Salı, 05 Kasım, 2024
* Türkiye, Kuzey Afrika’da Libya ile oluşturulan siyasi-askeri ve ticari köprüleri diğer bölge ülkeleri ile de güçlendiriyor.Fas ve Tunus ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalayan Türkiye, Cezayir STA’sı için çalışıyor. Öte yandan Türkiye, Mısır ile Parlementolar Arası Dostluk Grubu kurarak bölgenin en büyük ülkesiyle de yeni bir sayfa açmayı hedefliyor.
* Türkiye’nin bölgede güçlenen konumunu değerlendiren Cezayir Büyükelçisi Mahinur Göktaş Özdemir, Cezayir ile STA hazırlıklarına dikkat çekti.Cezayir’in Avrupa Birliği, Arap Birliği, Tunus ve Ürdün ile STA anlaşması bulunduğunu hatırlatan Büyükelçi, “Olası bir STA ile ticaretimizin en az yüzde 100 oranında artmasıişten bile değil” dedi.
HABER: BARIŞ CABACI
Türkiye, Akdeniz’den kıyıdaş olduğu Mısır, Libya, Tunus, Cezayir ve Fas ile ilişkilerini çok yönlü geliştirerek, Kuzey Afrika’da bir ticaret kuşağı oluşturmak için çalışıyor. Tunus ve Fas ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) bulunan Türkiye, Cezayir ile de STA için çalışıyor. Türkiye, Libya ile kurulan çok yönlü ilişkileri Mısır ile yeni bir sayfa açarak sağlamlaştırmayı hedefliyor. Bölgenin en önemli ülkelerinden Mısır ile dostluk grubu kurulmasına yönelik tekliflerin TBMM’de görüşülmesi, önemli bir adım olarak görülüyor.
STA YAPILMASI BEKLENİYOR
Akdeniz’de adil ve dengeli paylaşım için çalışan Türkiye, bölgenin büyük ekonomilerinden olan Cezayir ile STA gündemini işletiyor. Bu amaçla Cezayir Büyükelçisi Mahinur Göktaş Özdemir geçtiğimiz haftalarda Cezayir Başbakanı Abdelaziz Djerad’ı ziyaret etti. Ziyarette iki ülkenin ticaretinin, ekonomik ilişkileri ‘stratejik’ olarak en üst seviyeye çıkarılması hedefi ele alındı. Büyükelçi Mahinur Göktaş Özdemir, Kuzey Afrika ve Türkiye gündemini İstanbul Ticaret’e değerlendirdi.
4 STA ANLAŞMASI VAR
Büyükelçi Özdemir, Cezayir’in halihazırda yürürlükte olan 4 tane Serbest Ticaret Anlaşması olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:“Bu anlaşmaların tarafları Avrupa Birliği, Arap Birliği, Tunus ve Ürdün. Cezayir’de yerleşik Türk firmaları, bu anlaşmalardan tercihli ticaret bağlamında yararlanıyor. Bu firmalarımız vergi avantajlarını da kullanıyor. Türkiye, Cezayir ile STA talebi çok uzun bir zamandır gündemde,önümüzdeki dönemde iki taraf arasında STA yapılacağını ön görüyoruz.”
STA İLE VERGİ AVANTAJI
Büyükelçi Mahinur Göktaş Özdemir, Cezayir Başbakanı Abdelaziz Djerad ziyaretinde ikili ilişkilerin de ele alındığını belirtti.
Görüşmede, iki ülkenin Serbest Ticaret Anlaşması yapması halinde Türk menşeli ürünlerin yüksek vergi ve ek vergilerden muaf tutulacağı, pazarda rekabet gücünü artıracağı, fiyat avantajının da olacağı bilgisini paylaştı. Özdemir ayrıca şunları söyledi: “Olası bir STA ile iki ülke ticaret hacmi yüzde 100 oranında artacak. Bu yüzden ticari ilişkilerimiz için bu anlaşma önem arz ediyor.”
İHRACATTA İŞBİRLİĞİ
Cezayir’in her alanda yatırıma ve işbirliğine ihtiyaç duyan bir ülke olduğunu belirten Özdemir, yatırım alanında önemli olan sektörlerin başında ise gıda, tarım, balıkçılık, sanayi, turizm, yenilenebilir enerji gibi sektörlerin geldiğini söyledi. Özdemir, Cezayir’in birçok üründe üretim fazlası olduğununu, bu ürünlerin ihracatının oldukça sınırlı olduğunu vurgulayarak, bu alandaki fırsatları şöyle anlattı:“Cezayirli yetkililer ile yaptığımız görüşmelerde sıkça gündeme gelen bir konu var. Şöyle ki Cezayir’de üretim yapmak, uygun işgücü ve enerji fiyatları gibi pek çok avantaja sahip. Ancak ihracat alanındaki bilgi eksikliği sebebiyle Cezayir ürünleri dünyaya pek ihraç edilemiyor.”
2020 itibariyle Türkiye’nin ihracatını 169.5 milyar dolara çıkarmasının bir başarı hikayesi olduğunu hatırlatan Özdemir, “Cezayir’de üretmenin avantajlarını düşündüğümüzde, ihracat tecrübesine sahip Türk iş insanları, Cezayirli firmalarla güçlerini birleştirebilir. Böylece iki tarafın da kazanacağı bir işbirliği modeli ortaya çıkabilir” diye konuştu.
TRİLYON DOLARLIK PAZAR ÜLKELERİ
Türkiye’nin son yıllarda siyasi ve ekonomik ilişkilerini geliştirdiği Afrika ülkeleri, 54 ülkenin imza attığı bir anlaşma ile dünyanın en büyük ticari birliğini kuruyor. Kıtada ticari sınırları kaldıracak olan Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşması’na (AfCFTA) kıtadaki 55 ülkeden 54’ü dahil oldu. Bunlardan 34’ü kendi parlamentolarında onaylayarak, anlaşmayı resmileştiirdi. Kuzey Afrika ülkeleriyle sağlamlaştırılan ilişkiler, 1.3 milyar insanı ve 3.4 trilyon dolarlık ekonomiyi birleştiren AfCFTA için de bir altyapı niteliği taşıyor.
ORTAK ODA KURALIM STA’YA HAZIRLANALIM
Cezayir Büyükelçisi Mahinur Göktaş Özdemir, ikili ilişkilerde hızlı yol alabilmek için önerisini ise şöyle açıkladı: “İki ülke arasında, saha kabiliyeti olacak ve profesyonel anlayışla hizmet verecek bir Türk-Cezayir Ortak Ticaret ve Sanayi Odası kurulması da hedeflerimiz arasında. Bu hedefimiz, ticari diplomasi çalışmalarımızı günlük iş akışının bir parçası haline getirmek, iki ülke arasındaki ticari fırsatları artırmak, ticari sorunlara da hızla çözüm bulmak için oldukça önemli. Ortak oda, STA için de bir hazırlık olacaktır.” İTO, geçtiğimiz yıl Tunus Ticaret ve Sanayi Odası ile de İşbirliği anlaşması imzalamıştı.
CEZAYİR’İ ENERJİ KALKINDIRIYOR
Cezayir’de 1877 yılında Ain Zeft’te ilk petrol kuyusu keşfi ile başlayan enerji serüveninde, enerji sektörü, bugün ülkeninGSMH’sinin yüzde 40’ından fazlasını oluşturuyor. Enerji sektörü Cezayir bütçe gelirlerinin üçte ikisini, ihracat gelirlerinin yüzde 95’ine yakınını sağlayarak ülke kalkınmasının lokomotifi oldu. Bağımsızlığın ardından 1963 yılında kurulan ve sektörde tekel konumundaki devlet firması Sonatrach ile hızlanan petrol ve doğalgaz arama, çıkarma ve pazarlama faaliyetleri sonucunda Cezayir, bölgesinin ve dünyanın en önemli enerji tedarikçilerinden biri oldu.
03 Mayıs 2021 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı