Salı, 05 Kasım, 2024
Çağın gereklerine uygun müfredatıyla öğrencilerine kaliteli eğitim sunan İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin dikkat çeken fakültelerinden biri, Hukuk Fakültesi. Türkiye’deki üniversitelerin benzer bölümleri arasında akademik kadrosuyla farklılık oluşturan fakültenin 9’u profesör doktor olmak üzere 22 öğretim üyesi var.
DEV AKADEMİK KADRO
Hukuk Fakültesi, 2001-2002 eğitim-öğretim döneminde faaliyete başladı. Türkiye’de vakıf üniversitelerinin ortaya çıkışı dikkate alındığında, bu geçmiş hukuk eğitiminde belli bir birikim ve tecrübeye işaret ediyor. Fakültenin Kamu Hukuku ve Özel Hukuk olmak üzere iki bölümünde 9 profesör, 1 doçent, 2 yardımcı doçent ve 10 araştırma görevlisinden oluşan dev bir akademik kadro görev yapıyor.
İNGİLİZCE HAZIRLIK
Hukuk Fakültesi’nde öğretim dili Türkçe. Ancak dileyen öğrenciler, üniversitenin İngilizce Hazırlık Okulu’nda bir yıl İngilizce eğitimi alabiliyor. Fakültede ayrıca zorunlu genel İngilizce dersi de var. Bunun yanı sıra öğrenciler, ileri düzey İngilizce ve mesleki İngilizce derslerini de seçebiliyor.
ULUSLARARASI HUKUKTA DONANIMLI OLACAKLAR
Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kayıhan İçel, hukuk eğitim ve öğretiminin geleneksel özellikleri göz önünde bulundurularak, öğrencilerin teorik ve uygulama bilgisine sahip, gerektiğinde uluslararası boyutlarda hukuk mücadelesi verebilecek hukukçular olarak yetişmelerini hedeflediklerini belirterek, “Fakültenin müfredatında hukuk formasyonu için zorunlu derslerden başka, yetişmekte olan genç hukukçuların Avrupa Birliği hukuku ve uluslararası hukukun diğer alanlarında donanımlı hale gelmelerini sağlayacak seçimlik dersler de yer alıyor. Ayrıca, uygulamada karşılaşılabilecek bazı yan konularda alt bilgi yapısı sağlayan dersler de öğrencilerin seçimine sunuluyor’’ dedi.
Fakülte bünyesinde düzenlenen ulusal ve uluslararası sempozyum, panel, konferans ve seminerlere öğrencilerin de katılmalarının teşvik edildiğini vurgulayan Prof. Dr. İçel, “Bu sayede öğrencilerin hukuk alanındaki güncel gelişmeleri izlemelerine olanak sunuluyor. Diğer yandan, öğrenci kulüpleri ve çeşitli yarışmalar başta olmak üzere üniversitenin destek verdiği pek çok sosyal ve kültürel etkinlik alanı, öğrencilerin kendilerini geliştirmelerine fırsat tanıyor’’ diye konuştu.
Hukuk fakültelerindeki eğitim ve öğretimin ana konusunun insan hak ve özgürlüklerini evrensel boyutlarda araştırma, inceleme ve bu özgürlüklerin düzenlenmesindeki sınırları öğretmek olduğunun altını çizen Prof. Dr. Kayıhan İçel, şunları söyledi: “Bu süreç kamusal alandan bireysel alana kadar bir yol izler ve bu nedenle hukuk fakültelerindeki öğretim kamu hukuku-özel hukuk ayırımı çerçevesinde gerçekleştirilir. Ancak, yükseköğretimin diğer bazı dallarından farklı olarak lisans düzeyinde hukuk eğitimi alan bir kişi ayırım olmadan kamu hukuku ve özel hukuk kapsamındaki tüm hukuk dallarını birlikte öğrenir ve sonuçta ‘hukukçu’ olarak mezun olur. İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyeleri öğretim görevlerinin yanı sıra bilimsel alandaki yayınlarıyla da tanınıyor. Hukuk Fakültemizin amacı, bir yandan ulusal ve uluslararası düzeyde donanımlı hukukçu yetiştirmek, diğer yandan ise inceleme ve araştırmaları ile hukukumuzun gelişmesine katkıda bulunmaktır.”
OKULDA MAHKEME SALONU
Fakülte, bünyesindeki Sanal Mahkeme Salonu ile hukuk öğreniminde teoriyi uygulamayla birleştiriyor. Mahkeme olarak düzenlenen derslikte hukuk öğrencileri, gerçek mahkemede yaşananları canlandırarak mezuniyet sonrasına hazırlanıyor. Öğrencilerin uygulamada sıkça karşılaşacakları Anayasa Yargısı, Medeni Usul Hukuku, Ceza Usul Hukuku, İdari Yargılama Hukuku, İnfaz Hukuku ve Hukuka Giriş gibi bazı derslerin pratik çalışmaları, Sanal Mahkeme Salonu’nda yapılıyor. Gerçek bir duruşma salonu şeklinde tasarlanan Sanal Mahkeme Salonu’nda yapılan çalışmalarla, öğrencilere önce duruşma salonu fiziki olarak tanıtılıyor. Duruşma adabı, duruşmaların yürütülmesi gibi konularla ilgili ayrıntılı bilgiler veriliyor. Dersin içeriğine göre duruşmada yer alan konular hakkında hukuki bilgiler verildikten sonra ilgili derse ilişkin soru-cevap, vakıa çözümü, mahkeme karar analizleri gibi pratik çalışmalar yapılıyor. Öğrenciler çalışmanın içeriğine göre hakim-savcı-avukat cübbelerini giyerek adeta gerçek bir duruşmayı canlandırma fırsatı buluyor.
ÇALIŞMA ALANLARI
Hukuk Fakültesi mezunları; adli, idari, mali ve iktisadi geniş bir alanda çalışma imkanına sahip. Bununla birlikte fakülte mezunlarının normal çalışma sahası adliye merkezli. Bu kapsamda mezunlar, yaptıkları staja bağlı olarak hakim, savcı, avukat ve noter unvanları ile görev alabiliyor. Adli yargı hakim ve savcısı, idari yargı hakimi, avukat veya noter olabilmek için adayların mevzuatta öngörülen stajı tamamlamaları gerekiyor. Fakülte mezunları danışman olarak da çalışabiliyor. İdari sahada kamu ve özel sektörde istihdam imkanları mevcut.
28 Nisan 2017 Cuma
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi