tatil-sepeti

İstanbul Ticaret Üniversitesi ile Osmaneli Belediyesi arasında imzalanan protokol uyarınca Lefke bezinin ekonomik bir değer olarak yöreye yeniden kazandırılması için yürütülen projenin ikinci aşaması başlıyor. Bir yıllık çalışma sonrası yeniden üretimine başlanan Lefke bezi, geleneksel tasarım ve motiflerin modern tekniklerle yeniden yorumlanmasıyla konfeksiyon ve ev tekstili ürünlerine dönüşecek.

İHRACAT AŞAMASINDA

Lefke bezi projesinin ikinci aşaması için Osmaneli’ye giden İstanbul Ticaret Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü akademisyenleri, Lefke bezi dokuma eğitimi alan kursiyerlere projenin ikinci aşamasında neler yapılacağını anlattı. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Habip Dayıoğlu, projeyle yöreye özgü geleneksel bir ürün olan, ancak zamanla üretimi sonlanan Lefke bezinin katma değerli bir ürün olarak ekonomiye yeniden kazandırılmasının hedeflendiği söyledi. İlk aşamanın başarıyla tamamlandığını, Lefke bezi üretiminin yeniden başladığını ve yurt dışına bile ihraç edilir noktaya gelindiğini hatırlatan Prof. Dr. Dayıoğlu, tasarlanacak ve seri üretimi yapılacak konfeksiyon ve ev tekstili ürünleriyle Osmaneli ekonomisine önemli birkatkı sağlanacağını vurguladı.

RUSYA’DA ÖDÜL ALDI

Osmaneli Belediye Başkanı YMM Münür Şahin de İstanbul Ticaret Üniversitesi, İŞKUR ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte yürütülen projenin birinci aşaması sayesinde tarihi Romalılar dönemine kadar dayanan Lefke bezini tekrar üreterek, ihraç eder konuma geldiklerini söyledi. Şahin, kursiyerlerin eğitimleri boyunca İŞKUR desteklerinden yararlandığını ve ürettikleri ürünlerle ev ekonomisine destek sağlar konuma geldiğini belirtti. Şahin, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin Lefke bezini Rusya’da genç tasarımcılar festivalinde sunduğunu ve ödül kazandığını da hatırlattı.

TEKSTİL FABRİKASINA DÖNÜŞECEK

Münür Şahin, 10 tezgah alarak başladıkları Lefke bezi üretiminde çok ciddi bir talep artışı olduğunu belirterek, “Üretim hacmini artırıyoruz. Dokuma tezgahı sayısını 10’dan 20’ye çıkarıyoruz. İlerleyen dönemde tekstilde baskı ve seri üretim aşamasına geçmek için İstanbul Ticaret Üniversitesi ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kısa sürede Lefke bezi üretim kapasitesi yüzde 300’lük bir artış hacmine erişecek. Proje ileride tekstil atölyesine, küçük ölçekli de olsa tekstil fabrikasına dönüşecek” dedi.

24 Aralık 2018 Pazartesi

Etiketler : Üniversitemiz