tatil-sepeti
tatil-sepeti

Küresel İnovasyon Endeksi’nde Türkiye sıçrama yaptı

Giriş: 27.09.2021 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Birleşmiş Milletler’in (BM) İsviçre merkezli uzman kuruluşu Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) tarafından hazırlanan 2021 Küresel İnovasyon Endeksi, ‘KOVID-19 Krizinde İnovasyonu Sürdürmek’ana temasıyla açıklandı. 132 ülkenin değerlendirildiğiendekste Türkiye, tarihindeki en iyi sıralamaya ulaşarak 41’inci sıraya yükseldi.

Türkiye, bu yıl endekste ulaştığı 10 basamaklık sıçrayışla ilk 50 ligine tekrar girerek, bu ülkeler arasında en büyük artış kaydeden ülke oldu. Endekste yer alan 132 ülke içinde ise Türkiye, en büyük sıçrama kaydeden ülkeler arasında 2. sırada yer aldı. Türkiye, ayrıca orta-üst gelir grubu ülkeler grubunda da 4’üncü sıraya çıktı. Gelir grubu sıralamasına göre, Türkiye’nin önünde Çin, Bulgaristan ve Malezya yer aldı. Çin ise geçtiğimiz yıl yakaladığı artış trendini koruyarak 12. sıraya yerleşti.

EN İYİ PERFORMANS

Orta-üst gelir grubu ülkeleri arasında Türkiye, 7 ana bileşenin altısında, grup ortalamalarının üzerinde performans sergiledi. Türkiye’nin en iyi performans gösterdiği bileşen ise ‘İnsan Sermayesi ve Araştırma’ oldu. Bu bileşende Türkiye, 26’ncı sırada, ‘Yaratıcı Çıktılar’ bileşeninde ise 35’inci sırada yer aldı. Türkiye bu yıl, inovasyon çıktılarında, inovasyon girdilerinden daha iyi performans sergiledi.

İSTANBUL FARKI

Raporda, ayrıca İstanbul ve Ankara’nın önde gelen iki bilim ve teknoloji kümelenmesine ev sahipliği yaptığı vurgulandı. İstanbul’un iki basamak yükselişle dünyadaki en iyi bilim ve teknoloji kümelenmeleri arasında 49. sırada yer aldığı belirtildi. Küresel İnovasyon Endeksi’nin açıklandığı lansmanda, bu yıl ilk kez Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile raporun kurumsal partneri; 61 ihracatçı birliği, 27 sektör ile 100 bin ihracatçının tek çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne de yer verildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, inovasyon ekosistemlerinin temel dinamiklerini dikkate alarak yeni stratejiler, reformlar ve programlarla Küresel Yenilik Endeksi’nde Türkiye’nin sıralamasını daha da iyileştirmeyi hedeflediklerini vurguladı.

80 FARKLI GÖSTERGE İLE KIYASLANIYOR

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) tarafından 14 yıldır yayınlanan Küresel İnovasyon Endeksi, ülkelerin inovasyon performansını ‘Kurumlar’, ‘İnsan Sermayesi ve Araştırma’, ‘Altyapı’, ‘Pazarın Çok Yönlülüğü’, ‘Firmaların Çok Yönlülüğü’, ‘Bilgi ve Teknoloji Çıktıları’ ile ‘Yaratıcı Çıktılar’ olmak üzere 7 ana bileşen altındaki 80 farklı göstergeyle kıyaslıyor. Endeksteki göstergelerin veri kaynakları arasında yer alan UNESCO, OECD, Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü gibi uluslararası kuruluşların veri tabanlarında istatistiki bilgilerin doğruluk ve güncelliği sağlandı.

2020 raporunda 51. sırada yer alan Türkiye’nin endeksteki dört göstergeye ait verileri eksik ve 8 göstergeye ait verileri güncel değilken, 2021 raporunda verisi eksik ve güncel olmayan 8 gösterge güncellendi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sorumluluğunda ve TİM koordinasyonunda, görev gücündeki sorumlu kurumlar tarafından yapılan çalışmalarla 2021 raporunda önemli ilerleme sağlandı.