Salı, 05 Kasım, 2024
Belarus’un başkenti Minsk’te 54 yıl önce Sovyet rejimi tarafından yıkılan ve Türkiye’nin katkılarıyla yeniden inşa edilen Minsk Camii’nin açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko’nun katıldığı merasimle yapıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın beraberinde bakanlar ve iş dünyasının temsilcileriyle birlikte gerçekleştirdiği Belarus ziyareti, Kuzeydoğu Avrupa’da, Türkiye için yeni fırsatların kapılarını araladı.
Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko, Başkent Minsk’te Bağımsızlık Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı karşıladı.
Görüşmenin basına açık kısmında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ticaret hacminde düşüş mevcut. Bunu çok kısa zamanda 1 milyar dolara çıkarabiliriz. İki ülkenin 90 milyonluk nüfus hacmi için bu zor değil” dedi.
200 İŞADAMI KATILDI
Türk girişimcilerin, Belarus’taki yatırım hacminin 1.5 milyar civarında olduğunu bildiren Erdoğan, 200 civarında iş adamıyla Belarus’ta bulunduklarını ifade etti. Erdoğan, ülkedeki girişimcilere işaret ederek, “Siz de 300 girişimciden bahsediyorsunuz. Burada onlara vereceğimiz heyecan, onlara katacağımız güç, inanıyorum ki birlikte çok büyük işler yapılacağını ortaya koyacaktır” dedi.
Beraberindeki iş adamlarının Belarus’a çok farklı baktığına dikkati çeken Erdoğan, Belarus’taki iş adamlarıyla beraber atılacak adımların, her iki ülke için de kazan-kazan esasına göre önemli olacağını dile getirdi.
Erdoğan, “Birbirimize ilgimiz zaten çok olumlu. Bu ziyaret bundan sonrasıyla ilgili çok ciddi bir başlangıç olacaktır. Onun için bu ziyaretin hayırlara vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.
TARİHİ FORUM
Belarus Devlet Başkanı Lukashenko ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk ziyareti olduğunu hatırlatarak, ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade etti. İki ülkenin ticari ilişkilerinin, kişisel üst düzey ilişkilerden biraz geride kaldığına işaret eden Lukashenko, “Buna rağmen gelecek vadeden oldukça iyi emareler mevcuttur” dedi.
Ziyaret programındaki iş forumunun önemine dikkat çeken Lukashenko, “Türkiye’den
200, Belarus’tan da 300’ü aşkın firma forumda yer alıyor, bu Belarus tarihinde en geniş kapsamlı forum” diye konuştu.
SAMİMİYETİMİZE GÜVENİN
Ziyaretin ve iş görüşmelerinin kendilerini de umutlandırdığını belirten Lukaşenko şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanı sizin ziyaretinizle ilişkilerimizde bir üst aşamaya geçebileceğimize eminim. Türkiye ile kurduğumuz ilişkilerimizde son derece samimi olduğumuzu bilmenizi isterim. İlişkilerimizin samimiyetine güvenebilirsiniz, bu konuda sizi temin ediyoruz. Türkiye’ye karşı her zaman tahmin edilebilir şekilde açık davranacağımıza emin olabilirsiniz.”
BAŞKAN ÇAĞLAR TEMASLARDA BULUNDU
İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar’ın da katıldığı forumda, iş adamları Belaruslu partnerleriyle işbirliği imkanlarını masaya yatırdı. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonu ile yapılan ikili görüşmeler de sektörel fırsatlar üzerinde duruldu.
MİNERAL ZENGİNİ
Avrupa’nın kuzeydoğusunda Rusya Federasyonu ile AB ülkeleri arasında önemli kara ve demiryolları üzerinde bulunan Belarus, Türkiye için önemli ticari fırsatlar barındırıyor. 207 bin kilometrekarelik ülkenin topraklarının yüzde 43’ü tarım alanları, yüzde 40’ı ormanlardan oluşuyor. Belarus, mineral ürünleri üretimi bakımında Avrupa’da oldukça üst sıralarda yer alıyor. Özellikle potasyum tuzu rezervinde dünyanın en önemli üreticileri arasında. Granit, dolomit (beyaz mermer), marn ve tebeşir, kil, kum ve çakıl, doğal boyaların üretiminde kullanılan ham maddeler önemli doğal kaynak rezervlerini oluşturuyor.
BELARUS’TAN ORTAK PROJE ÖNERİSİ
Tarihi ziyareti değerlendiren Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makei, Türkiye’nin Belarus’un dış ekonomi politikasında çok önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Makei şunları söyledi; “Dış ekonomik ve ticari ilişkilerde bir ülkeye bağlı olmamak için işbirliği yaptığımız ülkeler arasında denge kurmaya çalışıyoruz. Türkiye ile ticari ilişkilerimiz yarım milyar dolar civarında. Bu senenin ilk 9 ayında 560 milyon doları geçtik ve yüzde 13’lük büyüme yakaladık.”
TEKNOLOJİ VE SANAYİDE İŞBİRLİĞİ
Belarus-Türkiye Karma Ekonomik Komisyonu’nun aktif bir şekilde çalıştığına değinen Makei, sanayi üretim alanında ortak projelerin yapılabileceği bir seviyeye çıkmak istediklerini vurguladı. Makei, “Karşılıklı olarak bir şeyleri alıp satmak düşük bir seviye. Biz Türkiye ile ortak projelerin hayata geçebileceği, teknoloji ya da diğer alanlarda ortak üretim yapılabilecek bir seviyeye çıkmak istiyoruz. Sanayi ve üretim alanındaki işbirliğine önem veriyoruz” dedi.
16 Kasım 2016 Çarşamba
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
04 Kasım 2024 Pazartesi
04 Kasım 2024 Pazartesi