Cumartesi, 23 Kasım, 2024
Yerbilimleri alanındaki saygın dergilerden “Quaternary International”ın Aralık 2016 sayısında basılan makale, Marmara Bölgesi’ne yönelik deprem araştırmalarında çok önemli bir keşfin, dünya çapında yerbilimcilere duyurulması anlamını taşıyor. Ama daha önemlisi, Marmara Bölgesi’nin depremselliğine yönelik gelecekte yapılacak çalışmalara ışık tutacak. İstanbul Ticaret Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde görevli bilim adamları, multidisipliner bir çalışmayla, Kuzey Anadolu Fayı’nın Marmara Bölgesi’ne ulaşma yaşını belirlediler.
232 BİN YILDIR AKTİF
Veriye dayalı olarak jeolojik olayları aydınlatmak ve yorumlamak adına iyi bir örnek teşkil eden çalışma, Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey kolu üzerinde yer alan Soğucak Köyü (Yalova) fay önü travertenlerinin uranyum/toryum yöntemiyle yaşlandırılmasını konu alıyordu. Bu çalışmayla Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey kolunun, bölgedeki ortaya çıkma yaşının belirlenmesi amaçlanmıştı. Bu nedenle inceleme alanında yer alan fay ile ilişkili olarak ortaya çıkan travertenlerden alınan numuneler üzerinde uranyum/toryum yaşlandırma tekniği, Kanada’daki bir üniversitede yaptırıldı. Elde edilen verilere göre Kuzey Anadolu Fayı’nın Marmara Bölgesi’ndeki yaşı 232 bin yıl olarak belirlendi. Yani yaklaşık 3.5 milyon yıldır var olan Kuzey Anadolu Fayı, Marmara Bölgesi’nde 232 bin yıldır deprem üretiyor.
ÇALIŞMA BİR İLK
Yürütücü olarak İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden Doç. Dr. H. Haluk Selim, araştırmacılar ise İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Dr. Orhan Yavuz, Kocaeli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ö. Feyzi Gürer ve Doç. Dr. Ahmet Karakaş ile Sakarya Üniversitesi’nden Yük. Müh. K. Ömer Taş’tan oluşan bilim adamları grubunun bu çalışması, bölgede yapılmış bu tür veriye dayanan ilk çalışma olarak tarihe geçti. Çalışma sonrası yazılan makale de gelecekte yapılacak çalışmalar için bir kaynak ve referans teşkil etmesi açısından literatürde yerini aldı.
ÇALIŞMALAR VERİYE DAYALI OLMALI
Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haluk Selim, güncel olarak Çanakkale ili ve civarında meydana gelen depremlerin; verilerin detaylı olarak değerlendirilmesinin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi. Doç. Dr. Selim, “Arazi çalışmalarıyla bu verilerin desteklenmesi gerekiyor. Çanakkale’de meydana gelen depremlerin art arda devam etmesi doğaldır. İstanbul ve civarı için ayrı segmentte oluştuğu için tetikleme olasılığı yok. Bununla birlikte yapılacak yorumların bilimsel verilere dayalı olması, hem yerel yönetimler hem de bölgede yaşayan vatandaşların daha bilinçli hareket etmelerini sağlayacak” dedi.
09 Mart 2017 Perşembe
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi