Latinleri pandemide Türk dizileri evde tuttu

Giriş: 11.08.2020 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

Covid-19’la birlikte dünya genelinde evde kalma sürelerinin uzaması, dijital yayınların ve televizyon yapımlarının izlenme süresini artırdı. Bu ilgiyi hızla fırsata çeviren Türk dizi sektörü, pandemi boyunca ihracatına devam etti. Halen 175 ülkeye içerik ihracatı gerçekleştiren sektör, Covid-19’da Latin Amerika’ya olan tedarikini de artırdı. Pandemide İspanya ve İtalya’da da Türk dizilerine ilgi artarken, sektör şimdi Fransa ve Batı Amerika’yı markaja aldı.

DÜNYADA İKİNCİ

Türk dizileri, 2019 yılı verilerine göre 500 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştı. Dünya genelinde 700 milyon izleyiciye ulaşan Türk dizileri, ihracat sıralamasında ABD’den sonra ikinci sırada. İçeriklerin en çok tercih edildiği bölge ise Latin Amerika bölgesi.

1200 SAATLİK İÇERİK

Pandemide dünya ihracatı durgunluk yaşarken dizi sektörü bundan etkilenmedi. İçerik üretimini hız kesmeden devam ettiren Türk dizi sektörü, bu süreçte Latin Amerika’ya yönelik 1200 saatlik içerik ihracatı gerçekleştirdi. Son zamanların sevilen dizisi Sefir’in Kızı, Bolivya, Uruguay, Paraguay ve İspanya’da lisanslandı. Ayrıca ABD’nin İspanyolca yayın yapan en büyük kuruluşuna lisanslanan Kara Sevda dizisi, final bölümüyle kanalın en çok izlenen içeriği rekorunu kırdı.

PORTEKİZ’DEN İLGİ

Son zamanlarda en çok ihraç edilen diziler arasında Bir Zamanlar Çukurova ve Kanatsız Kuşlar da yer alıyor. Sektör mensuplarından alınan bilgilere göre her iki dizi de İspanya’nın en büyük medya kuruluşlarına lisanslandı. Türk dizilerinin bu başarısı, dünyada hâlâ ulaşılmamış pazarlar için de alt yapı oluşturuyor. Son dönemlerde İtalya ve Portekiz medya kanallarının Türk dizilerine ilgisi artmış durumda. Sektörün yakın zamanlarda hedefinde ise Fransa ve Batı Avrupa ülkeleri bulunuyor.

DİZİ DEMEYİ ÖĞRENDİLER

Türk dizilerinin dünya dizi ihracat pazarındaki bu büyük başarısı literatüre yeni bir kelime de kazandırdı. İçeriklerin izlendiği ülkelerde ‘dizi’ kelimesinin kendi dillerindeki kullanımı yerine birebir Türkçe ‘dizi’ kelimesi kullanılıyor. Ayrıca geçtiğimiz yıllarda Latin Amerika’da en çok izlenen dizilerden biri olan ‘Elif’in ardından, yeni doğan çocuklara verilen Elif ismi de arttı.

İHRACATIN REKLAM AJANSI

Türk dizi sektörü, kendi ihracatının yanı sıra aynı zamanda çeşitli sektörlerin ihracat alt yapısı için de zemin oluşturuyor. Bu süreçte pek çok sektör ihracatını durdururken, dizi sektörü sessizce ihracatın alt yapısını hazırlıyor. Bu özelliğiyle üretim sektörünün reklam ajansı vazifesini üstlenen Türk dizileri vesilesiyle özellikle mobilya ve ev tekstiline yönelik ilgi arttı.

İLK İHRACAT 1981’DE

Türk dizileri, ilk kez 1981 yılında uluslararası arenada yer aldı. TRT’nin 1975 yapımı Aşk-ı Memnu dizisi, 1981 yılında Fransız izleyicisi ile buluştu. Daha sonra Deli Yürek Kazakistan’da izleyici ile buluşurken, 2008 yılı Türk dizileri için milat oldu. Bu süreçte Arap dünyasına satışlar artarken, Binbir Gece dizisi de 80’e yakın ülkede gösterime girdi ve Türk dizilerinin global anlamdaki ilk büyük başarısı oldu.

YÜZDE 25’İ TÜRK İÇERİĞİ

Sektör mensuplarından alınan bilgilere göre dünya genelinde izlenen dizi içeriklerinin yüzde 30’u yabancı kaynaklı yapımlar. Söz konusu oranın yüzde 25’ini ise Türk dizileri oluşturuyor. Geçtiğimiz yıl en fazla sayıda ülkeye ihraç edilen dizi Muhteşem Yüzyıl oldu. Dizi, 70 ülkede izlendi. Kara Para Aşk, Kuzey Güney, Karadayı, Öyle Bir Geçer Zaman ki, Adını Feriha Koydum, Gümüş, Fatmagül’ün Suçu Ne, Ezel, Aşk-ı Memnu, Diriliş Ertuğrul ve Kara Sevda dizileri en fazla gelir getiren yapımlar arasında yer alıyor.