Libya, yüzölçümü bakımından Afrika’nın dördüncü büyük, Akdeniz’deki kıyı şeridi uzunluğu bakımından Kuzey Afrika’nın en büyük ülkesi. Türkiye, 1.4 milyar nüfuslu Afrika’ya açılan bir kapı konumundaki Libya ile tarih boyunca güçlü ilişki içerisinde oldu.
Türkiye ile Libya’nın 2019’da Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması’nı imzalamasından sonra ise iki ülke arasında stratejik işbirliğinin daha da güçlendiği bir dönem başladı.
TİCARET HACMİ ARTMALI
İki ülke arasında güçlenen ilişkileri ticarete de yansıtmak isteyen Libyalı iş insanları, İstanbul Ticaret Odası’nı ziyaret etti.
Libya Ulusal Fuarlar Yetkilisi Fouad Alawwam ve beraberindeki iş insanları heyetini, İTO Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu karşıladı. Toplantıya, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün de katıldı.
İki ülke arasında 3.8 milyar dolara ulaşan dış ticaret hacminin potansiyelin çok gerisinde olduğuna dikkat çeken Mehmet Develioğlu, Türk Hava Yolları’nın 10 yıl aradan sonra Libya’nın başkenti Trablus’a yeniden başlattığı seferlerin de ticarete katkı sağladığını belirtti.
TECRÜBENİZDEN YARARLANALIM
Libya’da Türk ürünlerinin baskın bir üstünlüğü olduğunu belirten Libya Ulusal Fuarlar Yetkilisi Fouad Alawwam ise ülkede birçok Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini hatırlatarak, Türkiye’de de 900’ün üzerinde Libya kökenli şirket olduğunu söyledi.
Alawwam, Türkiye’nin güçlü sanayisi ve endüstriyel bilgi birikimi olduğunu belirterek, “Libya olarak sizin bu tecrübenizden yararlanmak istiyoruz. Ayrıca fuarcılık alanında da önemli çalışmalar yaptık, 50 bin metrekarelik bir fuar alanı hazırladık. Bu konuda da sizinle işbirliği yapmak istiyoruz. Özellikle İTO’nun fuar tecrübesinden yararlanmak istiyoruz” dedi.
AFRİKA’DAKİ 2. BÜYÜK İHRACAT NOKTASI
Libya, Mısır’dan sonra Türkiye’nin Afrika kıtasında ihracat yaptığı ikinci büyük ülke. Türkiye’nin 2023 yılında Libya’ya ihracatı yüzde 15 artarak 3 milyar 260 milyon dolara yükseldi. İthalatı ise 538 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Türkiye’nin Libya’ya ihracatındaki başlıca ürünler şu şekilde: Mineral yakıtlar ve yağlar, kıymetli taşlar ve metaller, plastik, makinalar ve mekanik cihazlar, mobilya, örme giyim eşyaları ve giyim aksesuarları, hayvansal ve bitkisel yağlar, elektrikli makinalar ve teçhizat ürünleri, karayolu taşıtları ile parça ve aksesuarları, meyve ve kuruyemiş, örme olmayan giyim eşyası ve giyim aksesuarları, demir veya çelikten eşyalar, halı ve diğer tekstil ürünleri, ahşap ve ahşap ürünleri, tahıl, un, nişasta ve süt ürünleri, kozmetik ürünleri, demir ve çelik, çeşitli imalat eşyaları, hububat, alüminyum, çimento, kağıt ve karton ürünleri, ayakkabı.