Salı, 05 Kasım, 2024
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye ve Kuzey Makedonya arasında dış ticaretin 20 yılda 6 kat artarak 547 milyon dolara ulaştığını söyledi. Avdagiç, “Ticaret hacmimiz artsa da yeterli seviyede değil ve potansiyelimizin altında. İmkanları kullanarak ticaret hacmimizi 1 milyar dolara çıkarmalıyız. Yapmamız gereken çok iş var” dedi.
HABER: BARIŞ CABACI
İstanbul Ticaret Odası, Türkiye’nin dış ticaretinin gelişmesi için online toplantılarını sürdürüyor. Geçtiğimiz hafta Kuzey Makedonya’daki iş fırsatlarının ve yatırım ortamının değerlendirildiği bir webinar düzenlendi. Toplantının açılışını İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç yaptı. Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Bujar Osmani, toplantıya video mesaj ile katıldı.
MİLLİ GELİRİN YÜZDE 39’U
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, İTO üyelerinin Türkiye’deki milli gelirin yüzde 39’unu ürettiğini belirterek, Oda hakkında şu bilgiyi verdi: “400 bini aşkın üyesi olan İTO, dünyanın en büyük beşinci Ticaret Odası. Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 49’u, İTO’nun temsil ettiği İstanbul’dan gerçekleştiriliyor. Tüm vergi gelirlerinin de yüzde 42’sini İstanbul merkezli firmalara sahip olan iş insanları sağlıyor. İstanbul Ticaret Odası olarak, sadece İstanbul için değil, ülkemiz ekonomisi için de katma değer oluşturacak faaliyetler gerçekleştiriyoruz.”
FUARLAR-EĞİTİM-TEKNOLOJİ-STARTUP
İTO’nun fuar salonları ve iş merkezlerine ev sahipliği yaptığını anlatan Avdagiç, “Teknoloji geliştirme ve inovasyona İTO olarak çok önem veriyoruz. Bu yüzden Teknopark İstanbul’u kurduk. Eğitim dünyasında İstanbul Ticaret Üniversitesi ile nitelikli öğrenciler yetiştiriyoruz. Girişimciliği ve fikirleri ticarileştirmek için dört yıl önce BTM’yi faaliyete geçirdik. İTO’nun güçlü birikiminden Makedonya iş dünyasının da yararlanmasını arzu ediyoruz” dedi.
ÖNEMLİ PROJELER
1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Kuzey Makedonya’yı ilk tanıyan ve ilk büyükelçi gönderen ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatan Avdagiç, “Türk iş dünyası olarak da Kuzey Makedonya’nın yanındayız. Bu yüzden TİKA ve Yunus Emre Enstitüsü gibi kurumlarımız önemli projeler gerçekleştiriyor. Türk iş insanları ciddi yatırımlarda bulunuyor. Yapmamız gereken çok iş var” mesajını verdi.
Türkiye ve Kuzey Makedonya arasındaki dış ticaretin 20 yıl içinde 6 kat artarak 547 milyon dolara ulaştığını söyleyen Başkan Avdagiç, şöyle devam etti: “Ticaret hacmimiz artmış olsa da yeterli seviyede değil ve potansiyelimizin altında. Hem ticaretimizi artırmamız hem de dengelememiz lazım. Kuzey Makedonya’nın AB, bazı Güneydoğu Avrupa ülkeleri ve EFTA ülkeleriyle STA’ları bulunuyor. Bu da Kuzey Makedonya’da yatırımları bulunan Türk firmalarına söz konusu ülkelerle gümrük vergisi olmadan ticaret yapma imkanı sağlıyor. Bu imkanları iyi değerlendirerek yakın zamanda iki ülke arasındaki ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkarmamız gerekiyor.”
YATIRIMLARI ARTIRALIM
Kuzey Makedonya’da Türk firmalarının doğrudan yaptığı sermaye yatırımlarının 2019 yılında 345 milyon dolara ulaştığını ifade eden Avdagiç, şu bilgiyi verdi: “Kuzey Makedonya Merkez verilerine göre ülkeye giren doğrudan yabancı yatırımların tutarı 5.7 milyar dolar. Kuzey Makedonya’da; Avusturya, İngiltere, Yunanistan, Hollanda ve Slovenya firmaları, yatırımlarda en üst sıralarda yer alıyor. Türk firmalarının yatırım oranı ise sadece yüzde 6. Türkiye’ye sadece 1.5 saat uzaklıkta olan Kuzey Makedonya ile aramızdaki yatırım oranları ile Yunanistan’ın bile gerisinde kalıyoruz. Dost ve kardeş ülkemizle bu yatırım sıralamasında zirvelerde olmamız gerekiyor.”
TİCARET ELÇİLERİ
Kuzey Makedonya’da binlerce Türk öğrencinin eğitim gördüğünü söyleyen Avdagiç, “Ticaret elçilerimiz olacak öğrencilerle daha güçlü ekonomik bağlar kuracağız. Türk üniversiteleri ile Kuzey Makedonya üniversiteleri arasında başlayan, öğrencilerin ufkunu açacak projeleri önemsiyor ve destekliyoruz. İstanbul Ticaret Üniversitesi ile bu sürece her türlü katkıyı vermeye hazırız” dedi.
TÜRKİYE’NİN TECRÜBELERİNDEN YARARLANMAK İSTİYORUZ
Ülkelerin ve firmaların ticari işbirliklerinin, diplomatik ve siyasi ilişkilere doğrudan katkı sağladığını söyleyen Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Bujar Osmani, Türkiye ve Kuzey Makedonya arasındaki ticari ilişkilerin artırılması gerektiğinin de altını çizdi. Bu süreçte en büyük katkıyı verecek kişilerin ekonomik danışmanlar olacağını vurgulayan Osmani, şöyle konuştu: “Ekonomimizi çeşitlendirmek ve güçlendirmek için Bakanlığımız başta olmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüm yatırımcıları ve ekonomik danışmanları Kuzey Makedonya’ya davet ediyorum. Türkiye’nin ekonomik danışmanlık konusunda tecrübesinden yararlanmak istiyoruz. Böylelikle ticari hedeflerimize daha kolay yaklaşacağız.”
GÜMRÜKSÜZ BÖLGELER VE STA FIRSATI
Makedonya-Türkiye Ticaret Odası (MATTO) Başkanı Aydoğan Ademoski, yaptığı sunumda, STA ve gümrüksüz bölgeler sayesinde Türkiye ve Kuzey Makedonya arasındaki doğrudan yatırımların 3 milyar dolara çıkabileceğini söyledi.
TÜRK YATIRIMCISINA ÖZEL SERBEST BÖLGE
Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Teknolojik Sanayi Geliştirme Bölgeleri Genel Müdürü Jovan Despotovski, ülkelerinde 14 serbest ticaret bölgesinin faaliyette olduğunu söyledi. Henüz tamamen faaliyete geçmemiş olan Tidz Gevgelija bölgesinin toplam kullanım alanını büyüttüklerini belirten Jovan, “Büyütme çalışmalarıyla 120 hektara çıkaracağımız bu alanı tamamen Türk yatırımcılara ayırmak istiyoruz. MATTO ile görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.
İNŞAAT YENİ TREND
Kuzey Makedonya’nın önemli yatırımcılarından olan Cevahir Group’un Yönetim Kurulu Üyesi ve MATTO Başkan Yardımcısı Eser Cevahir ise inşaat sektörünün Kuzey Makedonya’da yükselen bir trend olduğunu ve ileride de yatırımcılar için en önemli sektör olacağını belirtti.
14 Haziran 2021 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı