Salı, 05 Kasım, 2024
Enerji pazarlarında, Rusya-Ukrayna savaşının ardından başlayan değişim hızlanıyor. Rus doğalgazını Moğolistan üzerinden Çin’e ulaştıracak Sibirya’nın Gücü 2'de çalışmalar yoğunlaştı. Projenin, sertifikasyon süreci askıya alınan ve sabote edilen Kuzey Akım 2’nin yerini alacağı kaydediliyor.
Küresel tedarik zincirlerindeki değişim, siyasi ve ekonomik gelişmelerin etkisiyle enerji sektöründe daha fazla yoğunlaştı. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in 21 Mart’taki Moskova ziyaretinden sonra enerji konusunda varılan mutabakatlar da duyuruldu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin; Rusya, Çin ve Moğolistan’ın Rus gazını Çin’e taşıyacak Sibirya’nın Gücü 2 doğalgaz boru hattıyla ilgili tüm anlaşmaları tamamladığını belirterek, Moskova’nın Pekin’e petrol ihracatını da artırmaya hazır olduğunu söyledi. Putin, Moskova ile Pekin arasındaki ekonomik işbirliğinin Rusya için bir öncelik olduğunu da kaydetti. Putin ayrıca Moskova’nın, Ukrayna’daki savaş nedeniyle Rusya’yı terk eden Batılı şirketlerin yerini Çinli işletmelerin alması için yardım etmeye hazır olduğunu da söyledi.
YENİ ROTA
Projeyle ilgili açıklama yapan Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak da Sibirya’nın Gücü 2 boru hattının 50 milyar metreküp gaz taşıma kapasitesine sahip olacağını belirterek, “Bu, oldukça büyük bir miktar. Kuzey Akım’ın kapasitesi 55 milyar metreküp. Bu da böyle bir projenin Kuzey Akım’ın yerini tamamen alacağı anlamına geliyor” dedi.
Boru hattının, yılda 50 milyar metreküp gazı, Batı Sibirya’daki büyük Yamal yarımadası rezervlerinden Çin’e taşıması planlanıyor. Sibirya’nın Gücü 1 boru hattı, 3 bin km boyunca Sibirya üzerinden Çin’in kuzeydoğusundaki Heilongjiang eyaletine uzanıyor. Yeni rotanın ise Moğolistan’ın doğusunu ve Çin’in kuzeyini kesmesi bekleniyor. Projeyle ilgili fizibilite çalışmasına 2020 yılında başlayan Gazprom, 2030 yılına kadar gaz dağıtımına başlamayı hedefliyor. Diğer taraftan, 2022 Şubat ayında Ukrayna savaşının başlamasından bu yana, Rusya’dan Avrupa’ya yapılan doğalgaz ihracat hacmi daralarak geçen sene yaklaşık 62 milyar metreküpe geriledi. Daha önceki yıllarda rakam 177 milyar metreküpe ulaşmıştı. Çin pazarında ise Rus enerji firması Gazprom, 2019’un sonunda başlatılan 30 yıllık ve 400 milyar dolarlık bir anlaşma kapsamında Sibirya’nın Gücü 1 boru hattı aracılığıyla doğalgaz tedarik ediyor. Şirketin, Çin’e 2023’te 22 milyar metreküp gaz tedarik etmesi bekleniyor. Çin ayrıca, Şubat 2022’de, Rusya’nın Uzak Doğu adası Sakhalin’den yeni bir boru hattıyla Japon Denizi üzerinden Heilongjiang eyaletine taşınacak ve 2026 civarında yılda 10 milyar metreküpe ulaşacak olan gazı satın almayı da kabul etti.
03 Nisan 2023 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
04 Kasım 2024 Pazartesi
04 Kasım 2024 Pazartesi