Küresel kimya pazarında payımızı artıralım

İstanbul Ticaret Odası Kimyevi Madde Meslek Komitesi’nin Sektörel Çalışma Toplantısı, İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman başkanlığında Cemile Sultan Koru Tesisleri’nde gerçekleştirildi. Toplantıya, Meclis ve Komite Üyeleri ile sektörün farklı kesimlerinden temsilciler katıldı. Gümrük süreçleri, maliyet artışları, hammadde ve enerji bağımlılığı ile sıkça karşılaşılan sorunlar kapsamlı bir şekilde ele alındı.

Giriş: 18.12.2024 - 12:23
Güncelleme: 18.12.2024 - 12:23

HAKETTİĞİMİZ YERDE DEĞİLİZ

İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman, İTO’nun 81 meslek komitesiyle İstanbul iş dünyasının faaliyetlerini organize ettiğini belirterek, şunları kaydetti: “Tüm bu sektörlerin toplantıları, faaliyetleri, gündeme getirdikleri konular, projeler İTO’nun iş dünyasına ilişkin görüşlerini, beklentilerini şekillendiriyor. Konuşacağımız konular sektöre ilişkin projeksiyon tutacak ve öneriler de yönetim kurulunun gündemine girecek. Aynı zamanda ilgili bakanlıklarla da paylaşılacak. Bu sektörün rekabetçiliği, büyüklüğü, Türkiye’nin dünya kimya ihracatının artmasında önemli rol oynuyor. Dünyada ilk 20 ekonomi arasında yer alan bir ülkenin kimya sektöründe yüzde 1 büyüklüğe sahip olması elbette yeterli değil. 3.5 trilyon dolarlık dünya kimya ihracat kapasitesi içerisinde 35 milyar dolarlık ihracat, Türkiye’nin hak ettiği bir rakam değil. Birçok alanda olduğu gibi kimya sektöründe de politikaların geliştirilmesi, daha rekabetçi ve verimli hale getirilmesi gerekiyor.”

İTO Kimyevi Madde Meslek Komitesi Başkanı Ayşe Şişmanoğlu ise kimya sektörünün; inşaattan kozmetiğe, tarımdan tekstile ve otomotive kadar hemen hemen her sektörü kapsadığını belirtti. Şişmanoğlu, şunları söyledi: “Bu toplantıda 2025 yılı sektörel beklentiler ve sorunların çözümüne ilişkin öneriler görüşülecek. Ayrıca, 2023 ve 2024’te yaptığımız tüm çalışmalar da paylaşılacak. Tüm bunların sektörümüzün rekabetçi ve sürdürülebilir konumunun devamı için gerekli ve faydalı olacağını düşünüyoruz.” 

 

İSTANBUL’DA 15 BİN KİMYA FİRMASI VAR

 

Sektör temsilcileri de toplantıda şu bilgileri verdi: “Dünyada 70 bine yakın kimyasal ürün var. Türkiye’de ise 15 bin kimyasal ürün üretiliyor. Bu kadar yaygın ürün gamına sahip sektörün, elbette firma sayıları bakımından ve endüstriyel olarak dağılımının geniş olması beklenir. Türkiye’de bu işle uğraşan firma sayısı ortalama 27 bin. Bunların ağırlıklı bölümü Marmara Bölgesi’ne odaklandı. İstanbul’da kimyasal işi yapan 15 bin firma var. Türkiye’nin bu alandaki toplam ihracatı ise 35 milyar dolar olarak gerçekleşti.”