Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
Önceki sene 150’nci yılını kutlayan Süveyş Kanalı, bu yıl hem ülkesini hem dünyayı üzdü. Kanal trafiğini durduran gemi kazası, dikkatleri alternatif ticaret yollarına çevirdi. Türkiye, coğrafi avantajını, Orta Koridor’da İstanbul Boğazı’nın altından geçirdiği trenlerle parlatırken; Avrupa için çok daha kuzeyde yeni bir alternatif gelişiyor.
KÜRESEL ISINMA
Küresel ısınmayla Kuzey Kutbu’ndaki buzulların erimesi, gemilerin daha rahat ilerlemesine imkan sağlıyor. Rusya’nın kuzeyinden geçen Kuzey Deniz Rotası’nda (NSR) bu yılın ilk çeyreğinde 7.5 milyon ton kargo taşındı. Rusya Federasyonu Denizcilik ve Nehir Taşımacılığı Ajansı verilerine göre, bu yıl NSR’den aylık sefer sayısı 160’a ulaştı.
8 KAT ARTIŞ
2010’da bu rotada yük taşımacılığı 300 bin ton civarındayken 2013’te dört milyon tona yükseldi. Dönemin Başbakanı Dmitry Medvedev’in 2013’te, “10 milyon tonun normal olduğunu düşünüyoruz” dediği rotada, geçen yıl trafik hacmi 33 milyon ton oldu. Oysa tahminler 29 milyon ton seviyesindeydi.
2024 HEDEFİ
Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kararnamesine göre, bu rotadaki kargo trafiği 2024’e kadar yılda 80 milyon tona çıkarılacak. Rusya, bu kapsamda NSR boyunca düzenli konteyner taşımacılığı başlatacak.
Başbakan Yardımcısı Yurii Trutnev, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada NSR’nin, uzun vadede Süveyş Kanalı’na göre daha ucuz olacağını ifade etti. Bunun için Rusya’nın ayrı bir federal program oluşturacağını kaydeden Trutnev, “Büyük bir proje başlatıyoruz, hemen kâr elde edemeyiz, bir süre yatırım yapmamız gerekecek. Buzkıran filosunu yöneten Rosatom’dan, NSR üzerinde gemi konvoylarının oluşturulması için bir program hazırlamasını istedik” dedi.
Süveyş Kanalı’ndaki kaza ile potansiyeli tekrar gündeme gelen Kuzey Deniz Rotası’nın, ne kadar çekici olacağını, seyir güvenliği ve bölgeye yapılan yatırımlar belirleyecek.
JAPONYA DA KUZEY ROTASINA GİRDİ
Ocak ayında Rusya Federasyonu Uzak Doğu ve Kuzey Kutbu Kalkınma Bakanı Alexey Chekunkov ile Japonya’nın Rusya Olağanüstü Büyükelçisi Toyohisa Kozuki, önemli bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, Kuzey Denizi Rotası üzerinden düzenli bir konteyner hizmetinin başlatılması ele alındı. Rus makamlarından yapılan açıklamaya göre Japonya, Uzak Doğu ve Kuzey Kutbu’ndaki ticari ve ekonomik işbirliği için taslak bir konsept geliştirdi ve Rusya’ya sundu. Kozuki’ye göre, NSR üzerinden teslimat, geleneksel nakliye rotalarından yüzde 40 daha verimli. Japon şirketleri, geçtiğimiz yıllarda, LNG’yi tankerlerle taşımak için NSR güzergahına girdi bile.
BUZLARIN ARASINDAN 8 GÜNDE TESLİMAT
Kuzey Denizi Rotası (NSR) İdaresi’ne göre Zhelaniya Burnu ile Dezhnev Burnu arasındaki nakliye mesafesi yaklaşık 4 bin km (2.380 nm). NSR, Vladivostok’tan St.Petersburg’a ortalama 27 günde konteyner ulaştırma imkanı sağlıyor. Geçen yıl NSR’nin en hızlı geçen nükleer konteyner gemisi, 5.9 gün ile ‘Sevmorput’, en yavaş geçen 13.8 gün ile Callisto oldu. 2020’de transit taşıma ortalamasının 8 gün olduğu hesaplandı.
TİCARET YOLLARINDA ÖNEMLİ OLAYLAR
12 Nisan 2021 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı