tatil-sepeti

HABER: TUĞÇE ÖZKUŞ

DAMLA Akyüz, Quakecom isimli girişimiyle deprem sonrası altın saatler olarak nitelendirilen ilk 72 saatteki arama-kurtarma çalışmalarında sağlanan verimi yüzde 80’in üzerine çıkarmayı hedefliyor. Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) çatısı altında çalışmalarını sürdüren jeoloji mühendisi öğrencisi Akyüz, lise 3 yıllarında geliştirdiği uygulamanın detaylarını İstanbul Ticaret’e anlattı.

ALTIN SAATLER KAÇMASIN

Quakecom’dan kısaca bahseder misiniz?

İTÜ Jeoloji Mühendisliği öğrencisiyim. İnsanlık yararına teknolojiler üreterek daha fazla hayata dokunabilmek için çalışıyorum. Quakecom, “Sesimi duyan var mı?” cümlesini tarihe karıştırmak için lise 3’üncü sınıfta kurduğum bir girişim. Quakecom ile deprem sonrası yıkılan binaların konumunu ve enkaz altında kalan kişi sayısını anında yenilikçi haberleşme teknolojimiz ile sizi kurtaracak kurumlara iletiyoruz.

Böylece saha çalışmasına gerek kalmadan enkaz altında kalan kişi sayısı anında tespit ediliyor. Altın saatler olan ilk 72 saatte arama-kurtarma çalışmalarında verimi yüzde 80’in üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Amacımız, Türkiye’nin bir depremden Japonya gibi kayıpsız çıkmasını sağlamak.

DEPREM GERÇEĞİMİZ

Quakecom’un kuruluş hikayesi nedir?

Türkiye’de geçen yıl 33 bin 821 deprem gerçekleşti. Türkiye’nin deprem gerçeği, her yıl bizden binlerce can koparmaya devam ediyor. Depremde hangi binanın yıkıldığının ve hangi bina altında kaç kişi olduğunun bilgisi ile ekiplerin çok daha fazla can kurtarabileceğine inanıyoruz.

CAN KAYBINI AZALTABİLİRİZ

Depremde neden ilk 72 saat önemli? Quakecom bu anlamda ne gibi çözümler sunuyor?

Deprem sonrası enkaz altından canlı kurtarılma oranı saatler geçtikçe azalıyor. İlk 72 saat, bir insanın enkaz altında canlı kalabileceği sınırlı bir süre. Ekiplerin bu süreçte zaman kaybetmeden etkili ve planlı çalışması gerekiyor. Quakecom, ekiplerin saha çalışması yapmasına gerek kalmadan anında yıkılan binaların konumunu ve enkaz altında kalan kişi sayısını aktarıyor. Ayrıca sahip olduğu yüksek teknolojili haberleşme sistemi ile deprem sonrasında GSM operatörüne ihtiyaç duymadan sevdiklerinizle kesintisiz haberleşmeyi sağlayabiliyor. Daha fazla can kurtarılması bizim elimizde!

PİLOT BÖLGEDE UYGULAMADA

Şu an kaç kullanıcınız bulunuyor?

Şu an pilot bölge olarak uygulama yaptığımız 5 bina bulunuyor. Fakat 500’ün üzerinde talep aldık ve yakın zamanda uygulama alanlarımızı genişleterek halkın güven içinde yaşamasına katkıda bulunacağız. Kurumsal olarak bankaların ve benzeri kurumların deprem sonrasında şubelerinden haber alabilmesine ‘QuakecomKurumsal’ ürünümüzle olanak sağlıyoruz. Bireysel kullanıcılarımıza ise binalarına kuracağımız ‘QuakecomBireysel’ ürünümüz ile hizmet veriyoruz. ‘QuakecomHaberleşme’ hizmetimizi de belediyeler satın alarak şehirlere kurulmasını sağlayabiliyor. ‘QuakecomHaberleşme’, belediyenin kapsadığı sınırları içinde deprem sonrası kesintisiz iletişim sağlıyor.

PAZARIMIZI OLUŞTURUYORUZ

Hangi yönlerinizle rakiplerinizden ayrılıyorsunuz?

Yıkılan bina tespiti, kişi sayısı aktarımı ve kesintisiz haberleşme özelliklerimizle rakiplerimizden ayrılıyoruz. Teknoloji konusunda benzerliğimizin olduğu girişimler ile odak alanımız farklı. Girişimcilik dünyasında ‘Rakibim yok’ cümlesi kötü görünse de aslında bu noktada sektörde öncü olmayı hedefleyip kendi pazarımızı oluşturuyoruz.

İŞBİRLİĞİNE AÇIĞIZ

İşbirliği yaptığınız kurum veya kuruluşlar var mı?

İşbirliği için görüşmelerimiz devam ediyor. Deprem odaklı çalışan STK’lar ve girişimler ile işbirliği yapma konusunda açığız. Haberleşme alanında hizmet veren bir teknoloji firması olma hedefimizin yanında toplumda deprem bilinci oluşturmayı hedefleyen bir girişimiz.

Siz de çalışmalarımızı destekleyerek daha fazla can kurtarılmasına katkıda bulunabilirsiniz! Bizi @quakecomm ismiyle Instagram ve LinkedIn’den takip edebilir ve iletişime geçebilirsiniz.

BTM İLE PROJEMİZİ GELİŞTİRDİK

“BTM’nin imkanlarını ve sağladığı destekleri görünce biz de bu programda yer almak için başvuru yaptık ve kabul edildik. BTM’nin bize sunduğu eğitimler ve imkanlar, projemizin gelişmesine katkıda bulundu.

YÜKSEK RİSKLİ 34 İLDE ÖNCÜ OLMAYI HEDEFLİYORUZ

Türkiye’de özellikle yüksek riskli 34 ilde gerek kurumsal gerek bireysel müşterilerimizle kendi oluşturacağımız pazarda öncü bir rol oynamayı hedefliyoruz. Globalde ise öncelikle Hong Kong, Singapur ve Yeni Zelanda olmak üzere planlarımız mevcut. Afet kapsamımızı genişleterek, haberleşme ve sigortacılık alanında destek veren bir teknoloji firması olmayı planlıyoruz. Giderek büyüyen girişimcilik ekosistemi bizi çok mutlu ediyor. Türkiye’den çıkan unicorn’lardan biri olmak için de sıkı çalışıyoruz.

02 Haziran 2021 Çarşamba

Etiketler : Gündem