tatil-sepeti

İstanbul Ticaret Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, bilgisayar mühendisliği için donanımlı gençler yetiştiriyor. Bölümün sahip olduğu imkanlar göz dolduruyor ve öğretimde fark oluşturuyor. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü gerekli donanımlarla hazırlanmış laboratuvarlarda Türkiye’nin rekabet gücüne güç katacak yeni mühendisler yetiştiriyor.

DENEY SETLERİ

İstanbul Ticaret Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, öğrencilerin daha iyi yetişmesi için özel deney setleri de geliştiriyor. Mantıksal Tasarım ve Elektronik Devreler Laboratuvarında özel geliştirilmiş bu deney setleri de bulunuyor. Bilgisayar, programlanabilen lojik bir devre olduğundan temelde donanım ve yazılım olmak üzere iki öğeden oluşuyor. Donanımsal kısım daha çok sayısal devrelerden oluşsa da bazı kısımlarda analog devreler de kullanılıyor. İşte bu laboratuvar bu tür donanımsal düzenlere ilişkin bilgileri vermeyi amaçlıyor.

TASARIM LABORATUVARI

Mantıksal Tasarım Laboratuvarı temelde kombinasyonel ve ardışık lojik devre uygulamalarının yapıldığı bir laboratuvar. Lojik Kapı uygulamaları, Kodlayıcı/Kod Çözücü Devreler, Toplama/Çıkarma Devreleri, DAC Devreleri, Bellek (PROM, EEPROM) Uygulamaları gibi kombinasyonel lojiğin yanında, Flip-Floplar, Sayıcılar, Saat-modlu Devreler, Seviye-modlu Devreler gibi geçmişini hatırlayabilen ardışık devre lojiği de bu laboratuvarda öğrencilere öğretiliyor. Bu laboratuvar başta KL-300 Dijital Lojik Laboratuvar Eğitim Seti ve bölüm tarafından geliştirilmiş bir takım özel amaçlı deney setleri ile osiloskop, fonksiyon jeneratörü, güç kaynağı gibi cihazlarla donatılmış durumda.

ELEKTRONİK DEVRELER

Elektronik Devreler Laboratuvarı daha çok bilgisayarlı düzeneklerde kullanılan analog elektronik devreleri oluşturan diyot, transistor, işlemsel yükselteç ve sürücüler gibi elektronik devre elemanlarının çalışma ilkelerini öğretmeyi amaçlıyor. Doğrultucular, Gerilim Düzenleyiciler, Aktif Türev ve İntegral Alıcılar, Karşılaştırıcı ve PWM Devreleri, Schmitt Trigger, Kare Dalga Osilatörleri ve sürücüler başta olmak üzere pek çok elektronik devre uygulamaları bu laboratuvarda yapılıyor. Bu laboratuvar başta KL-200 elektronik laboratuvar eğitim seti ve alt modülleri olmak üzere osiloskop, fonksiyon jeneratörü ve güç kaynağı gibi cihazlarla donatılmış durumda.

MİKRO İŞLEMCİLİ SİSTEM

Assembly Dili gibi en düşük düzeyde programlama dili kullanılarak donanım-yazılım ilişkisi Mikro işlemcili Sistemler Laboratuvarı’nda öğretiliyor. Bilgisayara Donanım Ekleme (bellek veya I/O ara yüzü gibi), İkili Tabanda çok Baytlı Çarpma, Kesmeli Giriş/Çıkış (I/O), Olayları Zamanlama, A/D Dönüştürücüler ve Seri Giriş/Çıkış gibi deneyler bu laboratuvarda yapılan başlıca deneyler. Deneyler 16-bitlik 8086 CPU’una dayanan MTS-86C Eğitim Seti üzerinde gerçekleştiriliyor.

BİLGİSAYAR AĞLARI

Bilgisayar Ağları Laboratuvarı, bilgisayarları birbirlerine bağlayan ağların fiziksel yapısını, bağlantı ara yüzlerini, haberleşme tekniklerini ve haberleşme protokollerini öğretmeyi amaçlıyor. Internet TCP/IP Protokol Eğitim Sistemi deney setleriyle donatılmış olan bu laboratuvar Bilgisayar Ağları dersi ve Veri İletişimi dersinde verilen teorik bilgilerin bir uygulaması niteliğini taşıyor. Veri İletişimi dersi için gerçekleştirilen deneylerde bilgisayarlar ve ağ cihazları arasındaki iletişimin nasıl ve hangi teknikler ile sağlandığı, verinin nasıl kodlandığı, paket kaybı ve gecikme problemlerinin nasıl çözüldüğü uygulamalı olarak anlatılıyor.

02 Kasım 2016 Çarşamba

Etiketler : Üniversitemiz