Kurumsal verilere ‘yerli ve güvenli bulut’

Giriş: 11.03.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Teknopark İstanbul’dan dünyaya meydan okuyan bir firma daha çıktı. Usishi Bilişim Teknolojileri Limited Şirketi, ürettiği süper bulut depolama sistemi Buluthan ile Anadolu Ajansı’nın (AA) 9 milyon dolarlık ithalatla gerçekleştirebileceği teknoloji ihtiyacını sadece 2 milyon dolara çözüme kavuşturdu.

DEVLER KULLANIYOR

Buluthan Ailesi, Anadolu Ajansı (AA), Türk Hava Yolları (THY), Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve daha pek çok kurumda faal olarak kullanılıyor. Usishi, Deloitte Fast 50 etkinliğinde Türkiye’nin en hızlı büyüyen beşinci bilişim firması, Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi Sektör Zirvesi’nde de Yılın Parlayan Yıldız Firması ödülünü aldı. 10 yaşını kutlamaya hazırlanan Usishi’nin hedefi, Türkiye’yi bilişim teknolojilerinde ilk üç ülke konumuna yükseltmek.

MUCİT VE GİRİŞİMCİ

Usishi, teknoloji sektörünün en gözde ürünleri; bulut teknolojileri, yapay zekâ ve artırılmış gerçeklik uygulamalarının temelinde yer alan, sanallaştırma teknolojilerini özgün ve milli olarak üretiyor. 2012’de Buluthan Ürün Ailesi’ni inşa eden firmanın kurucusu Fatih Soydan, ilk yerli prompter cihazı, metro yol kara kutusu, dijital reklam sistemi gibi pek çok projenin üretimi ve geliştirilmesi projelerinde yer aldı.
Türkiye’nin ilk yerli ve milli cihazlarına, yazılımlarına imza atan Soydan, İstanbul Ticaret’in sorularını cevapladı.

13 yaşında nasıl yazılımcı oldunuz?
Boğaziçi Üniversitesi’nden yazılımcı bir grup ile irtibat kurdum. Uluslararası Matematik Olimpiyatları’nda derece aldığımı söyleyip, ‘anlatırsanız, öğrenirim’ diyerek yardım istedim. Bu gruptan yazılımcı olarak çıktım. Ortaokuldayken kod yazıyordum.

BBG EVİ̇’Nİ̇N TASARIMCISI

1999’da lise sondayken NTV’de yazılım sorumlusuydum. Yaz tatiline kadar yarım gün, mezun olduktan sonra da tam gün çalıştım. Biri Bizi Gözetliyor yarışmasının dijital tasarımını ve puanlama sistemini, Kasa programının yazılımını yaptım. Star, TV8, BRT’nin, 1999 seçim sonu toplama uygulama sistemlerinin kodlarını yazdım ve projelerini yönettim.

YERLİ̇ PROMPTER YAPTI

NTV’de ilk yerli prompter cihazı üzerinde çalıştım. 150 bin dolara ithal edilen bu cihazın yerlisini 10 bin dolara satmaya başladık. Bu sırada bir yazılım şirketine de yazılım üretiyordum. PR Net’te yazılım koordinatörü olarak çalışırken yazılı basını takip eden bir uygulama geliştirdik ve 2010’da Usishi’yi kurdum.

Usishi’nin hedefi ne idi?
İthal teknolojiye yüksek ücretler ödememek için ileri teknolojili yerli üretim yapmaktı. TÜİK’in verilerini inceleyerek Türkiye’nin en çok hangi ithal ürünlere para harcadığını tespit ettim. Hangisini yerli olarak üretebileceğimizi belirledim. Turkcell ve Vodafone için müşterinin duygu durumunu tespit eden bir yazılım geliştirdik.

50 KAT SORUNSUZ

Usishi ne üretiyor?
Bulut disiplinine sahip sanallaştırma platformu olan Buluthan Ürün Ailesi’ni ürettik. İlk ürünümüz Buluthan VDI, çok komşulu ve yüksek güvenlikli bir sanal masa üstü sistemi. Buluthan’a sahip 5 bin bilgisayarlı bir sistem, sahip olmayana göre 50 kat daha sorunsuz çalışıyor. Sistem her bir çalışanın bilgisayarını beş dakika aralıklarla merkeze yedekliyor. En önemlisi bulut internette değil, kurumun içinde. Buluthan PS ise kişisel verilerin güvenli ve verimli saklanmasını, ortak paylaşımlarda çalıştırılabilmesini sağlıyor. Veriler, yabancı bir data center yerine kurumun sisteminde güvence altında kalıyor.

KURUMDAKİ Ö̈ZEL BULUT

İ̇nternetteki bulut güvenli değil mi?
Verileri, internetteki bulut sağlayıcılara emanet ederken, konuya hakim uzmanlarınızca denetim altında tutmak zorundasınız. Yani internetteki bulutta veriler ne yaparsanız yapın bilmediğiniz yerlerde bilmediğiniz kişilerin avucunda. Oysa özel bulut, internette değil kurum içinde çalışır. Böylelikle verileriniz kendi avucunuzda olur.

YABANCIDAN DAHA İYİYİZ

Buluthan’ın yabancı ürünlerden farkı ne?
Maliyet avantajı, yabancı muadillerine göre tam olarak yarı yarıya. 10 yılda maliyetini enerji verimliliği ile geri ödüyor. Tü̈m cihazlarla bağlanabiliyor. Buluthan; trilyonlarca dosyayı parçalara bölüp, askeri savunma standartlarında şifreliyor. Yani şu an kullanılan en ileri teknoloji bilgisayarlarla Buluthan güvenlik şifresinin kırılması 250 yıldan fazla hesaplama zamanı alır. Türkiye’de ileri teknolojide yerli üretimin kabulü yapılırken, çok sert standartlarda deneylere tabi tutuluyor. Yani yabancı rakiplerden daha iyi olmamız bekleniyor. Mutlulukla söyleyebiliriz ki, yabancı rakiplerden daha iyi olduğumuz için tercih ediliyoruz.

ANADOLU AJANSI’NA SÜPER DEPOLAMA SİSTEMİ

“Buluthan SM veri depolama sistemini ürettik. Anadolu Ajansı (AA) daha önce teknolojisi 56 milyar dolar gibi bir rakama satılmış sistemi kullanıyordu. AA şimdi Buluthan SM’i ise ana sistem olarak devreye aldı. Biz şu an AA’da bir kameranın 1 milyon 200 bin yıl boyunca kayıtta kalsa dolduramayacağı kadar büyük bir veri depolama alanı oluşturduk ve bunu meşhur firmanın 1/4 fiyatına gerçekleştirdik. Bu başarı, ajansa bir ödül getirdi.”