Pazar, 24 Kasım, 2024
HABER: OSMAN KUVVET
Baltık ekonomileri içinde en büyüğü olan Litvanya ekonomisi, gelişmiş hizmet sektörü ve ihracat odaklı üretime dayanıyor.
Pandemi sürecinde iki defa kapanan Litvanya’nın ekonomisi, 2021’in ilk çeyreğinde pandemi öncesi büyüklüğüne geri döndü. Litvanya, 2021 yılında yüzde 5 büyürken, bu yıl yaşanan Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yeniden daraldı.
Bu süreci en iyi şekilde yönetmek ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi sağlamak için yatırım hamlesi başlatan Litvanya, yatırımcı ihtiyacını Türkiye’den karşılamak üzere harekete geçti. Bu amaçla başkent Vilnius’tan, Vilnius Ticaret, Sanayi ve El Sanatları Odası (Vilnius CCIC) liderliğinde 11 farklı sektörden firma, İstanbul Ticaret Odası’na işbirliği arayışı için geldi. Litvanya ekonomisi, özellikle Türk teknolojisi ile büyümesini tamamlamak istiyor.
KOBİ İŞBİRLİĞİ
Litvanya’nın yatırım fırsatları, İstanbul Ticaret Odası ve Vilnius Ticaret, Sanayi ve El Sanatları Odası’nın ortaklaşa düzenlediği toplantıda ele alındı. Vilnius Ticaret, Sanayi ve El Sanatları Odası liderliğinde, 11 farklı sektörden firma, işbirliği arayışı için İstanbul Ticaret Odası’nı ziyaret etti. Özellikle KOBİ ölçeğindeki işletmelerin bir araya gelerek iki ülkenin ticaret hacminin geliştirileceğinin konuşulduğu toplantının ardından ikili iş görüşmeleri gerçekleşti.
TURİZMDE İLK TERCİH İSTANBUL
İstanbul Ticaret Odası ile Vilnius Ticaret, Sanayi ve El Sanatları Odası arasında gerçekleştirilen ikili iş görüşmeleri toplantısının açılış konuşmasını, İTO Genel Sekreter Yardımcısı Özcan Tokel yaptı. Tokel, iki ülke arasında giderek artan ticarete dikkat çekerek, “Litvanya’nın gelişmiş bir hizmet sektörü ve ihracat odaklı bir üretim modeli var. Birçok sektörde işbirliği geliştirebiliriz” dedi.
Tokel, şöyle konuştu: “İki ülke arasında gerçekleşen ticaretin bu yıl 1 milyar doları geçmesini bekliyoruz. Bu memnun edici ama iki ülkenin potansiyeli düşünüldüğünde yeterli değil. Ticari ilişkilerimizi daha da güçlendirerek ticaretimizi artırmalıyız. İki ülke arasında önemli bir diğer sektör de turizm. Türkiye, son 25 yıldır Litvanyalı turistlerin en çok ziyaret ettiği ülkeler arasında yer alıyor. 2021’de 114 binden fazla Litvanyalı ülkemizi ziyaret etti. Bu yıl, pandemi öncesi dönemin rakamlarını geçeceğimizi düşünüyoruz.”
Litvanya heyeti adına, Litvanya’nın Türkiye Büyükelçisi Ricardas Degutis konuştu. Degutis, iki ülke arasındaki çalışmaları daha ileri seviyeye taşımak istediklerini ifade ederek, şunları söyledi: “Litvanyalılar için Türkiye, turizm destinasyonları arasında ilk sırada yer alıyor. Ayrıca iki ülke arasındaki araç trafiğinde de ciddi artış var. Bunu iki ülke arasındaki ticaretin artışının göstergesi olarak görüyorum. Litvanya startuplar hususunda da çok başarılı; bu alanda da birlikte çalışmalar yürütebileceğimizi düşünüyoruz.”
Toplantıda ayrıca Litvanya Parlemento Üyesi Rimante Salaseviciute ve Vilnius Ticaret, Sanayi ve El Sanatları Odası Başkan Yardımcısı Laura Aldone da sunum yaptı.
1 MİLYAR DOLAR
Türkiye ile Litvanya arasında geçen sene 993 milyon dolarlık ticaret yapıldı. Litvanya, Türkiye’ye en çok demir çelik, mobilya ve elektrikli makina alanlarında ihracat gerçekleştirirken, Türkiye Litvanya’ya demir ve çelikten eşya, mekanik cihazlar, plastikler ve mamulleri, mücevher eşyaları gibi alanlarda ürün ihraç ediyor.
BİLİŞİM VE TEKNOLOJİ
Ekonomik büyüklüğüyle dünyada 78. sırada yer alan Litvanya’nın bu yıl yüzde 1.8 büyümesi bekleniyor. İş yapma kolaylığı açısından dünyada 11. sırada bulunan Litvanya, özellikle güçlü olduğu bilişim, nano teknoloji, mobilya ve elektrik-elektronik sektörleriyle dikkat çekiyor.
10 Ekim 2022 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar