Liselilerden ulaşım sorununa mobil çözüm

Giriş: 04.03.2020 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


HABER: TUĞÇE ÖZKUŞ

Mikro mobilite girişim olarak adlandırılan Limon projesi, 0-5 kilometre arasındaki yolculukların hızlı, güvenli ve ekonomik gerçekleşmesini amaçlıyor. 6 yılın sonunda Türkiye ve MENA bölgesinin en büyük mobilite şirketi olma hedefi ile yoluna devam eden Limon’u, projenin kurucu ortağı Yunus Emre Tekin ile konuştuk.

Projenizin ortaya çıkış hikayesi nedir?

Limon bir mikro mobilite girişimi. Mikro mobilite 0-5 kilometre arasındaki yolculukların hızlı, güvenli ve ekonomik yapılmasını sağlamayı amaçlıyor. Hedefimiz elektrikli bisiklet ve elektrikli scooter ile piyasaya çıkıp, ürün gamımızı genişletip, üç senede yeni ürünler ekleyerek mobilite şirketi olmak. Girişimimiz, bir problemden doğdu. Okula gidip gelirken toplu taşıma kullanıyordum. Otobüsten indikten sonra ortalama 15 dakika yürüyordum. Her gün 30 dakikamın buna gitmesi çok sinirimi bozuyordu. Nasıl bir çözüm bulabilirim diye düşünürken elektrikli scooterları gördüm ve paylaşımlı bir scooter platformu var mı diye incelemeye başladım. O dönemde sadece iki platform vardı. Biri belediyeye ait sahilde ve istasyonlu olan İsbike ve o zamanlar sadece Caddebostan’da olan Martı. Araştırmam üzerine bir süre İzmir’de vakit geçirdim ve mikro mobiliteyi tanıdım. İzmir’in mikro mobilite olarak çok uygun olduğunu fark ettim ve çalışmalara başladım. Ekip kurdum ve birlikte ilk prototipimizi bitirdik. Uygulamamızı da hazırladık. Şu an yatırım arıyoruz.

Projenizin yenilikçi yönünü anlatır mısınız?

Girişimimiz yeni bir ulaşım trendi sunuyor ve ulaşımda yeni kapı açmayı hedefliyor. Projenin yaygınlaşması halinde, insanların 0-5 kilometre arasındaki yolculuklarını, havayı kirleten ve trafik oluşturan araçları ortadan kaldırıp trafiği rahatlatacak. İleriki aşamada uzun yolculuklar için elektrikli araçlar gibi çözümler sunmayı hedefliyoruz. İş geliştirme ve MVP (prototip) aşamalarını geçtik. Şu an piyasaya çıkmak için yatırım arıyoruz. Gerekli olan yatırımın yüzde 55’ini bulduk. Gelir modeliniz sadece kullanıcılar mı olacak?

Markalarla çalışmayı düşünüyor musunuz?

İş planımıza göre kullanıcılar üzerinden gelir sağlamayı planlıyoruz. Ancak sigorta şirketleri ile de çalışmayı düşünüyoruz. Tekliflere açığız. Hem lise öğrencisi olmak hem girişimci olmak zor mu? Bu anlamda girişimci olmak isteyen öğrencilere tavsiyeniz var mı? Hem girişimci hem de öğrenci olmak herkesin sandığı gibi çok zor değil. Sürekli öğrenmeyi, gelişmeyi ve problem çözmeyi seven biriyseniz güzel bir serüven. Okulum ile orantılı olarak sürdürmeye çalışıyorum bu yolculuğu. Yeri geldiği zaman okuldan, yeri geldiği zaman girişimimden ama en önemlisi de kendimden fedakarlık yaparak ilerletiyorum.

BTM size ve projenize ne gibi katkı sağladı?

BTM bizlere ilk olarak güzel bir çalışma ortamı sundu. Bu sayede ekip toplantılarımızı ve çalışmalarımızı yapabileceğimiz sıcak bir ortama sahip olduk. Aynı zamanda verdikleri eğitimlerle birlikte bizlere girişimcilik nedir, startup nasıl kurulur, yatırım daha kolay nasıl alınır gibi birçok sorunun cevabına ulaşmamızı sağladı. Eğitimler sonrasında da mentorluk desteğiyle birlikte daha hızlı ilerlememize imkan tanıdı.

Türkiye ve global pazarda nasıl konumlanacaksınız?

Türkiye’de ilk 3 yılda 12 şehre mikro mobilite sistemimizi oturtup, Doğu Avrupa ve MENA bölgesine girmek istiyoruz. Bu hedeflerimize mobilite fikirlerimizi eklemeyi planlıyoruz. Hedefimiz 6 yılın sonunda Türkiye ve MENA bölgesinin en büyük
mobilite şirketi olmak.

MUCİT GİRİŞİMCİ PROGRAMI’NA 2 BİN 500 BAŞVURU

Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) tarafından Tüm Mucitler İcat-İnovasyon ve Araştırma Derneği (TÜMMİAD), Cube Incubation, Startup Fon ve Keiretsu Forum Türkiye’nin iş ortaklığıyla yürütülen Mucit Girişimci Programı’nın üçüncüsü başladı. Patent veya faydalı model sahibi mucitlerin girişimcilik ekosistemine kazandırılmasını amaçlayan programa, yeni dönemde 2 bin 500’den fazla başvuru yapıldı. Yapılan başvurular arasından 25 başvuru sahibi yeni dönem mucit girişimci olmaya hak kazandı.

Mucit girişimci programı nedir?

İcadının patent veya faydalı model başvurusunu yapmış mucit girişimcilerin ürünlerini ticarileştirmeleri ve yatırımcıyla buluşturmaları için ihtiyaçları olan destekleri sunan Mucit Girişimci Programı, 8 hafta sürüyor. Bu süreci başarıyla tamamlayan mucit girişimciler yılda bir kez düzenlenen BTM Sahne XL etkinliğinde yatırımcılar karşısında sunum yapıyor.

İŞTE BTM’NİN YENİ MUCİTLERİ

  • İzole mendil: İzole mendil, hızlı tüketim ürünü olup, sıvı üretici firmalar kozmetik, medikal, kimyasal sıvıları üreten firmaların ürünleri için tasarlanmış yeni bir tür paket.
  • Vakum gücü teknolojisi (VGT): Araç kullanımında gaza basarken havayı orantılayan vakum gücü teknolojisi, alt devirlerde havayı hazır ederek, motorun ihtiyacı olan havanın vakumlanarak çekilmesini sağlıyor.
  • Pv-T: Güneş kolektörü üzerine yerleştirilen PVT paneli sayesinde güneş enerjisinden sıcak su ve elektrik enerjisi elde ediliyor.
  • Flax: Üç boyutlu yazıcı kullanıcıları başta olmak üzere üretim ile ilgilenen herkesin zevkle kullanabileceği geri dönüşüm odaklı tasarlanmış bir makina.
  • Padman: Orta yaş üstü erkeklerde görülen ürolojik rahatsızlıklarda kullanılanhijyenik ürün.
  • Hücre yenileyici bileşen: Kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılan sedef, egzama, yara, yanık, dermatit, vitiligo, uçuk, akne, sivilce, leke, skar izleri, sarkma gibi hastalıkları tedavi edici sıvı bileşen.
  • Karbonol: İçilmiş sigara izmaritlerinin geri dönüşümünü sağlayan yöntem.
  • Dubalı bomba bulma sistemi: Araçlarda şüpheli arama tarama sorgulama yapılırken, araç üzerine veya canlı olarak üzerine döşenmiş bombayı tarama noktasına gelmeden bularak tedbir alınmasını sağlayan sistem.
  • Avus: Dış aydınlatmaların en doğru zamanda açılıp kapatılması için geliştirilmiş ve bölgeler hakkında veri toplayan akıllı güç devreleri üreten girişim.
  • Endovi: Ürologların 5 yıllık meslek hayatı içerisinde bel ve boyun fıtıkları, el ve bileklerde karpal tunel, tenar noropati ve artrit gibi oluşan meslek hastalıklarına çözüm bulan sistem.
  • Kabuklu kuruyemiş ambalajı: Kuruyemiş kabuklarının meydana getirdiği çevre kirliliğine karşı doğa dostu ambalaj.
  • Yeni alaturka tuvalet: Klasik alaturka tuvaletin, mevcut kullanımdaki sıkıntılarının çözülerek yeniden tasarlandığı girişim.
  • Tactical hooks: Savunma sanayi arama kurtarma ve itfaiyelerde 65 fonksiyona sahip hayat kurtarabilecek faydalı model.
  • Hasta yatağında yenilik: Hastane veya ev, hasta bakımı yapılan her yerde kullanılan, yatağa bağımlı olan hastaların yaşamlarını ve bakım işlemlerini kolaylaştıran proje.
  • Otobit: Otonom yabani ot ayıklama ve bitki sağlığı gözlemleme robotu.
  • Kaşif: Herkesin erişebileceği, düşük maliyetli insansız sualtı robotları.
  • Manyetik enerji motoru: Dışarıdan hiçbir enerji girişi olmadan ve kendi ürettiği enerjinin bir miktarını dahi kullanmadan, bünyesinde batarya, sargı bobin ve küçük elektrik motoru olmayan, sadece sistemindeki mıknatısların itki kuvvetini, kinetik enerjiye dönüştüren ve ayar kolu ile istenilen devir ve güçte çalıştırılabilen motor.
  • Powerbag: Günlük kullanılan çantalar üzerinde yapılan teknolojik yenilikler ile kaybolan anlık iletilerin önüne geçecek ve kadınların bu konuda kullanacağı modern teknolojik çanta çözümü.
  • Masaj etkili ayak giysisi: Masa başında çalışan kişiler için oturur vaziyette giyilerek ayak tabanlarına masaj yapılmasını sağlayan ayak giysisi.
  • ZGN otonom: Endüstriyel taşıma araçlarını (transpalet, forklift vb.) otonom çalışan araçlara dönüştüren sistem.
  • Winergy: Enerji tüketiminin yüzde 65’ini kontrol edebilen enerji yazılım girişimi.Yüksek basınçlı havanın kapalı ortamda sirkülasyonu ile çalışan aerodinamik motor: Basınçlı havanın birim alana olan kuvvetini harekete geçirerek rüzgar gülünü çevirerek, bu şekilde güç ve moment elde edilmesini sağlayan motor.
  • Cankat. İ.O: Solunum yolundan meydana gelen zehirlenmeler ve bu zehirlenmelere bağlı can kayıplarını en aza indirebilmek için geliştirilen sistem.
  • İdrar tahlilinde kullanılan steril idrar depolama sistemi: 0-3 yaş grubu ile yaşlı yatalak hastalar için geliştirilen idrar alma ve depolama özelliği olan istem.
  • Gaz basınçlı taşıt şasesi: Başta kara taşıtları olmak üzere çeşitli ulaşım araçlarının gövde dayanımını artırmak için şasenin ilgili bölgelerinin içine gaz basıncı uygulanmasını sağlayan sistemi.