istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Kütahya peş peşe sallandı! İstanbul depremi mi tetikledi? Uzman isim yanıtladı

Bu sabah Kütahya Simav merkezli meydana gelen 4.5 ve ardından 4.6 büyüklüğündeki depremler sonrası akıllara 'İstanbul depremi mi tetikledi?' sorusu geldi. Jeofizik Mühendisi Ali İlker Bulut, Kütahya'daki depremleri değerlendirdi.

Giriş: 25.04.2025 - 14:28
Güncelleme: 25.04.2025 - 14:37
Kütahya peş peşe sallandı! İstanbul depremi mi tetikledi? Uzman isim yanıtladı

Kütahya'nın Simav bölgesinde depremler devam ediyor. Bölgede 4.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. 


AFAD'ın aktardığı bilgiye göre; Kütahya'nın Simav ilçesi merkezli saat sabah 07.23'te 4.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Sarsıntının derinliği 8.81 kilometre derinlikte gerçekleşti. Aynı bölgede dakikalar sonra 3.9 büyüklüğünde bir artçı deprem daha meydana geldi


Jeofizik  Mühendisi Ali İlker Bulut, Kütahya'da meydana gelen depremi değerlendirdi.


Bulut'un açıklamaları şöyle:


"Orta ölçekli bir depremle karşı karşıyayız. Sığ bir bölgede olduğu için hissedilmiş olması çok normal. Bunların Kuzey Anadolu Fay hattıyla ilişkili bir durumu yok, bunlar farklı çalışan faylar. Bölgede geçen bölgede buna benzer bir depremi yine konuşmuştuk. Yine Simav merkez üssü oldu. Burada küçük kırıklar var, bu tür depremleri üretebilecek faylanmalar var. Normal bir deprem gibi görünüyor. Yeraltı sularının yoğun olduğu bir alan. İstanbul ile bağlantılı olabileceğini düşündüğüm bir deprem değil.


"ENDİŞE UYANDIRACAK BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL"
Fayların kendilerine ait bir periyotları var. 1970 tarihine baktığımızda ürettiği deprem 7 büyüklüğünde deprem sonrasında 6'lık, 5,9'luk depremler var. Endişe uyandıracak bir durumun söz konusu olduğunu düşünmüyoruz."


PROF. DR. SÖZBİLİR: PANİK OLUŞTURACAK BİR DURUM YOK
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, merkez üssü Simav ilçesi olan 4,5 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi.


Depremin Karakoca ile Madenköy arasında meydana geldiğini belirten Sözbilir, şunları kaydetti:


"AFAD ve uluslararası sismoloji istasyonları tarafından yapılan odak mekanizma çözümlerine göre, depreme neden olan fay baskın eğim atımlı normal fay niteliğindedir. Bu deprem 2011-2012 yıllarında Naşa-Simav civarında 5,7 büyüklüğüne kadar meydana gelen depremler sonrasında, Naşa kuzeyindeki kesimlerde biriken stresin boşalması ile oluşan bir deprem olarak değerlendirilebilir. Bu bölgede, 2011-2012 yılları arasında küçük ölçekli depremlerin ana şoktan sonra yoğun bir şekilde tekrarlayan deprem fırtınaları şeklinde yaşandığı bilindiğinden, benzer bir aktivitenin tekrar etme olasılığı yüksek olarak değerlendirilmektedir."


Sözbilir, bölgede ana fayın kuzeye eğimli Simav Fayı olduğuna değinerek, "Bu depremlerin Simav Fayı'nın tavan bloğundaki küçük ölçekli sintetik faylanmalarla ilişkili olduğu kabul edilebilir. Bu kapsamda, küçük ölçekli artçı depremlerin belirli bir süre daha devam edeceği öngörülebilir. Panik oluşturacak bir durum yok." diye konuştu.


SİMAV FAYI GEÇMİŞTE YIKICI DEPREMLERE NEDEN OLDU
Kütahya'nın Simav ilçesi, Batı Anadolu’nun aktif fay hatlarından biri üzerinde yer alıyor. Bölgedeki jeolojik yapı, özellikle Simav Fayı olarak bilinen ve geçmişte yıkıcı depremlere neden olan bir hattın etkisi altında.


Simav Fayı, kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanıyor ve Batı Anadolu’da etkili olan genişleme rejiminin bir sonucu olarak normal fay karakteri taşıyor. Bu, yer kabuğunun iki tarafının birbirinden uzaklaştığı ve fay boyunca düşey hareketlerin görüldüğü anlamına geliyor.


2011'DE 5.9 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELMİŞTİ
Fayın aktif olduğu, özellikle 19 Mayıs 2011 tarihinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremle bir kez daha ortaya çıkmıştı. Bu depremde 2 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce bina hasar görmüştü. Söz konusu olay, bölgedeki yapıların depreme ne kadar hazır olduğuna dair soru işaretlerini de beraberinde getirmişti.


Jeoloji uzmanlarına göre Simav Fayı, yüzeyde görülebilen fay hatlarından biri. Bölgedeki genç volkanik kayaçlar ve kırılgan zemin yapısı, olası bir depremin etkisini artırabilir.


Deprem üretme potansiyelini koruyan Simav Fayı, sismik hareketliliğin izlenmeye devam ettiği önemli bölgeler arasında yer alıyor.