Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
Ticaretin ve girişimciliğin gelişmesi için çalışmalar yürüten İstanbul Ticaret Odası, iş ve çalışma hayatının gündeminin görüşüldüğü toplantılara da ev sahipliği yapıyor. İTO’nun Eminönü’ndeki merkez binasında düzenlenen ‘Lojistik Sektöründe Uyuşmazlıklar ve Çözüm Yolları Tahkim ve Arabuluculuk Uygulamaları’ panelinde, sektörün kritik sorunlarından biri masaya yatırıldı. Panelin açılışında İTO Yönetim Kurulu Üyesi Servet Samsama konuştu. Samsama, sorunların anlaşmayla çözülmesinin iki taraf için de kazançlı olacağını vurgulayarak şunları söyledi: “Tarafların sosyal ve ekonomik ilişkilerinin devamının sağlanması da düşünüldüğünde ticari hayatta faaliyet gösteren kişiler adına bu kazanımların çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Bugün bu kavramların lojistik sektöründeki yansımalarının ele alınacağı bu paneli düzenlemekten büyük memnuniyet duyuyoruz.”
PRATİK YAKLAŞIM
Panele katılan Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Recai Şen de bir konuşma yaptı. Yatırımcı ve ekonomi için en öncelikli konunun öngörülebilirlik olduğunu belirten Şen, şöyle devam etti: “Daha fazla zamana, daha fazla pratik yaklaşıma ihtiyacımız var. Uzlaşmazlık alanındaki mekanizmaları daha etkin hale getirmeliyiz. Bu panel böyle bir dönemde daha fazla önem arz ediyor.”
UZLAŞMA İMKANI
İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Öğretim Üyesi Av. Dr. Türkay Özdemir, taşımada yaşanan ihtilafların diğer sektörlere oranla daha fazla olduğuna dikkat çekti. Mahkemelerde işçi-işveren uyuşmazlıklarıyla ilgili dosya yoğunluğu olduğunu vurgulayan Özdemir, “Yıllar süren dava süreçlerine boğulmadan farklı yollarla uzlaşma imkanı var. Bunların üzerinde daha çok durmalıyız” dedi.
SÖZLEŞMEYE YAZILMALI
İstanbul Tahkim Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı ise lojistikte tahkim uygulamalarını anlattı. Prof. Akıncı, “Zor dönemlerde ticaret yapmak kadar sorunları çözmek de önem taşıyor. Bu noktada tahkim, uyuşmazlıklarda hızlı çözüm sağlayan ve hukuki geçerliliği olan bir yöntemdir. Bu imkanı kullanmak için tarafların sözleşmelerinde tahkim klozunu yazmaları gerekir. Tahkim kararları, mahkeme kararı gibi kesin ve bağlayıcıdır” diye konuştu.
ÜÇ AYDA SONUÇ
Tahkime giden tarafların hızlı bir yargılama ile uyuşmazlığı bitirebileceğini söyleyen Prof. Akıncı, “Seri tahkimin seçilmesi durumunda, taraflara görüşme adımlarına ilişkin bir zaman çizelgesi veriliyor ve dosya üç ayda sonuçlandırılabiliyor” dedi. Kurum olarak, tahkimin ‘pahalı olduğu’ algısını yıkmak için çalıştıklarını belirten Prof. Akıncı, “Tahkimde, mahkemenin çok altında masrafla uyuşmazlığınızı çözebilirsiniz” şeklinde konuştu.
Panelde İstanbul Barosu Taşıma ve Lojistik Hukuku Komisyon Başkanı Av. Egemen Gürsel Ankaralı, lojistik sektöründe uyuşmazlıklar ve çözüm yollarını anlattı.
İstanbul Barosu İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Komisyon Başkanı Av. Hasan Erdem, ‘iş hukukunda uyuşmazlıklar ve çözüm alternatifleri’ konulu bir konuşma yaptı. UND Taşıma Hukuku Çalışma Grubu Başkanı Av. Naz Ege ise taşımacılık sektöründe arabuluculuk deneyimlerini paylaştı.
SÜRÜCÜ DAVALARI HİZMETİ ETKİLİYOR
TOBB Lojistik Sektör Meclisi Başkan Yardımcısı Av. Hakan Bezginli, lojistik sektöründeki iş uyuşmazlıklarını anlattı. Bezginli, “Sürücülerin, firmalara açtığı tazminat ve tespit davaları, sektördeki firmaların çok yüksek miktarlarda haksız ödemeler yapmasına ve mağduriyete sebep oluyor” dedi.
Av. Bezginli, uluslararası taşımacılık sektöründe istihdam edilen sürücülerin sefere gittiklerinde aldıkları yollukların (harcırah), ücret anlamında gelir sayılmadığını söyledi. Bezginli, “Harcırah ödemelerinin amacı, işçiye sosyal yardım yahut ek gelir sağlamak değil, zaruri giderleri karşılamaktır” diye konuştu.
124 BİN DOSYA ÇÖZÜLDÜ
Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Eğitmeni Av. Dilek Yumrutaş, işçi-işveren uyuşmazlıklarında arabulucuların çözüm mercii olduğunu söyledi. Yumrutaş, “Çoğu dosya 4 saatlik görüşmede çözülüyor. 2017’de görülen arabuluculuk dosyalarının parasal değeri 813 milyon 18 bin TL oldu. Geçen yılın ilk 7 ayında mahkemelerde 150 bin dava açılmıştı. Arabuluculuk sayesinde dava sayısı yüzde 70 azaldı. Ağustos 2018 itibariyle 124 bin uyuşmazlık arabuluculuk ile sonuçlandı. 60 bin dosyanın görüşmesi de devam ediyor. Davası devam eden dosyalarda bile arabulucuya gidilebilir” şeklinde konuştu.
GİZLİLİK ESASI GÜVEN VERİYOR
Birçok uyuşmazlıkta, işverenlerin anlaşmak için görüşmeden kaçınmasının sebebi gizlilik endişesi oluyor. İşverenler, uzlaşmanın ne şartlarla yapıldığının duyulmasını istemiyor. İşte arabuluculukta gizlilik esası da işletmeleri emsal karar açısından koruyor. Hatta uzlaşmaya gizlilik cezai şartı dahi konulabiliyor. Ayrıca arabuluculukta tarafların adli yardım başvurusu yapma hakkı bulunuyor. Arabuluculuk için barodan avukat da istenebiliyor. Arabuluculuktaki ilk iki saatlik görüşmenin ücretini de devlet karşılıyor.
25 Eylül 2018 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı