tatil-sepeti

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Mehmet Erhan Hoşhanlı 40 yıllık kuyumcu… Hoşhanlı, 6 yaşında merhum babası Orhan Bey’in yanında başlar meslek hayatına. O, bilim adamı olmak isterken babası ona bir kuyumcu dükkânı açar, sermayesini verir ve ‘hem oku hem çalış’ der. Erhan Hoşhanlı babasını kıramayıp tekrar sınava girer ve Adana İktisadi Ticari İlimler Akademisi’ni seçer.

YİNE KUYUMCU OLURDUM

‘Bugün yeniden hayata gelsen ne olmak isterdin’ diye sorsalar; ‘kuyumcu olmak isterdim’ diyecek kadar sever mesleğini. Hem kuyumcu hem öğrenci olduğu yıllarda gazetecilik de yapar. Malatya’da Birlik Gazetesi’nin genel yayın yönetmenliğini üstlenir. Görüş gazetesinin yazar ve muhabirlerinden biri olur.

1978’de Rabia Hanım ile evlenir. İki kız, bir erkek üç çocukları olur. Askerlik dönüşü İstanbul’a gelmeyi hedefleyen Hoşhanlı, bu arada New York’ta bir
ofis açar.

ABD’YE TÜRK MALI TAKI

1999’da açılan ofis 2008 krizine kadar Shanda ve Mode Jewelery markalı Türk malı ürünlerle Amerika pazarına hitap eder. Malatya’daki dükkanı kardeşleri işletirken o İstanbul ve New York hattını idare eder.

Türkiye’de ilk mücevherat mühendisliği bölümünün kurulması, sektörün kümelendiği ve modern üretim yerlerine sahip olduğu dünyada eşi olmayan Kuyumcukent’in, İstanbul Elmas ve Kıymetli Taş Borsası’nın kurulmasına katkı veren kişiler arasında yer alır.

SEKTÖRDE 40 YIL

Baba yanında tezgâhtan başlayan meslek hayatında üretim, ihracat, mağazacılık, toptan ve perakende ticaret yapan Hoşhanlı, sektöre 40 yılını verir.

Hoşhanlı bugün Kuyumcukent’te mücevher üretici ve satıcısı. Kendi markasıyla, müşterinin logosuyla yaptığı üretimler arasında fason üretim de bulunuyor. Kızı Hacer Hoşhanlı, İTÜ İşletme Fakültesi ve İTÜ’nün uluslararası ortak lisans ve eğitim programını Amerika’da tamamladı, şimdi aile şirketi için hazırlanıyor. Oğlu Ömer Fatih, Sabancı Üniversitesi’nde endüstri mühendisliği, küçük kızı Ayşe Berra da lisede eğitimlerini sürdürüyor.

Aynı zamanda altın madeni işletmeciliği de yapan Mehmet Erhan Hoşhanlı, İstanbul Ticaret’in sorularını Kuyumcukent’teki ofisinde cevapladı.

6 YAŞINDA BAŞLADIM

Erhan Hoşhanlı kimdir?

19 Mayıs 1956’da Malatya’da doğdum. Üçü erkek, ikisi kız, beş kardeşin en büyüğüyüm. İki nesildir kuyumculukla iştigal eden bir ailenin ferdiyim. Babam, amcalarım, dayılarım kuyumculuk yapıyordu. Ben 6 yaşında babamın yanında başladım ticarete. Babam çok iyi bir zanaatkârdı. Malatya merkezde Yeni Camii’nin karşısındaydı işyerimiz. Babamın yanında hem üretimi öğrendim hem ticareti. 1976’da babam bana bir kuyumcu dükkânı açtı.

BİLİM ADAMI OLURDUM

Gönlünüzde kuyumcu olmak var mıydı?

Ben üniversitede kalmak ve bilim adamı olmak, sosyoloji ve felsefe alanında üniversite hayatımı devam ettirmek istiyordum. Sınava ilk girişimde Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Akademisi’ni, ikinci girişimde ise Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü’nü kazandım. Hazırlık sınıfındayken babam ‘hem üniversite oku hem ticaret hayatını devam ettir’ deyince işler değişti. O dönem Malatya Anadolu’daki kuyumculuk sanat merkezlerinden biriydi.

ÖĞRENCİYKEN TÜCCARDIM

Hem okuyup hem çalışmak zor olmadı mı?

Babam bana hem bir dükkân açmış hem de sermaye vermişti. Halen faaliyette olan dükkânımın adı Hoşhanlı Kuyumculuk’tu. Adana İktisadi Ticari İlimler Akademisi’ni okudum bu arada. Malatya, Adana arasında gidip gelirken sürekli ders çalışırdım. Okulun bazı bölümlerinin Malatya’da da açılması işimi kolaylaştırmıştı. Başarılı bir üniversite öğrencisiydim.

1982’de askerliğimi bitirdikten sonra İstanbul’da işyeri açmayı planlamıştım. Nasip 1996’da oldu. Kapalıçarşı’da perakendecilikle işe başladım. Bu arada 1989 yılında Amerika’da Newyork’ta bir ofis açtım.

NEW YORK’TA OFİS

Amerika’da kendi markanızla mı sattınız?

New York’ta seri üretim takı satışına başladık. Hızlı üretilen, katma değeri çok olmayan ama talebi çok olan setler, bilezikler ve kolyeler üretip sattık. 10 binin üzerinde çeşitle çok iyi bir pazar elde etmiştik. Shanda ve Mode Jewelery markalarıyla, Türk malı olarak satıyorduk. E-ticaret de yapıyorduk. 2008’de piyasa ödemelerde zorlanınca kriz nedeniyle ofisimizi kapattık.

MARKALI İHRACAT

İstanbul Kapalıçarşı’ya ne zaman geldiniz?

İstanbul Kapalıçarşı’daki ilk işyerimi 1996’da Aynacılar Caddesi’nde açtım. Daha sonra ilk ihracatımıza Dubai ile başladık. 2003’te Kapalıçarşı’daki mağazamı Çemberlitaş’ta kuyumcu imalathanelerinin bulunduğu Vezirhan’a taşıdım.

Babam kadar sanatta ileri gidemedim ama üretimi de öğrendim.

DÜNYADA EŞİ YOK

Sektörün kümelendiği Kuyumcukent’e çok önem veriyorsunuz...

3 binden fazla altın, pırlanta ve değerli taş üzerine imalatçının bulunduğu Kuyumcukent’in dünyada bir eşi yok. Sektör açısından çok önemliydi, çok şükür hayata geçmesine gayret edenlerden biri oldum. Modern, yaşanabilir, atık su ve hava filtreleme sistemlerine sahip bir merkez. İstanbul Ticaret Üniversitesi Mücevherat Mühendisliği’nin burada araştırma ve geliştirme laboratuvarı var.

STANDARTLAR YOLDA

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) desteği ile Mesleki Yeterlilik Kurumu ile standartlarımız oluşmak üzere. Milli Eğitim Bakanlığı ile müfredat için masaya oturacağız.

Sivil toplum kuruluşlarında yeriniz nedir?

İki dönem Malatya Kuyumcular Odası Başkanlığı yaptım. Malatya İşadamları Derneği üyesiyim. Malatya Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği yaptım. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) üyesiyim. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Kuyumculuk Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis üyesiyim. Türkiye’nin en eski mücevher derneği İstanbul Mücevherciler, Kuyumcular ve Sarraflar Derneği (İMKUSAD) Başkan Yardımcısıyım.

DÜNYANIN İLK MÜCEVHERAT MÜHENDİSLERİNİ BEKLİYORUZ

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde dünyanın ilk Mücevherat Mühendisliği’nin kurulması için İTO’nun da büyük desteğini alarak çok çaba sarf ettik. Mücevherat Mühendisliği de sektörün en büyük hayallerinden biriydi. Çok şükür bu sene ilk mezunlarını verecek.

TAŞTA SERTİFİKA İÇİN ÇALIŞIYORUM

İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) ve İstanbul Mücevherciler, Kuyumcular ve Sarraflar Derneği (İMKUSAD) ile değerli taşların sertifikalandırılması için çalışıyorum.

KÜMELENME SEFERBERLİĞİ

Ben kuyumculuğun ticaretine ve eğitimine ağırlık verdim. Hedeflerimden en önemlisi eğitimdi. Sektörün kümelenmesi için gayret gösteriyorum.

24 Ocak 2016 Pazar

Etiketler : Röportaj