Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu verilerine göre, Türkiye’nin yılın ilk yarısında gerçekleştirdiği 30.3 milyar metreküp doğalgaz ithalatının yüzde 20’sini (6 milyar metreküp) LNG ithalatı oluşturdu. Geçen yılın ilk yarısında gerçekleştirilen yaklaşık 22.5 milyar metreküplük doğalgaz ithalatının yüzde 45.7’sini (10.3 milyar metreküp) LNG ithalatı oluşturmuştu. Türkiye’nin doğalgaz ithalatı ocak-haziran döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 artarken, LNG ithalatı ise yüzde 41.3 azaldı.
YARISI CEZAYİR’DEN
Uzun vadeli kontratlar ve spot kargolar yoluyla LNG ithal eden Türkiye, bu dönemdeki LNG ithalatının yarısını (3.1 milyar metreküp) uzun vadeli LNG kontratının bulunduğu Cezayir’den yaptı. ABD’den yapılan ithalat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11.5 düşüşle 1.8 milyar metreküp oldu. Yılın ilk yarısındaki LNG ithalatının kalan kısmı ise Nijerya’dan gerçekleştirildi. Türkiye’nin en fazla LNG aldığı ülkelerden Katar’dan bu yıl ithalat yapılmadı.
FİYATI YÜKSELTEN SEBEPLER
İzmir Gaz Yönetim Kurulu Üyesi Ali Arif Aktürk, yaptığı açıklamada, geçen yıl petrol fiyatlarının çok düşük olduğunu, bunun doğalgaz ve LNG fiyatlarına yansıdığını söyledi. Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş.’nin (BOTAŞ) düşük fiyatlardan faydalanmak için geçen yıl ciddi miktarda LNG alımı yaptığını aktaran Aktürk, şunları kaydetti: “Türkiye’nin yılın ilk yarısındaki LNG ithalatının büyük ölçüde düşmesi, küresel piyasalardaki LNG fiyatlarındaki rekor artışlardan kaynaklandı. Geçen yıl küresel piyasalarda LNG fiyatları milyon BTU başına 4.5-5 dolar seviyesindeydi. Bu yıl fiyatlar 13-14 dolara yükseldi. Bununen ideali, hem üretimi hem de pazarı sarsmayacak şekilde milyon BTU başına 7-9 dolar aralığıdır. Bu yıl fiyatlar o kadar yüksek ki, geçen yıl zarar yazan petrol şirketleri bilançolarını düzeltti. Petrol fiyatındaki yükseliş, artan karbon fiyatlarının gaz fiyatlarını direkt etkilemesi, aşırı sıcaklar nedeniyle Avrupa’da gaz talebinin artması ve salgından toparlanmayla tüketimin büyümesi küresel piyasalarda LNG fiyatlarının artmasında en önemli etkenler oldu.”
Fiyatların yükselmesinin yeni projelerin başlamasını sağlayabileceğine işaret eden Aktürk, devam eden süreçte de piyasalarda arz fazlası görülebileceğini sözlerine ekledi.
KUZEY AKIM-2’DE HEDEF 2021 BİTMEDEN FAAL OLMAK
Rus doğalgazını Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya taşıyacak Kuzey Akım-2 doğalgaz boru hattı projesinde, son borunun kaynaklanması tamamlandı. Kuzey Akım-2 doğalgaz boru hattının operatör şirketi Alman Nord Stream 2 AG’den yapılan açıklamada, proje kapsamında görev yapan Fortuna Gemisi’nin son borunun kaynaklama işini Baltık Denizi’nde tamamladığı belirtildi. Sonraki aşamada Almanya’dan gelecek boru hattı uzantısının Danimarka tarafından gelecek hatla birleştirileceği bilgisine yer verilen açıklamada, “Ardından, boru hattının bu yıl bitmeden faaliyete alınması hedefiyle gerekli çalışmalar yapılacak” ifadesine yer verildi.
ALÜMİNYUM FİYATLARINA GİNE ETKİSİ
Alüminyum üretiminde kullanılan boksit elementinin Çin’le birlikte en büyük tedarikçisi olan Gine’de gerçekleşen darbe, alüminyum fiyatlarını Londra Metal Borsası’nda son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkardı. Siyasi istikrarsızlık, küresel tedarik zincirinde büyük önemi olan boksit sevkiyatlarının aksama olasılığını artırdı. Alüminyum fiyatları, pandemi sonrası küresel talebin artmasıyla yılbaşından bu yana yüzde 40, son bir yılda ise yüzde 70 oranında arttı. En büyük alüminyum üreticisi olan Çin’in karbon emisyonunu dizginleme hedefleri ve Çin’deki üreticilerin mevsimsel elektrik darlığı döneminde üretimi sürdürmekte güçlük çekmeleri, fiyatlardaki yükselişe katkıda bulunmuştu.