Pazartesi, 25 Kasım, 2024
İstanbul Ticaret Üniversitesi Teknolojistik Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından üniversitenin Sütlüce Yerleşkesi’nde ‘Lojistik ve Dış Ticaret Süreçlerinde Blockchain Teknolojisi’ konulu bir çalıştay düzenlendi. Çalıştayda konuşan Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Genel Müdürü Cavit Uğur, blok zinciri (blockchain) teknolojilerin birçok sektörde olduğu gibi lojistikte de kullanılacağını belirterek, bu teknolojiyle süreçlerin pratikleşeceğini söyledi.
ONAY SÜRECİ HIZLANIR
Donmuş bir ürünü Doğu Afrika’dan Avrupa’daki bir limana getirmek için 30 farklı onay mekanizmasından onay alınması ve paydaşlar arasında 200 kez iletişim kurulması gerektiğini anlatan Uğur, “Talimat, yüklendi, çıktı, ihbar gibi işlemlerin her biri için onay da alınması gerekiyor. Gümrüklerden, gıda ve tarım bakanlıklarından onay alınmalı. Donmuş gıda konteyner içinde gideceği için ısı takibinin otomatik yapılması ve gemi kaptanına bırakılmaması lazım. Blok zinciri teknolojiler sahte konşimentoyla mücadelede de faydalı olacak. Konşimento özellikle deniz taşımacılığında hâlâ değerli bir evrak. Blok zinciri teknolojileri lojistik sektöründeki bu yoğun iletişim ve onay süreçlerini hızlandıracak” dedi.
CİDDİ FAYDA SAĞLAR
Bazı taşıma türlerinde dokümanı hazırlamak için ödenen maliyetin, taşımanın toplam maliyetinin yüzde 15’i ile yüzde 50’si arasında olduğunu aktaran Uğur, “Göndericiler, taşıyıcılar, gümrük işletmeleri, bankalar, limanlar, terminaller ve alıcılar bu süreçten çok ciddi faydalar sağlayacak. Göndericiler ve alıcılar blockchain teknolojisiyle malın orijinini, gerçek fiyatını görebilecek. Anlık takip edebilecek. Malın üretim yerini öğrenebilecek. Tahsilatlar daha demokratik ortamlarda yapılabilir” diye konuştu.
GEÇMEK ZORUNLU
Okan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güner Gürsoy da çalıştayda yaptığı sunumda, Türkiye’de pek çok sektörün blockchain teknolojisine yöneleceğini belirterek, “Blockchain tedarik zincirine geçecek miyiz? Ya biz geçeceğiz ya bizi birileri bu sisteme geçirecek. Başka yolu yok. Yani biz lojistik ve dış ticaret süreçlerinde bir şekilde kendimizi bu sistem içinde bulacağız” dedi. Tedarik zincirinde yer alan paydaşların dijitalleşmesi gerektiğini anlatan Gürsoy, tüketicinin sesine kulak vermenin önemini vurguladı.
İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Onur Baran Çağlar ise dünyada ‘atalet vergisi’ kavramının yaygınlaştığını belirterek, zamanla ekonomik döngü içine katılmayan ve israf diye değerlendirilebilecek mal varlıklarının vergilendirileceğini söyledi.
Çalıştay, akademisyenler ve sektör paydaşlarının yanı sıra konuyla ilgili çalışmaları bulunan girişimcilerin sunumlarıyla devam etti.
BLOCKCHAIN NEDİR?
Blockchain (blok zinciri), hesap defteri girişini ya da bir hesap hareketi kaydını temsil eden veri yapısı olarak tanımlanıyor. Her hesap hareketi, dijital olarak imzalanıyor ve buna üçüncü bir kişi tarafından müdahale edilemiyor.
Bu sayede hem hesap defteri hem de içindeki hesap hareketleri güvenilir oluyor.
Sistemi güvenilir yapan asıl ayrıntı ise dijital hesap defterlerinin bir ağ ya da altyapı üzerinde dağıtılmış olması. Yani sistemi kontrol eden belli bir otorite ya da üst yapı yok.
MALİYET DÜŞÜYOR, İŞLEM HIZLANIYOR
Blok zinciri, bir otoriteye ve aracıya ihtiyaç duyulmadığı için hem maliyetleri düşürüyor hem de işlemleri hızlandırıyor. İşlemler pek çok farklı nokta tarafından kontrol ediliyor. Böylece sistemde sahtekarlık yapılması ihtimali azalıyor. Blok zinciri sayesinde bir varlığın çıktığı kaynak, nihai hedefe ulaşana kadar geçirdiği süreçler ve ulaştığı nokta kolaylıkla takip edilebiliyor.
05 Nisan 2018 Perşembe
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi