HABER: ŞEREF KILIÇLI
Pandemi sonrası başlayan ve Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte etkisini artıran küresel enerji krizi, LNG piyasasında önemli bir pazar değişimini de beraberinde getirdi. Shell tarafından hazırlanan LNG Görünümü 2023 raporuna göre; küresel LNG ticareti, 2022 yılında 380 milyon ton seviyesinden 397 milyon ton seviyesine yükseldi. Söz konusu rakam, yüzde 4.5’lik bir artış anlamına da geliyor. Raporda, İngiltere’nin de dahil edildiği Avrupa ülkelerinin 2022 yılında LNG ithalatını yüzde 60 artırarak toplam 121 milyon ton LNG ithal ettiği belirtildi. Bu rekor artışta önde gelen gerekçe olarak; Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’dan doğalgaz alımını sınırlayan Avrupa ülkelerinin, LNG gibi alternatif kaynakları değerlendirmeye alması gösteriliyor.
ENERJİ GÜVENLİĞİ
Yine raporda, Çin’in ithalatındaki 15 milyon tonluk (yüzde 19) düşüşle birlikte Güney Asyalı alıcıların ithalatının azalmasının da Avrupa ülkelerinin yeterli gazı güvence altına almasına ve kıtlığı önlemesine yardımcı olduğu kaydediliyor. Ayrıca, Avrupa’nın hızla artan LNG ithalatının fiyatları rekor seviyelere çıkardığı ve dünya çapında enerji piyasalarında dalgalanma yarattığı belirtiliyor. Bu süreçte, Kuzeybatı Avrupa’daki yeni LNG terminallerinin hızla gelişmesinin desteklendiğine ve bu terminallerin Avrupa enerji güvenliğinin giderek daha önemli bir ayağı haline geldiğine de dikkat çekiliyor. Çin’in küresel LNG pazarını dengelemek için hızla büyüyen bir ithalat pazarı olmaktan çıkıp daha esnek bir rol oynamaya doğru evrildiği de kaydediliyor.
AVRUPA ETKİSİ
Raporda, Avrupa hükümetlerinin LNG ithalatına öncelik vermek, hızla yeni ithalat terminalleri geliştirmek de dahil olmak üzere enerji güvenliğini güçlendirmeye ve ekonomilerini yüksek maliyetlerden korumaya çalıştığı vurgulanıyor. Ancak Rus boru hatlarında gaz akışlarındaki düşüşün benzeri görülmemiş bir politika ve düzenleyici müdahaleye yol açtığı da belirtiliyor. Bir başka dikkat çekilen husus; 2022 yılında Avrupa’nın LNG talebinin artması, diğer alıcıları LNG ithalatını azaltmaya ve diğer yakıtlara geçmeye zorlayarak daha fazla emisyon üretilmesine sebep oldu. Yüksek küresel LNG fiyatları, Güney Asya’da LNG ithalatında düşüşe yol açtı. Pakistan ve Bangladeş, elektrik arzı sıkıntılarını en aza indirmek için daha fazla akaryakıt ithal etti ve Hindistan daha fazla kömür kullandı. Rapora göre, yıllık küresel LNG talebinin 2040 yılına kadar 650 ila 700 milyon tonun üzerine çıkması da bekleniyor.
ARZDAKİ TEHLİKE
Diğer taraftan, küresel LNG piyasasıyla ilgili önemli bir açıklama da Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı
Fatih Birol’dan geldi. Çin’in tüketiminin arttığı ortamda göreceli olarak çok az yeni LNG’nin piyasaya geldiğine dikkat çeken Birol, gelecek yıl enerji arzında yetersizlik olabileceği uyarısında bulundu. Avrupa hükümetlerinin enerji güvenliğini sağlamak adına geçen yıl pek çok doğru karar aldıklarını ifade eden Birol, ılıman geçen kışın ve Çin’deki zayıflığın etkisiyle bu dönemin şanslı bir şekilde atlatıldığını fakat gelecek kışın kolay geçmeyebileceğini söyledi. Bu yıl piyasaya ek 23 milyar metreküp LNG gelmesinin beklendiğini ve bunun yüzde 80’inin Çin’e gitmesinin büyük olasılık olduğunu belirten Fatih Birol, şöyle konuştu: “Avrupa yeterli LNG terminali inşa etmiş olsa bile, ithal edecek yeterli gazı bulamayabilir. Bu nedenle Avrupa’da gelecek kış bu kış kadar kolay olmayacak.”