Cuma, 22 Kasım, 2024
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye’nin ihracatta önemli bir değişimin ve dönüşümün eşiğinde olduğunu belirterek, “Uzun zamandır aşamadığımız bir seviyeyi çok şükür bu yıl aştık. Türkiye ekonomisi, 2022 yılında ve devamında da ihracatla büyümeye devam edecek” dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Müşterek Konsey Toplantısı’na katılan Bakan Muş, Bakanlık olarak, ticari hayata ilişkin tüm süreçlerde iş dünyasıyla istişareye büyük önem verdiklerini ve bu istişareler esnasında gelen talepleri hızla değerlendirip sonuçlandırmaya çalıştıklarını söyledi.
Türkiye ekonomisinin 2021 yılında yüksek büyüme oranları yakalamayı başardığını hatırlatan Muş, “Büyümenin yüzde 92’si net ihracatımızdan kaynaklanmış ve 2021 yılında ekonomik büyümemizde imalat sanayi ve ihracatın payının ağırlık kazanmasıyla küresel ihracattaki payımız artmıştır” diye konuştu.
18 UZAK ÜLKE İÇİN STRATEJİ
Bakanlık olarak ihracatçılara destek olmak amacıyla yeni vizyon ve stratejiler ortaya koyduklarını vurgulayan Muş, şöyle devam etti: “Küresel ekonominin yaklaşık üçte ikisini oluşturan 18 uzak ülkeye ihracatımızı artırmak amacıyla ‘Uzak Ülkelere İhracatın Artırılması Stratejisi’ni hayata geçiriyoruz. Ayrıca gerek bu stratejimizi gerekse e-ihracat alanında devam eden diğer çalışmalarımızı destekleyecek olan Yurt Dışı Lojistik Merkezleri Projemizde de sona yaklaşmış bulunuyoruz.”
5.2 MİLYAR TL DESTEK
Muş, mal ihracatına yönelik mevcut destekleri sürdürerek, bu yıl 7 bin 200’ün üzerinde firmaya destek ödemesi yaptıkları bilgisini vererek, “2022 yılı için ihracatçılarımıza ayırdığımız destek bütçesi 5.2 milyar liradır. Pandeminin etkilerinin azalmasıyla ihracatçılarımız daha fazla faaliyet gerçekleştirecek, biz de onları daha çok destekleyeceğiz” diye konuştu. Muş, İhracatı Geliştirme AŞ’nin (İGE) faaliyete geçmesiyle ihracatçılar için büyük bir finansman imkanı tesis etmiş olacaklarını dile getirdi.
Bakan Muş, bilişim ve yazılım sektörlerine yönelik e-Turquality Programı’nın hazırlıklarını da tamamladıklarını aktardı.
GÜVENİLİR TEDARİKÇİ ÜLKE
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da son dönemde Türk lirasında yaşanan olağan dışı değer kaybının büyük ölçüde geri alınmış olmasını olumlu bulduklarını ve piyasalarda istikrarın teminine yönelik her adımı desteklediklerini vurguladı.
Hisarcıklıoğlu, ABD ve AB’nin Asya’ya bağımlı kaynak tedariki modelini değiştirme isteğinin Türkiye’yi küresel tedarik zincirinde öne çıkarıp güvenilir tedarikçi ülke konumuna hızla taşıyabileceğine dikkat çekerek, şunları kaydetti: “Bunun için bir yandan istikrarı güçlendirmeye dönük adımları atarken, bir yandan da 2022 ve sonrasında sürdürülebilir büyüme ve katma değeri yüksek üretim ve ihracata dönük planlamaları yapmamız gerekiyor. Küresel tedarik zincirinde yaşanan dönüşümün yanı sıra yeşil mutabakat ve iklim değişikliği çerçevesinde atılan adımlar da önemli fırsatları ve tehditleri içinde barındırıyor. Bizim de Türkiye olarak bu yeni dönemde ülkemizi ve iş dünyamızı iyi konumlayabilmemiz için gereken adımları hızla atmamız lazım. Bunun için de kamu-özel sektör diyaloğunu daha da sıklaştırmalı, ortak akılla bu süreçte kazanan ülkeler arasında konumlanmalıyız.”
ÜYELERİMİZİN TALEPLERİNİ BAKAN MUŞ’A İLETTİK
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, TOBB Müşterek Konsey Toplantısı’nda Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a Oda olarak beklentilerini, taleplerini ve şikayetlerini iletme imkanı bulduklarını belirtti. Avdagiç, sosyal medya hesabından, “TOBB’da yapılan Müşterek Konsey toplantısında, İstanbul Ticaret Odası adına üyelerimizden gelen konuları Ticaret Bakanımız Mehmet Muş ile paylaştık. Bakanımıza gündeme getirdiğimiz konularla ilgili olumlu yaklaşımından dolayı teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.
03 Ocak 2022 Pazartesi
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe