Çarşamba, 06 Kasım, 2024
İTO Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim üyeleriyle sektördeki nitelikli işgücü ihtiyacının karşılanması için işbirliği olanaklarını değerlendirdi.
HABER: BARIŞ CABACI
İstanbul Ticaret Odası Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi ile İstanbul Ticaret Üniversitesi akademisyenleri, nitelikli işgücünü artırmak için İTO’nun Eminönü Merkez Binası’nda çalışma toplantısı düzenledi. Komite üyeleri, toplantıya katılan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sami Atılgan’a, nitelikli eleman konusunda üniversite ile komite arasında işbirliği yapılmasını önerdi.
Toplantının açılışında konuşan Atılgan da bu öneriyi şöyle yanıt-ladı: “Ben de lojistik bölümünde doktora yapıyorum. Hem sektörün sorunlarını hem de eğitimdeki gidişatı yerinde inceleme fırsatım oluyor. Lojistik sektörü olarak oldukça fazla sorumluluğumuz var. Üniversitemizdeki lojistik bölümümüzü iyi tanıtıp, istihdam oranlarını artırırsak bölümümüze ilgi de artacaktır. Öğrenciler genelde vasıfsız iş olarak görüp bu bölümleri tercih etmiyor. Bu algının yanlış olduğunu anlatmamız gerekiyor.”
YÜKSEK MAAŞ YÜKSEK İSTİHDAM
Üniversitede 2022’de bölüme giren öğrencilerin başarı sırlamasının 300 ila 600 bin arası değiştiğine dikkat çeken komite üyeleri de şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye’deki lojistik bölümü başarı sıralaması 80 bine kadar yükseldi. Üniversite olarak bu rakamların çok gerisindeyiz. Lojistik bölümüne daha nitelikli öğrenciler kazandırmak için maaş-istihdam denklemini iyi çözmemiz gerekiyor. Bölümün gelişmesi için mezun olan öğrencilere yüksek maaş, yüksek istihdam sağlamamız gerekiyor.”
AKADEMİSYEN SAYISI ARTMALI
Komite üyelerinin bir diğer dikkat çektiği konu ise üniversitenin lojistik bölümündeki akademisyen yetersizliğiydi. Bölümde 4 akademisyenin olduğunu vurgulayan sektör mensupları, “Dört akademisyenle hangi bölüm başarı sağlayabilir. Öncelikle bu sayının artması gerekiyor. Ayrıca iki yıllık evden eve nakliyat bölümü açılması, bu sektöre yeni bir soluk getirecektir. Evden eve nakliyat konusunda eğitimli işgücü maalesef oldukça az sayıda” diye konuştu.
KOMİTENİN DİĞER ÖNERİLERİ
* Sektörün bilinirliğini artırmak için İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin youtube kanalında programlar yapılmalı.
* Lojistik bölümünün Erasmus programı ortakları artırılmalı.
* Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası’nın (YSS) sağladığı avantajlar haksız rekabeti beraberinde getiriyor. Bu konu hakkında düzenleme yapılmalı.
30 Ocak 2023 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı