Salı, 05 Kasım, 2024
Lisansüstü programları büyük ilgi gören İstanbul Ticaret Üniversitesi, 9’u doktora olmak üzere, 444 öğrenciye daha yüksek lisans ve doktora mezuniyeti gururu yaşattı. 2015-2016 dönemi lisansüstü mezuniyet törenine, öğrenci ve ailelerinin yanı sıra, öğretim üyeleri, İTO meclis üyeleri ve akademisyenler katıldı.
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin Türkiye’de tek olan Dış Ticaret Enstitüsü 2015-2016 Öğretim Yılı’nda 34 yüksek lisans öğrencisi mezun verdi. Finans Enstitüsü’nden 32, mühendislik bölümlerini içeren Fen Bilimleri Enstitüsü’nden 19, Bursa Yerleşkesi ile Sütlüce Yerleşkesi’nde faaliyet gösteren Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden ise 353 yüksek lisans öğrencisi diploma almaya hak kazandı. 9 doktora öğrencisi de doktora diplomaları ile birlikte doktor unvanı aldı.
TOPLUMUN SİZE İHTİYACI BÜYÜK
Lisansüstü mezuniyet töreninde İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi Nazım Özdemir, toplumların ve dolayısıyla Türkiye’nin de en önemli tabii kaynağının insan olduğunu vurguladı.
Kalkınmış ülkelerin eğitim hayatında toplum olarak geçirdikleri sürenin 11-12 yıl civarında olduğunun altını çizen Özdemir, “Türkiye’de bu oran 6-7 yıl. Kalkınmış olmak için nitelikli insan sayımızı artırmamız gerekiyor. 2. Dünya Savaşı’na Türkiye girmedi, Almanya ve Japonya ise büyük yıkım yaşadı. Ama onlar nitelikli insan gücü sayesinde çok hızlı bir şekilde toparlanabildiler. Üniversitelerin lisansüstü eğitim bölümlerinin ülkemizin kalkınması için çok büyük önemi var. Yeni nesilleri sizler yetiştireceksiniz. Sizleri toplum adına büyük görevler bekliyor” dedi.
YENİ PROGRAMLAR AÇACAĞIZ
İhtiyaçlar doğrultusunda yeni programların açılacağını belirten İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, üniversitenin halen dört enstitünün çatısı altında lisansüstü eğitim verdiğini hatırlattı. Ekren, “Bunlardan Fen Bilimleri Enstitüsü ile Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün, Türkiye’deki aynı adlı enstitülerden bir farkı yok. Ancak iki önemli enstitümüz, Türkiye’de başka hiçbir üniversitede yok. Biri Dış Ticaret Enstitüsü diğeri de Finans Enstitüsü. İstanbul’un sadece finans merkezi değil, oldukça önemli bir uluslararası ticaret merkezi olma potansiyeli de yüksek. Dolayısıyla bu, iki enstitünün gelecekte de önemli rol oynayacağının bir göstergesi” dedi. Lisans düzeyinde 6 fakültede halen 5 bin 500, lisansüstü eğitimde de 2 bin 500 dolayında öğrenciye eğitim verdiklerini anlatan Ekren, “Yeni dönemde Türkiye’de oldukça fazla üniversitenin açılmış olması, lisansüstü eğitimin gelecek dönemde daha kritik, daha özel bir rol oynama ihtimalini artırıyor. Bu nedenle enstitülere özel önem veriyoruz. Lisansüstü programlarımız lisans programları ile
uyumlu. Ancak son dönemdeki trendleri de göz önüne alarak yeni planlamalar yaptık” diye konuştu.
TÖRENDE EVLİLİK TEKLİFİ
Lisansüstü mezuniyet töreninde, bir de büyük sürpriz yaşandı. Özel hukuk alanında yüksek lisansını tamamlayan ve mezuniyete hak kazanan Ömer Faruk Kırali, önemli bir konuşma yapacağını söyleyerek kürsüye çıktı. Kırali, sözleşme hukuku ile ilgili üniversitede çok şey öğrendiğini belirttikten sonra, “Sözleşmelerin en güzeli, birbirini seven iki insanın aşkla imzaladığı evlilik sözleşmesidir.
Bu gece burada ben bu sözleşmeye imza atmak istiyorum. Kız arkadaşıma hepinizin huzurunda evlenmeyi teklif ediyorum” diyerek sahnede diz çöktü. Kırali’nin kız arkadaşı Hümeyra Usta ise yaşadığı şoku bir süre üzerinden atamadı. Teklifi kabul eden Usta’nın mutluluğu salonda bulunan yüzlerce kişi tarafından alkışlarla paylaşıldı.
BAHAR DÖNEMİ BAŞVURULARI BAŞLADI
Dört farklı enstitüde 2 bin 500’e yakın öğrenciye yüksek lisans ve doktora eğitimi veren İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin lisansüstü programlarının bahar dönemi başvuruları başladı. Kariyerlerine yeni bir alanda devam etmek ya da lisans eğitimi aldıkları alanı daha da geliştirmek isteyenler, üniversiteye başvuruyu 13 Ocak 2017’ye kadar yapabilecek.
Üniversite bünyesindeki Dış Ticaret Enstitüsü ile Finans Enstitüsü’nün Türkiye’de benzerleri yok. Türkiye’de ilk olan Finans Enstitüsü; İstanbul’un küresel ölçekte finans merkezi olma hedefleri ile uyumlu olarak çalışma alanını, özel ve kamu kesimi odaklı finans teorisi, yönetimi ve politikası, finansal ekonomi ile uygulamalı finansı dikkate alarak bütünleşik bir perspektifle yapılandırdı. Enstitü bünyesinde altı yüksek lisans ve üç doktora programı var.
Türkiye’nin ilk ve tek Dış Ticaret Enstitüsü olma farklılığına sahip olan enstitü, akademik düzeyde lisansüstü programlar açmanın yanı sıra piyasaya yönelik sektörel bazda uygulamalar ve araştırmalar da yapıyor. Dış Ticaret Enstitüsü’nde de tezli ve tezsiz yüksek lisans yapılabiliyor. Enstitü bünyesinde iki farklı alanda doktora programı yürütülüyor.
Fen Bilimleri Enstitüsü, 10 farklı programla yüksek lisans ve doktora eğitimi veriyor. Yüksek lisanslarını Fen Bilimleri Enstitüsü’nde yapmak isteyenler tezli ve tezsiz programlardan birini seçebiliyor. Enstitü bünyesinde yer alan Mücevherat Mühendisliği ile Gayrimenkul Geliştirme, Kentsel Dönüşüm ve Planlama programları da Türkiye’de tek olma özelliğini taşıyor.
Sosyal Bilimler Enstitüsü; 23 yüksek lisans, beş doktora programı ile eğitim ve araştırma faaliyetlerini sürdürüyor. Enstitüden mezun olanlar değişik sektörlerde orta ve üst düzey yönetici olarak çalışma hayatlarını sürdürüyor. Sütlüce ve Bursa yerleşkelerinde faaliyette bulunan enstitünün öğretim elemanı kadrosunda, finans ve reel sektörün duayenleri de bulunuyor.
Lisansüstü programlarına www.ticaret.edu.tr web adresinin aday öğrenci sekmesinden ulaşılabiliyor.
ÖĞRENCİLER E-TİCARETİ ÖĞRENECEK
İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Topluluğu’nun her yıl büyük ilgi gören Yönetim Günleri’nin 12’ncisi, 7-9 Aralık 2016 tarihleri arasında Küçükyalı Yerleşkesi’nde yapılacak. Etkinliğin ana teması, Markalaşma ve E-ticaret olacak.
Yönetim Günleri’ne yoğun bir talep yaşanırken, katılımcı öğrenciler Türkiye’nin önemli markalarının pazarlama ve e-ticaret stratejilerini öğrenme şansına sahip olacak. Organizasyonda, ünlü markaların pazarlama ve e-ticaret müdürleri öğrencilere e-ticareti anlatacak.
Yönetim Günleri’nin ana amacı ise üniversite-iş dünyası işbirliğini sağlamak. Bu amacın yanı sıra farklı üniversitelerden öğrenciler, mühendislik alanında bilgi alışverişinde de bulunabiliyor. Geleceğin endüstri mühendisleri Türkiye ve dünyadaki gelişmeler hakkında fikir alışverişi de yapıyor.
07 Aralık 2016 Çarşamba
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi