Perşembe, 05 Aralık, 2024
HABER: BARIŞ CABACI
İstanbul Ticaret Odası Lojistik Hizmetler Meslek Komitesi’nin düzenlediği ‘Cumhuriyetin 100. Yılında Lojistik Sektörünün Talepleri ve Hedefleri’ başlıklı sektör toplantısı, İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Moderatörlüğünü İTO Lojistik Hizmetler Meslek Komitesi Başkanı Nagihan Soylu’nun yaptığı toplantıya, Ticaret Bakanlığı İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Hayrettin Yıldırım, Doç. Dr. Duygu Erten ve sektör temsilcileri de katıldı. Toplantıda, yetki belgesiz kaçak araçların taşımacılık yapması, istasyon sayılarının artırılması ve yetki belgesi fiyatlarının aşağı çekilmesi başta olmak üzere birçok konu gündeme geldi.
LOJİSTİK MERKEZİ
Ürün maliyetlerinin büyük bir kısmını gümrük ve lojistik masraflarının oluşturduğunu belirten İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman, şöyle konuştu: “Günümüz yoğun rekabet ortamında; müşteri taleplerinin, beklentilerinin ve teknolojinin hızla değişmesi, firmaları ayakta kalabilmek için değişimi yakalamaya zorluyor. Böyle bir ortamda başarıya ulaşmak için lojistiğin hem uygun maliyetli hem de kaliteli olması gerekiyor. Türkiye, konumu itibarıyla lojistik merkez olmaya aday bir ülke. Pandemi dönemindeki lojistik aksamalar tüm sektörleri etkiledi.
1000 dolar olan konteyner ücretleri pandemiyle birlikte 5 katına yükseldi. Bu süreçte navlun ve lojistiğin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık. Geçmişten ders çıkartarak, lojistik ağımızı sağlamlaştırmamız gerekiyor. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında lojistik sektörünün gelişmesi için sağlam adımlar atmamız lazım.”
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
İTO Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Nagihan Soylu, çözüm önerilerini şöyle özetledi:
* Uluslararası görev yapan sürücüler daha kısa sürede vize almalı.
* U-ETDS ve e-irsaliye sistemleri entegre hale gelmeli. Ayrıca, e-irsaliye ve e-CMR uygulaması da entegre olmalı.
* Karayoluyla yük taşımacılığı yapan firmalar, fiziki taşıyıcı, acenteler ve organizatörler olmak üzere yalnızca 3 belge çerçevesinde yetkilendirilmeli.
* Araç muayene istasyon sayıları artırılmalı.
* Türkiye-AB arasında karayoluyla gerçekleştirilen ticaretin transit olarak yapılması için yeni bir anlaşma sağlanmalı.
* AB ülkeleri için ayrı ayrı alınan Transit Geçiş Belgesi bir kez alınmalı ve tüm AB ülkelerinde geçerli olmalı.
* e-TIR, e-CMR, e-Geçiş Belgesi gibi dijitalleşme uygulamaları, uluslararası taşımalarda devreye alınmalı ve TIR geçişleri hızlandırılmalı.
* Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında alınan yetki belgesi, güvenilir taşımacı statüsüne erişen firmalara verilmeli.
* Mesleki Yeterlilik Belgesi oluşturulmalı, gece taşımaları ile otoyol ve köprü kullanımlarına izin verilmeli, hız limitleri artırılmalı, araçlar boyutlarına göre kategorilere ayrılmalı.
* Ro-Ro limanlardaki yük çeşitliliğine olanak sağlayan Con-Ro gemilerinin, Türkiye limanlarından faaliyetlerine izin verilmesine yönelik mevzuat düzenlemeleri yapılmalı.
* Ulaştırma Polisi/Müfettişliği ile Ulaştırma Mobil Denetim Ekibi gibi uygulamalar başlamalı.
* Elektrikli yük araçlarına yatırım yapan ve ithalat planlayan lojistik firmalara hızlandırılmış ithalat süreci ve finans desteği sağlanmalı.
23 Ekim 2023 Pazartesi
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba