Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
Teknopark İstanbul firmalarından BacPolyZyme (BPZ) BiyoMühendislik tarafından üretilen biyomalzeme, koronavirüs için kullanılan maskelerin koruyuculuğunu artırmak için kullanılabilir.
Parkinson hastası annesinde oluşan yaraların enfekte olmaması için bir arayışa giren Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Kazan ve aynı bölümde araştırma görevlisi olan çalışma arkadaşı Dr. Orkun Pinar, hazırladıkları proje için KOSGEB’den aldıkları Ar&Ge inovasyon desteği ile Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’ndeki (Cube Incubation) firmalarını kurdular. Yerli teknolojilerle biyolojik malzeme geliştiren BPZ, korona tanısı yapan kitlerde kullanılan enzimleri de üretme gücüne sahip.
İstanbul Ticaret’in sorularını Prof. Dr. Kazan cevapladı.
Prof. Dr. Dilek Kazan kimdir?
İTÜ Kimya Mühendisliği’ni bitirdim. Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nde mikrobiyal fermantasyon teknolojileri üzerine yüksek lisans ve doktora çalışmalarımı yürüttüm. Sonrasında TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği Biyoteknoloji Enstitüsü’nde Enzim ve Fermentasyon Teknolojisi Laboratuvarı’nda, ticari enzimlerin üretimi, optimizasyonu, saflaştırılması, stabilizasyonu ve formülasyonu konularında görev yaptım. 2001 yılından bu yana Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapıyorum.
BİYOPROSES GELİŞTİRİYOR
BPZ nin faaliyet alanı nedir?
Türkiye’de biyomühendislik ekosistemi kurulması için çalışmalar yürütüyoruz. Fermantasyon süreçleri yoluyla endüstriyel enzimler, biyoyakıtlar, organik asitler, biyopolimerler ve farmasötikler üretmek isteyen üreticiler için temel ve gelişmiş biyoproses hizmetleri sunuyoruz. Biyomalzeme üretiyoruz ve biyoproses geliştiriyoruz.
KOSGEB’DEN PROJEMİZE DESTEK
BPZ’yi hangi amaçla kurdunuz?
Annem Parkinson hastasıydı, yaralarının iyileşmesi ile ilgili sıkıntılar yaşıyorduk. Üzerinde çalıştığımız biyopolimerin yara örtüsü olarak kullanılabileceğini görünce KOSGEB’e bir proje verdim. Kabul edildi ve 2019 yılında üniversitedeki bölüm arkadaşım Dr. Orkun Pinar ile birlikte firmamızı kurduk.
YERLİ MİKROORGANİZMADAN ÜRETİM
Yerel ekosistemden kendimize ait üretici mikroorganizma izole ettik ve ondan üretimlerimizi gerçekleştirdik. Biyobozunur, biyouyumlu, nano boyutta bir biyopolimer yani biyomalzeme üretiyoruz. Küçük ölçekle ürettiğimiz biyomalzemelerimizi yüksek ölçekte üretebileceğimiz projemiz hazır.
TİCARİLEŞME ÇALIŞMALARI
Bu biyomalzeme hangi alanlarda kullanılıyor?
Kimya, elektronik, gıda, sağlık alanında farklı amaçlarla kullanılıyor. Suni bir cilt gibi tamamen doğal, emiciliği yüksek olduğu için pansuman alanından örtüyü kaldırmadan ilacı üstünden uygulama imkanı veriyor. Literatür verilerine dayanarak, ürettiğimiz malzemenin yeni tip koronavirüsten korunmak için kullanılan maskelerin koruyuculuğunu artırmak için kullanılabilecek.
Salgın çıkınca piyasadaki maskeleri nasıl daha koruyucu hale getirebiliriz diye düşündük. Ürettiğimiz biyopolimerin maskelerde kullanılabileceğinin ön testlerini yaptık.
KORUYUCU MASKE
Maskede kullanımı nasıl olacak?
Viral partiküllerin maskeden geçmesine engel olacak bir malzeme kullanılması gerekiyor. Şu anda üretilen normal maskelerin koruyuculuğunu artıracak. Maskenin yüzümüzle temas eden bölümüne, tamamen biyolojik olarak uyumlu yerli biyomalzememizi entegre edeceğiz. Bu nano malzeme sayesinde havadaki hem viral hem de mikrobiyal kontaminantlar filtrelenebilecek.
TÜRKİYE’YE FAYDA SAĞLAYACAK
Maske üreticisi firmalara bir faydası olacak mı?
Covid-19 salgınından korunmak için kullanılan maskelerin koruyuculuğu belirli bir seviyede. Halen birçok firma maske üretiyor, ama filtrelemede yeterli olamıyor. BPZ’nin ürettiği nano boyuttaki malzeme ile üretilen maskelerin koruyuculuğu artacağından talebin yüksek olacağını öngörüyoruz. Üretilecek bu maskelerin bir önlem olarak kullanılması, virüsün yayılmasını azaltacak.
Maskede filtreleme neden zorunlu?
Covid-19 salgınında, en önemli adım hava kaynaklı, viral partiküllerin solunum yoluyla bulaşmasının engellenmesi. Viral filtreler havadaki viral partiküllere karşı temel koruma gerçekleştirir. Bu nedenle de koronavirüsün ana bulaşma yolu olan damlacıkların yakalanması için maskeler kullanılıyor.
KİT ENZİMİ ÜRETMEYİ PLANLIYOR
BPZ’nin, ticari enzimlerin üretiminde elde ettiği bilgi birikimini koronavirüs kitlerinde kullanılan enzimleri de üretmek için aktarmaya hazır olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kazan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Firmalarımıza kitlerde kullanılan enzimi üretme konusunda da teknik destek vermeye, ilaç geliştirme projelerinde bilgi ve deneyimlerimizi paylaşmaya hazırız.”
BÜYÜK ÖLÇEKLİ ÜRETİME HAZIRIZ
Prof. Dr. Kazan, “Biyomalzememiz, FDA (Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi) tarafından GRAS (Generally Recognized As Safe) yani güvenilir ve zararsız olarak kabul ediliyor. Kendi üretim prosesimizle kendi biyomalzememizi üretiyoruz. Covid-19 ile ilgili farklı proje çağrıları açıldı. Biz de bu konuda projemizi sunduk ve kabul edilirse, büyük ölçekli üretim için çalışmalarımızı genişleteceğiz. Talep edildiğinde harekete geçip büyük ölçekli üretim yapmaya hazırız” dedi.
14 Nisan 2020 Salı
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
10 Ekim 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi