HABER: ADEM ORHUN
Küresel ticaret hacmindeki artış, inşaat ve altyapı projeleri, demir çelik sektörünün üretim trendini etkilemeye devam ediyor. Küresel çelik tüketiminin yarıdan fazlası inşaat sektöründe gerçekleşirken otomotiv, makine-ekipman ve petrol-doğalgaz da en yoğun olduğu sektörler. Türkiye’de ise inşaat sektörü toplam çelik tüketiminin üçte ikisini gerçekleştiriyor.
ENFLASYON VE FAİZ
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Demir Çelik Meslek Komitesi de sektördeki gelişmeleri ve finansal gelişmelerin muhtemel etkilerini görüşmek üzere çelik uzmanı iş adamlarını bir araya getirdi.
İTO Yönetim Kurulu Üyesi Adil Coşkun öncülüğünde Cemile Sultan Korusu Tesisleri’nde düzenlenen toplantıda, İTO’nun Ekonomik Danışma Kurulu’nda da analizlerini ve öngörülerini paylaşan Prof. Dr. Arif Yavuz bir sunum yaptı. Yassı çelik ithalat, ihracat ve sanayicilerinin ağırlıkta olduğu toplantıda, enflasyon ve faizdeki gelişmeleri yakından takip etmenin önemi vurgulandı.
AB VE ABD REKABETİ
Uluslararası sermaye hareketlerinin Türkiye ekonomisini etkilediğini belirten Prof. Dr. Yavuz, “ABD’de işsizlik dip seviyelerde, büyüme oranları da çok iyi. AB’de ise daha yüksek bir büyüme trendi görüyoruz. O yüzden parite artıyor. Tahminlerimiz 1.30’a yükseleceği yönünde” dedi.
ÜRETİRKEN KÂR EDİN
Prof. Dr. Yavuz, KGF kredilerinin piyasada ciddi bir rahatlama sağladığını kaydetti. KGF ile şirketlerin borç ödemelerini ötelemesinin getireceği rahatlığın yanıltıcı olmamasını isteyen Prof. Dr. Yavuz, “Önemli olan gelir ve gider durumu, yani kârdır. Nakit akış tablosuna bakmak lazım. Üretirken kâr etmeye de bakın. Kârınız varsa korkmayın” dedi.
Toplantıda ayrıca, yassı çelik sektörünün yerli ve yabancı oyuncuları ile üst düzey yöneticilerinin 4 Nisan’da İstanbul’da düzenlenecek toplantıda bir araya geleceği duyuruldu.