Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: TUĞÇE ÖZKUŞ
Mikro mobilite girişim olarak adlandırılan Limon projesi, 0-5 kilometre arasındaki yolculukların hızlı, güvenli ve ekonomik gerçekleşmesini amaçlıyor. 6 yılın sonunda Türkiye ve MENA bölgesinin en büyük mobilite şirketi olma hedefi ile yoluna devam eden Limon’u, projenin kurucu ortağı Yunus Emre Tekin ile konuştuk.
Projenizin ortaya çıkış hikayesi nedir?
Limon bir mikro mobilite girişimi. Mikro mobilite 0-5 kilometre arasındaki yolculukların hızlı, güvenli ve ekonomik yapılmasını sağlamayı amaçlıyor. Hedefimiz elektrikli bisiklet ve elektrikli scooter ile piyasaya çıkıp, ürün gamımızı genişletip, üç senede yeni ürünler ekleyerek mobilite şirketi olmak. Girişimimiz, bir problemden doğdu. Okula gidip gelirken toplu taşıma kullanıyordum. Otobüsten indikten sonra ortalama 15 dakika yürüyordum. Her gün 30 dakikamın buna gitmesi çok sinirimi bozuyordu. Nasıl bir çözüm bulabilirim diye düşünürken elektrikli scooterları gördüm ve paylaşımlı bir scooter platformu var mı diye incelemeye başladım. O dönemde sadece iki platform vardı. Biri belediyeye ait sahilde ve istasyonlu olan İsbike ve o zamanlar sadece Caddebostan’da olan Martı. Araştırmam üzerine bir süre İzmir’de vakit geçirdim ve mikro mobiliteyi tanıdım. İzmir’in mikro mobilite olarak çok uygun olduğunu fark ettim ve çalışmalara başladım. Ekip kurdum ve birlikte ilk prototipimizi bitirdik. Uygulamamızı da hazırladık. Şu an yatırım arıyoruz.
Projenizin yenilikçi yönünü anlatır mısınız?
Girişimimiz yeni bir ulaşım trendi sunuyor ve ulaşımda yeni kapı açmayı hedefliyor. Projenin yaygınlaşması halinde, insanların 0-5 kilometre arasındaki yolculuklarını, havayı kirleten ve trafik oluşturan araçları ortadan kaldırıp trafiği rahatlatacak. İleriki aşamada uzun yolculuklar için elektrikli araçlar gibi çözümler sunmayı hedefliyoruz. İş geliştirme ve MVP (prototip) aşamalarını geçtik. Şu an piyasaya çıkmak için yatırım arıyoruz. Gerekli olan yatırımın yüzde 55’ini bulduk. Gelir modeliniz sadece kullanıcılar mı olacak?
Markalarla çalışmayı düşünüyor musunuz?
İş planımıza göre kullanıcılar üzerinden gelir sağlamayı planlıyoruz. Ancak sigorta şirketleri ile de çalışmayı düşünüyoruz. Tekliflere açığız. Hem lise öğrencisi olmak hem girişimci olmak zor mu? Bu anlamda girişimci olmak isteyen öğrencilere tavsiyeniz var mı? Hem girişimci hem de öğrenci olmak herkesin sandığı gibi çok zor değil. Sürekli öğrenmeyi, gelişmeyi ve problem çözmeyi seven biriyseniz güzel bir serüven. Okulum ile orantılı olarak sürdürmeye çalışıyorum bu yolculuğu. Yeri geldiği zaman okuldan, yeri geldiği zaman girişimimden ama en önemlisi de kendimden fedakarlık yaparak ilerletiyorum.
BTM size ve projenize ne gibi katkı sağladı?
BTM bizlere ilk olarak güzel bir çalışma ortamı sundu. Bu sayede ekip toplantılarımızı ve çalışmalarımızı yapabileceğimiz sıcak bir ortama sahip olduk. Aynı zamanda verdikleri eğitimlerle birlikte bizlere girişimcilik nedir, startup nasıl kurulur, yatırım daha kolay nasıl alınır gibi birçok sorunun cevabına ulaşmamızı sağladı. Eğitimler sonrasında da mentorluk desteğiyle birlikte daha hızlı ilerlememize imkan tanıdı.
Türkiye ve global pazarda nasıl konumlanacaksınız?
Türkiye’de ilk 3 yılda 12 şehre mikro mobilite sistemimizi oturtup, Doğu Avrupa ve MENA bölgesine girmek istiyoruz. Bu hedeflerimize mobilite fikirlerimizi eklemeyi planlıyoruz. Hedefimiz 6 yılın sonunda Türkiye ve MENA bölgesinin en büyük
mobilite şirketi olmak.
MUCİT GİRİŞİMCİ PROGRAMI’NA 2 BİN 500 BAŞVURU
Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) tarafından Tüm Mucitler İcat-İnovasyon ve Araştırma Derneği (TÜMMİAD), Cube Incubation, Startup Fon ve Keiretsu Forum Türkiye’nin iş ortaklığıyla yürütülen Mucit Girişimci Programı’nın üçüncüsü başladı. Patent veya faydalı model sahibi mucitlerin girişimcilik ekosistemine kazandırılmasını amaçlayan programa, yeni dönemde 2 bin 500’den fazla başvuru yapıldı. Yapılan başvurular arasından 25 başvuru sahibi yeni dönem mucit girişimci olmaya hak kazandı.
Mucit girişimci programı nedir?
İcadının patent veya faydalı model başvurusunu yapmış mucit girişimcilerin ürünlerini ticarileştirmeleri ve yatırımcıyla buluşturmaları için ihtiyaçları olan destekleri sunan Mucit Girişimci Programı, 8 hafta sürüyor. Bu süreci başarıyla tamamlayan mucit girişimciler yılda bir kez düzenlenen BTM Sahne XL etkinliğinde yatırımcılar karşısında sunum yapıyor.
İŞTE BTM’NİN YENİ MUCİTLERİ
04 Mart 2020 Çarşamba
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı