Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nun nisan sayısını ‘İstikrarlı Ama Yavaş: Ayrışmanın Ortasında Dayanıklılık’ başlığıyla yayımladı.
Raporda, ekonomik aktivitenin 2022-2023’teki küresel dezenflasyona karşın şaşırtıcı derecede dayanıklı olduğu, küresel enflasyonun 2022 ortasındaki zirvesinden gerilerken ‘ekonomik aktivitenin stagflasyon ve küresel resesyon uyarılarına meydan okuyarak istikrarlı bir şekilde büyüdüğü’ aktarıldı. Raporda, istihdam ve gelirlerdeki büyümenin istikrarlı bir seyir izlediğine işaret edilerek, bu durumun beklenenden fazla hükümet harcamaları ve hanehalkı tüketimi de dahil olmak üzere destekleyici talep gelişmeleriyle özellikle işgücüne katılımda beklenmedik bir artışın ortasında arz yönlü bir genişlemeyi yansıttığı kaydedildi.
TÜRKİYE TAHMİNİ YÜZDE 3.1
Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3.1 ve gelecek yıl yüzde 3.2 büyümesi beklenen IMF raporunda, parasal sıkılaşmanın sona ermesi ve tüketimin toparlanmaya başlamasıyla birlikte 2024’ün ikinci yarısında ekonomik aktivitenin güçlenmesi öngörüldü.
Enflasyon tahmini ise bu yıl için yüzde 59.5 ve gelecek yıl için yüzde 38.4 olurken, ülkede işsizlik oranının bu yıl ve gelecek yıl yüzde 9.6 seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiği aktarıldı.
ABD İÇİN YÜKSELTTİ EURO İÇİN DÜŞÜRDÜ
ABD ekonomisine ilişkin büyüme beklentisi 2024 yılı için yüzde 2.1’den yüzde 2.7’ye yükseltildi. Ülke ekonomisinin gelecek yıla ilişkin büyüme tahmini ise yüzde 1.7’den yüzde 1.9’a çıkarıldı. Raporda, Euro Bölgesi ekonomisine ilişkin büyüme tahmininin ise bu yıl için yüzde 0.9’dan yüzde 0.8’e, 2025 yılı için de yüzde 1.7’den yüzde 1.5’e düşürüldüğü kaydedildi.