Lisansüstü fırsatı devam ediyor

Türkiye’de bir ilk olan İletişim Bilimi ve İnternet Enstitüsü ile benzersiz programları ve zengin müfredatıyla Fen Bilimleri Enstitüsü, bahar döneminde yeni öğrencilerini bekliyor.

Giriş: 08.01.2024 - 14:45
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


HABER: HAMİT KARDAŞ

 

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde bahar dönemi lisansüstü eğitim başvuruları devam ediyor. Üniversitede lisansüstü eğitim çalışmaları yürüten beş enstitüden biri olan İletişim Bilimi ve İnternet Enstitüsü, bu alanda ilk enstitü olma özelliğine sahip. İçerik ve kapsam bakımından ilk ve tek olan enstitü, iletişim bilimi ve internet araştırmalarının geliştirilmesi ve globalleşmesi için katalizör işlevi görmeyi hedefliyor. 

 

İletişim Bilimi ve İnternet Enstitüsü ile ‘iletişim süreçleri’ ve ‘iletişim ve medya teknolojisi’ne ilişkin üretilen bilimsel bilgilerin; toplumun, kamunun ve sektörün gereksinimleri ve gelişimi göz önünde bulundurularak, lisansüstü öğrenim programlarına eklemlenmesi, öğrencilerin bilgilerinin derinleştirilmesi ve perspektiflerinin genişletilmesi amaçlanıyor. 

 

İletişim ve medya teknolojisindeki hızlı gelişmeler, iletişim biliminin yeni araştırma ve öğrenim alanlarına yönelmesini zorunlu kılıyor. Bu gelişmeler, İstanbul Ticaret Üniversitesi için iletişim bilimi ve alt disiplinleri alanında disiplinlerarası bir perspektiften bilimsel araştırmaların ve lisansüstü öğrenim süreçlerinin yeniden planlanması amacıyla bir enstitü kurulması sürecini zaruri hale getirdi. İletişim Bilimi ve İnternet Enstitüsü, bu ihtiyacın sonunda kuruldu ve lisansüstü öğrenci kabul ediyor.  

 

STRATEJİK İLETİŞİM 

 

İletişim Bilimi ve İnternet Enstitüsü’nün yapısı içinde; Kurumsal İletişim, Medya ve İletişim Çalışmaları ve Sinema Yüksek Lisans Programları ile Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, İletişim Tasarımı ve Yönetimi, Medya ve İletişim Çalışmaları ve Sinema doktora programları yer alıyor. Yeni kurulan İletişim Tasarımı ve Yönetimi doktora programı, stratejik iletişim tasarım ve yönetimi, kültürlerarasılık ve küresel ağ oluşturma gibi yeni stratejik iletişim yönelimlerinin yanı sıra dijital sosyal ağ etkileşimi, dijital sosyal ağlarda karşılaştırmalı uluslararası iletişimin araştırılmasına odaklanıyor.

 

Uluslararası projeler geliştirmeyi hedefleyen enstitünün, iletişim bilimi ve özellikle internet araştırmalarının geliştirilmesi ve uluslararasılaşması sürecine katkıda bulunması öngörülüyor. Enstitüde, lisansüstü eğitimlerin yanısıra araştırma projeleri de geliştiriliyor. Yurt dışındaki önemli üniversitelerle işbirliği kurularak, uluslararası projelerde yer alınması ve yeni projeler geliştirilmesi de hedefleniyor.

 

Lisansüstü programlarla ilgili ayrıntılı bilgi için: https://lisansustuaday.ticaret.edu.tr/ 

 

İNDİRİM VE BURS İMKANLARI

 

Lisansüstü programlarına başvuranlar arasında gerekli şartları sağlayanlar, indirim ya da burs elde edebiliyor. Şehit çocukları, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde okuyan kardeşi olanlar, İTO Meclis Üyeleri, İTO ve iştiraklerinde personel olarak çalışanlar, İTO üyeleri, Türkiye’deki Ticaret ve Sanayi Odalarında yönetim kurulu üyesi, meclis başkanı ve başkanlık divanı üyesi olanlar, İstanbul Ticaret Üniversitesi mezunları, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mezunları ve Mensupları Derneği (TİDER) üyeleri, İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği üyeleri, engelli öğrenciler, çeşitli oranlardaki indirimlerden faydalanabiliyor. Üniversite ayrıca eş indirimi, kamu personeli indirimi gibi başlıklar altında da indirimler uyguluyor. İstanbul Ticaret Üniversitesi ile işbirliği protokolü imzalanan kuruluşların mensupları da lisansüstü programlarında farklı oranlarda indirime tabi tutuluyor. 

 


MÜHENDİSLİKTE KARİYER HEDEFLEYENLER BEKLENİYOR

 

İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, yüksek lisans ve doktora programlarıyla temel bilimler ve mühendislik alanlarında lisansüstü kariyer yapmak isteyenleri, güçlü akademik kadrosuyla profesyonel ya da akademik hayata hazırlıyor. Fen Bilimleri Enstitüsü, benzersiz programları ve zengin müfredatıyla bahar dönemi lisansüstü öğrencilerini bekliyor. Enstitüde yüksek lisans eğitimi, tezli ve tezsiz olmak üzere iki şekilde yapılıyor. Tezsiz yüksek lisans eğitimi ders ağırlıklı. Öğrencilerin lisansüstü yönetmeliğinde öngörülen sayıdaki dersi ve bitirme projesini başarması bekleniyor. Tezli yüksek lisans eğitimi ise hem ders hem de tez ağırlıklı. Tez çalışması olarak belirli bir konuda yapılan araştırmanın, jüri önünde savunulması gerekiyor. Doktora eğitimi, lisansüstü yönetmeliğinde öngörülen sayıdaki dersi başardıktan sonra alanında derinlemesine araştırma yapmayı gerektiren tez çalışmasından oluşuyor. Bu çalışmanın sonunda bilime özel bir katkı yapılması bekleniyor. Araştırma konuları genelde gerçek hayata dayanıyor ve hem İstanbul bölgesindeki yüksek teknolojili endüstrilerden enstitüye ulaşıyor hem de küresel dünyada yaşanan sorunlardan seçiliyor. 

 

SİBER GÜVENLİK UZMANI 

 

Ticari ve kamusal alanda siber güvenlik, önemli bir bilim dalı olarak tüm dünyada ön plana çıkmaya başladı. Gelişmiş pek çok ülke, özel siber güvenlik birimleri kurdu. Türkiye’de de kamu, siber güvenlik uzmanları istihdam etmek için çalışmalar yürütüyor. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı ile Türkiye’de siber güvenlik alanında uzmanların yetiştirilmesi öngörülüyor. Programla öğrencilere ‘Ağ ve Bilgi Güvenliği’, ‘Kriptoloji’, ‘Nesnelerin İnterneti’, ‘Büyük Veri Analizi’, ‘Zararlı Yazılım Analizi’, ‘Sızma Testleri’, ‘Web Uygulamaları Güvenliği’, ‘Güvenli Yazılım Geliştirme’, ‘Adli Bilişim’, ‘Siber Güvenlik Hukuku’ ve ‘Bilgi Sistemleri Güvenliği Yönetimi’ gibi temel alanlarda yetkinlik kazandırılması hedefleniyor. 

 


‘ASYA GÜNLÜKLERİ’NE TYB ÖDÜLÜ

 

Türkiye Yazarlar Birliği’nin (TYB), ‘2023 Yılı Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri’ni kazanan isim ve eserler duyuruldu. TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, basın toplantısındaki konuşmasında; yazar, fikir adamı ve sanatçıların değerlendirmesi yapılırken, aynı zamanda Üstün Hizmet Ödülü’ne lâyık görülen isimlerin de belirlendiğini söyledi. TYB’nin edebiyat dünyasında haklı bir ün kazandığını belirten Arıcan, yıllardır verilen TYB ödüllerinin de ülkenin en prestijli edebiyat ödülü haline geldiğini ifade etti. İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. İsrafil Kuralay’ın ‘Asya Günlükleri’ kitabı, ‘Gezi’ kategorisinde ödül aldı. Hikaye kategorisinde Gülşen Funda ‘Yol Deriz Ona’ eseriyle, şiir dalında Zeynep Arkan ‘Gözleri Olan Hiçbir Şeyi’ eseriyle, roman kategorisinde Kaan Murat Yanık ‘Sular Üstünde Gökler Altında’ eseriyle ödüle lâyık görüldü. TV programı dalında ‘Sanatçının Şehri’ programı ile TRT 2, TV belgesel dalında ‘Hep 33 Yaşında’ 

adlı belgesel, kamu yayıncılık alanında ise Kahramanmaraş Belediyesi ödül almaya hak kazandı. TYB Vefa Ödülü’ne İrfan Çalışkan, Üstün Hizmet Ödülü’ne Kamil Uğurlu, Prof. Dr. Turan Koç ve Belkıs İbrahimhakkıoğlu 

değer görüldü.