Salı, 05 Kasım, 2024
ABD ile Almanya arasında gerilime neden olan Kuzey Akım-2 doğalgaz boru hattı projesinin tamamlanmasında son aşamaya gelindi. ABD Başkanı Joe Biden, daha önce yaptığı açıklamada, yeni doğalgaz boru hattı projesine karşı olduğunu, ancak göreve geldiği ocak ayında proje neredeyse bitme aşamasında olduğu için projeyi yürüten Alman firmaya yaptırım uygulamaktan vazgeçtiğini duyurmuştu. Kuzey Akım-2 doğalgaz boru hattının operatör şirketi Alman Nord Stream 2 AG CEO’su Mathias Warnig, Handelsblatt gazetesine verdiği demeçte, hattın yapımının önümüzdeki ay tamamlanmasının beklendiğini ve yılsonuna kadar faaliyete geçmesi gerektiğini bildirdi.
YÜZDE 98’İ TAMAMLANDI
Warnig, “Şu anda boru hattının yüzde 98’i tamamlanmış durumda. Kalan yüzde 2’lik kısım, iki koldan biri ile ilgili. Diğer kolun yapımı sonuna kadar tamamlandı. Yapımın ağustos sonuna kadar bitmesini öngörüyoruz. Amacımız, boru hattını bu yıl içinde faaliyete geçirmek” bilgisini verdi. Test ve sertifikasyon çalışmalarının her iki kol üzerinden 2-3 ay süreceğini belirten Warnig, “Tamamlanan kol üzerinde bu çalışmaya zaten başlamış durumdayız. ABD’den gelen yaptırım tehdidi, çalışmalarımızı her açıdan önemli ölçüde zorlaştırdı. Bu, aynı zamanda sertifikasyon için de geçerli. Ancak çözümler üzerinde çalışıyoruz ve mutlaka bir yolunu bulacağız. Sonuç, tüm uluslararası gereksinimleri ve endüstri standartlarını karşılayan bir boru hattı olacak” dedi.
HİDROJEN DE TAŞIYABİLECEK
Gelecekte boru hattının metan-hidrojen karışımını da taşımaya uygun hale getirileceğine dikkat çeken Warnig, “Çok net bir hedef belirledik. Kuzey Akım-2, 10 yıl sonra hidrojen taşımaya hazır olacak. Umut verici ön çalışmalar şimdiden yapıldı. Lojistik testler halen devam ediyor. Ancak şu anda test ve sertifikasyon yapan şirketlerin çalışmaları yaptırım tehdidiyle engelleniyor. Bu sorunu en kısa zamanda çözmeyi umuyoruz” diye konuştu.
YILLIK 55 MİLYAR METREKÜPLÜK SEVKİYAT PLANLANIYOR
Toplam maliyeti 10 milyar Euro civarında olması beklenen Kuzey Akım-2 projesiyle yılda 55 milyar metreküplük Rus gazının Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya sevk edilmesi planlanıyor. Rus enerji şirketi Gazprom, ABD’nin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle İsviçreli yapımcı şirketin çalışmaları durdurduğu için Kuzey Akım-2’nin yapımını kendi imkânlarıyla devam ettiriyor. ABD, Ukrayna, Polonya ile Baltık ülkelerinin inşasına karşı çıktığı projenin ortakları arasında proje sahibi Gazprom’un yanı sıra Shell, OMV, Engie, Uniper ve Wintershall gibi şirketler yer alıyor.
26 Temmuz 2021 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı