, sanayi ve teknoloji hedeflerine ulaşmak için belirlenen 23 alt politika arasında lojistik sektörümüz de yer alıyor. Dolayısıyla, söz konusu hedeflere ulaşabilmek için lojistik yönetim anlayışını dünya ile aynı anda takip etme zorunluluğumuz daha da önem kazanıyor.”

BLOKZİNCİR MALİYETİ DÜŞÜRECEK

Moderatörlüğünü İstanbul Ticaret Üniversitesi Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Nagehan Uca’nın yaptığı seminerde, UTİKAD Başkanı Emre Eldener, Trans. Eu Doğu Avrupa ve Asya Direktörü Ege Özsaygılı, PwC Tedarik Zinciri Yöneticisi İsmail Karakış sunum yaptı. Blokzincir teknolojisinin lojistik sektörüne de önemli etkilerinin olacağını belirten UTİKAD Başkanı Emre Eldener, blokzincirin çok daha düşük maliyetle işlemlerin yapıldığı bir sistemler bütünü getireceğini söyledi. Eldener, bazı lojistik şirketlerinin blokzincir teknolojisini denemeye başladığını da sözlerine ekledi. Trans. Eu Doğu Avrupa ve Asya Direktörü Ege Özsaygılı, dijitalleşme odaklı sürecin Lojistik 4.0 süreci olduğuna dikkat çekerek, bu dönemde lojistik sektörünün diğer sektörlerle işbirliğinin artacağını vurguladı. PwC Tedarik Zinciri Yöneticisi İsmail Karakış, Türkiye’nin de içinde olduğu 20 Avrupa ülkesinde yaptıkları araştırmaya göre, üretim sektöründe satın alma süreçlerindeki ortalama dijitalleşme oranının yüzde 34, hizmet sektöründe ise bu oranın yüzde 43 olduğunu söyledi.