HABER: ŞEREF KILIÇLI
TÜİK uluslararası hizmet ticareti istatistiklerine (seyahat hariç) göre, Türkiye’nin 2021 yılında gerçekleştirdiği
34.8 milyar dolarlık hizmet ihracatında en büyük payı, yüzde 70.2 ile taşımacılık hizmetleri aldı. Dış ticaret taşımalarında, taşıma modlarının ihracatta değer bazındaki paylarına bakıldığında ise yüzde 60’ını denizyolu, yüzde 30.8’ini karayolu, yüzde 8.4’ünü havayolu, yüzde 0.7’sini demiryolu oluşturdu. Türkiye, ayrıca Uzak Ülkeler Stratejisi ile ortalama 2 bin 500 kilometre olan ihracat menzilini, 8 bin kilometreye çıkarmayı da hedefliyor.
ÇALIŞMA TOPLANTISI
İstanbul Ticaret Odası Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi, Cemile Sultan Korusu Tesisleri’nde gerçekleştirdiği çalışma toplantısında, sektörün yılsonu değerlendirmesini yaptı ve 2023 yılı öngörülerini istişare etti. İTO Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sami Atılgan’ın açılış konuşmasını yaptığı toplantıda, mevzuat değişiklikleri başta olmak üzere birçok konuda çözüm önerileri aktarıldı.
YOL AÇIK
Türkiye’nin son yıllarda en fazla yatırım yaptığı alanlar arasında ulaştırmanın da olduğunu belirten İTO Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sami Atılgan, “Önümüzdeki dönemde lojistik sektörünün önü çok daha açık olacaktır. Bu süreçte bu fırsatları değerlendirmek anlamında sektörümüzün üstüne büyük sorumluluklar da düşüyor. Ülkemizin dünyanın en büyük 20 ekonomi arasında yer almasına rağmen lojistik performans ve küresel rekabet endekslerinde henüz istenilen noktalarda olmaması, bu alanda yapılacak daha çok işin olduğunu da gösteriyor” dedi.
ORTAK AKIL
Pandemi döneminde lojistiğin öneminin daha iyi anlaşıldığına dikkat çeken İTO Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Nagihan Soylu, sorunların çözümü için sektör paydaşlarıyla birlikte ortak akılla hareket edeceklerini söyledi. Haksız rekabet konusunun sektörün öncelikli sorunları arasında yer aldığını ifade eden Soylu, çözüm için şu öneride bulundu: “Elektronik fatura konusunda başarı sağlandı. Elektronik irsaliye yani elektronik sevk evrakına da geçiş sağlanmalı. Ayrıca haksız rekabet sorununun çözümü için denetim eksikliği de giderilmeli.”
STK TEMSİLCİLERİ BİR ARAYA GELDİ
Toplantıya şu STK’lardan temsilciler katıldı: UND, UTİKAD, IRU, LODER, WİLAT Türkiye, Demiryolu Taşımacıları Derneği, Türkiye Nakliyeciler Derneği, Gümrüklü Antrepo İşletmecileri Derneği, Evden Eve Nakliyeciler Derneği, Ağır Nakliyeciler Derneği, İstanbul Nakliyeciler Lojistikçiler ve Şoförler Derneği, Tüm Konteynerciler Derneği.
GÜNDEME GETİRİLEN KONU VE ÖNERİLER
Çalışma toplantısında sektör mensuplarının gündeme getirdiği sorun ve çözüm önerilerinden bazıları şu şekilde:
* Avrupa’ya taşımalarda geçiş belgeleri konusunda özellikle Çekya ve Polonya’da sorunlarla karşılaşılıyor. Çözüm için ortak çalışma yapılmalı.
* Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde yeni şartlara uygun değişikliklere ihtiyaç var. Sektörle istişare edilerek yeni şartlara uygun değişiklere gidilmeli.
* İstanbul’un trafik sorununun çözümü konusunda gece lojistiği alternatifi de gündeme getirilmeli.
* 2013 yılında Demiryolu Serbestleşme Kanunu çıktı fakat özel sektörün önünü açacak ilave mevzuat düzenlemeleri de gerekiyor. Yük taşımacılığında yeni lokomotif ve vagon yatırımları ile altyapı yatırımlarına ihtiyaç var.
* Evden eve nakliye sektöründe kamu spotu ile farkındalık oluşturulmalı ve bu konuda sektöre destek verilmeli.
* Avrupa’ya taşımalarda şoförlerin vize bekleme süresi 60 güne ulaşabiliyor. Vize sorununun çözümü konusunda ortak çalışma yapılmalı.